Statul Islamic, din ce in ce mai prezent in Europa
Dacă până acum câţiva ani, atentatele teroriste erau evenimente ieşite din comun dacă se petreceau în altă parte decât în Afganistan, Irak, Siria sau Egipt, acum pare că aproape ne-am obişnuit cu această cruntă realitate, care ne-a invadat cotidianul. După atentatele din Franţa şi Tunisia, au urmat Turcia şi Italia ca ţări nominalizate pe lista statelor infectate de acest flagel.
Unul dintre cele mai atroce atentate a avut loc în Turcia, pe 20 iulie 2015. Sinucigaşul a reuşit să ia cu el 32 de suflete nevinovate, care se aflau la Centrul Cultural Amara din oraşul Suruc, situat la graniţa cu Siria. Autorul atentatului sinucigaş a fost identificat de autorităţile turce, el fiind un cetăţean apaţinând aceleiaşi naţionalităţi, în vârstă de 20 de ani şi care s-ar fi alăturat grupării teroriste Stat Islamic cu doar două luni în urmă, potrivit site-ului publicaţiei franceze Liberation. El a fost identificat cu ajutorul probelor ADN prelevate de la faţa locului. „Am confirmat, în baza analizării probelor genetice prelevate, că autorul atacului este un bărbat în vârstă de 20 de ani, originar din Adiyaman (oraş din sud-estul Turciei)", a declarat un oficial turc. Este clar acum că ipoteza de lucru a autorităţilor turce s-a transformat într-o sumbră certitudine, atentatul fiind dus până la capăt de către un ucenic al grupării teroriste Statul islamic. De aceeaşi părere este şi premierul turc, Ahmet Davutoglu, care acuză gruparea de producerea atentatului. Până la finalul investigaţiei însă, autorităţile turce nu vor să indice oficial această apartenenţă. Dacă ipoteza se va dovedi adevărată, va fi o sumbră premieră: primul atac terorist al Statului Islamic comis pe teritoriul turc. Această premieră vine şi într-un context tulbure: Turcia este acuzată că a permis transportul de arme şi de persoane prin punctul de frontieră cu Siria în cazul grupărilor teroriste care operează în Siria.
În Turcia, îngrijorările Guvernului cresc în privinţa amplorii pe care o are mişcarea extremiştilor islamici, în condiţiile în care, potrivit publicaţiei Hurriyet, serviciile secrete turce au identificat cel puţin 3.000 de cetăţeni turci care au plecat în Siria pentru a se alătura diverselor grupări teroriste, printre care şi Stat Islamic. Potrivit directorului Fundaţiei de cercetări politice, economice şi sociale din Turcia, Ufuk Ulutas, „cel puţin 2.000 de străini suspectaţi că au dorit să meargă sau să revină din Siria au fost arestaţi şi expulzaţi, începând cu anul 2013”. „Stat Islamic este pentru noi în mod clar un duşman, care a combătut mereu grupările democratice siriene pe care noi le-am susţinut şi care a cucerit teritorii ale opoziţiei şi nu ale regimului lui Bashar al-Assad”, a declarat Ulutas.
Acest atentat terorist a impus, în Turcia, măsuri de securitate fără precedent. În aeroporturi şi la punctele de frontieră au fost comasate trupe importante ca număr şi capacitate armată, pentru a împiedica libera trecere a recruţilor străini ai grupării teroriste Stat Islamic pe ruta Turcia-Siria. De asemenea, au fost suplimentate operaţiunile de supraveghere şi prevenire a atacurilor teroriste pe teritoriul turc. Cu toate aceste măsuri, o zi mai târziu, doi poliţişti turci au fost găsiţi decedaţi la frontiera cu Siria, în aceeaşi provincie din care face parte oraşul Suruc. Cel puţin unul dintre ofiţeri făcea parte din forţele de combatere a terorismului.
Şi dacă ochii Europei şi ai întregii lumi erau aţintiţi asupra tragediei din Turcia, italienii aveau să descopere că, la Roma, se pregătea ceva... Autorităţile din Italia au arestat, pe 22 iulie, doi bărbaţi suspectaţi că plănuiau atacuri în Italia. Cei doi bărbaţi, rezidenţi legali în Italia, de origine tunisiană şi pakistaneză, au fost arestaţi în oraşul Brescia, din apropiere de Milano. Conform unui procuror din Milano, citat de agenţia italiană ANSA, presupuşii terorişti au vorbit, de asemenea, despre atacul asupra unei baze militare în comuna Ghedi din provincia italiană Brescia şi despre ţinte importante în Italia. Autorităţile au informat că bărbatul de origine tunisiană, în vârstă de 35 de ani, a creat un cont pe Twitter cu numele de „Statul Islamic în Roma”, prin intermediul căruia erau postate „mesaje ameninţătoare semnate Stat Islamic”, ce aveau ca imagini de fundal Coloseumul din Roma, Domul din Milano sau gara, sugerând faptul că acestea ar putea reprezenta ţinte teroriste. Poliţia a obţinut şi interceptări telefonice între cei doi, care au comunicat în italiană, aceasta fiind singura limbă pe care o aveau în comun. Forţele de securitale italiene sunt în alertă de câteva luni din cauza riscului crescut de atentate asupra ambasadelor, sinagogilor, bisericilor, Vaticanului şi, în general, asupra locurilor frecventate de turişti.