top of page

Masinile Europei vor sa “invadeze” Iranul


După încheierea îndelung disputatului acord nuclear dintre marile puteri şi Iran, mişcări fireşti încep să se facă pe tabla de şah a industriilor ce până acum aveau „interzis” în zonă. Menţionăm că, în cadrul acestui acord, autoritățile de la Teheran au acceptat să restrângă programul nuclear în schimbul ridicării sancțiunilor occidentale. Această eliberare a graniţelor comerciale ale Iranului înseamnă, pentru Europa şi nu numai, noi posibilităţi de a face bani. Primii care s-au arătat interesaţi să „treacă graniţa” în Iran sunt marii producători auto din Europa.

Astfel, marii producători auto europeni au pregătit ofertele pentru nou (re)deschisa piaţă. Fostul lider al industriei de profil, PSA/Peugeot-Citroen, este acum serios concurat de companii precum Volkswagen Group și Renault, potrivit Automotive News. Astfel, producătorii auto ar putea fi printre primii beneficiari ai eliminării sancțiunilor, deoarece ei au început să se pregătească încă de la sfârșitul anului 2013, când au fost lansate actualele negocieri dintre autorităţile de la Teheran şi marile puteri occidentale și au fost eliminate unele sancțiuni.

Potrivit aceleiaşi surse, la doar câteva ore după anunțarea acordului final, constructorul francez PSA/Peugeot-Citroen a ieşit la rampă, făcându-şi publice planurile privind producția de mașini în Iran, pentru a revendica și apăra poziția de lider al pieței deținută înainte de înăsprirea sancțiunilor în urmă cu patru ani. Din urmă a venit destul de repede şi grupul german Volkswagen, care a anunțat că monitorizează situația, iar „pașii următori vor fi determinați de evoluțiile viitoare”. Acordul nu a provocat o reacție imediată a grupului francez Renault, dar persoane apropiate situației au spus că aproape toți marii producători auto sunt activi în spatele scenei. „Liderii industriei sunt nerăbdători să meargă în Iran”, a declarat Thomas Wuelfing, președintele Germela, companie de consultanță din Hamburg specializată în comerțul din Orientul Mijlociu.

În anul 2011, înmatriculările auto din Iran au atins un nivel record de aproape 1,6 milioane de vehicule, înainte ca piaţa să se sufoce sub greutatea sancțiunilor impuse de Occident. Producția de vehicule din Iran a scăzut cu 1 milion de vehicule în doi ani, fiind desființate peste 100.000 de locuri de muncă. Potrivit companiei de consultanță IHS Automotive, în 2013, după relaxarea sancțiunilor, vânzările și-au revenit la un nivel estimat în acest an la 1,2 milioane de vehicule. Eliminarea acestor sancţiuni însă face ca estimările marilor jucători din piaţă să fie extrem de optimiste. Până în 2016 s-ar putea atinge 2 milioane de unități vândute în Iran.

Şi dacă marile companii europene şi-au făcut planuri cu mult înainte de a afla, oficial, că Iranul va scăpa de sancţiuni, dovedind astfel un fler deosebit în afaceri pe termen lung, în realitatea imediată există un pericol iminent pentru cifra de vânzări şi conturile acestora. Este vorba despre puternica concurenţă reprezentată de companiile chineze, printre care se numără, doar la prima strigare, Chery și Lifar. Maşinile acestora, extrem de ieftine în comparaţie cu tradiţionalistele mărci europene au câştigat un teren destul de stabil din 2013, de la relaxarea sancţiunilor şi se crede că vor reprezenta o puternică concurenţă, în special la capitolul preţ. De asemenea, nici japonia nu se lasă mai prejos. Potrivit analiștilor de la IHS Automotive, şi producătorii japonezi sunt destul de bine plasați în topul preferintelor iranienilor.

Reamintim că Teheranul şi cele şase puteri mondiale Marea Britanie, China, Franţa, Germania, Rusia şi Statele Unite, au ajuns în luna iulie 2015 la un acord privind programul nuclear iranian. Astfel, Teheranul a primit garanţii privind reducerea sancţiunilor internaţionale care îl vizează, în schimbul limitării programului său nuclear. Statele implicate au participat la negocieri maraton timp de două săptămâni, la nivel ministerial, pentru a rezolva o dispută veche de 12 ani privind ambiţiile nucleare ale Iranului. Occidentul suspecta de mult timp Iranul că vrea să construiască o bombă nucleară, în timp ce Teheranul susţinea că programul său nuclear are scopuri pur civile. În acest context, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a calificat drept o „eroare istorică” acordul nuclear încheiat între Iran şi marile puteri. “Acest acord este o eroare istorică pentru omenire. (…) În fiecare domeniu în care Iranul trebuia împiedicat să obţină capacităţi nucleare, au existat compromisuri uriaşe”, a declarat, dezamăgit, Netanyahu. De altfel, Israelul s-a opus semnării acordului internaţional cu Iranul, avertizând că regimul islamist de la Teheran dezvoltă armament atomic.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page