top of page

Printul Charles, un veritabil ambasador al Romaniei


Promovarea României peste hotare ca destinație turistică a avut dintotdeauna serioase lacune. Fie lipsa unei strategii coerente pe termen lung, fie pura și elementara nepăsare au făcut ca imaginea țării noastre în Europa de Vest să aibă mult de suferit. Un aliat neașteptat și celebru ne-a oferit, însă, de-a lungul anilor, susținerea sa necondiționată și expunerea pozitivă de care avem atâta nevoie în cercurile occidentale. Este vorba despre prințul Charles de Wales, moștenitorul Coroanei Marii Britanii, un fan declarat al României și un oaspete de tradiție care s-a îndrăgostit de frumusețile ascunse ale țării noastre. A fost de-a lungul anilor un veritabil ambasador pentru noi și a dorit să împărtășească pasiunea sa față de România cu întreaga lume...

Prințul Charles a ajuns pentru prima dată în România în anul 1998, atunci când a făcut o vizită în Transilvania și a devenit un mare iubitor al tradițiilor, peisajelor și oamenilor care i-au ieșit în cale. S-a arătat încântat încă de la sosire, dar nimeni nu știa dacă ceea ce văzuse aici îl va convinge să revină... Ei bine, nu doar că s-a întors, dar a cumpărat zece proprietăți în România, jurnaliștii cotidianului englez “The Telegraph” chiar numindu-l, la un moment dat, într-un reportaj referitor la pasiunea acestuia pentru țara noastră, “prințul Charles de Transilvania”. Acesta deține în țara noastră o casă în pitorescul sat Viscri (județul Brașov), patru în Valea Zălanului (județul Covasna) și alte patru în satul Breb, din județul Maramureș. De asemenea, prințul a achiziționat Conacul Apafi din localitatea Mălâncrav, județul Sibiu.

Prințul Charles nu a ținut secretă dragostea sa pentru frumusețile României. Ba din contră, a vorbit în repetate rânduri în presa britanică despre universul fascinant descoperit aici, comparând atmosfera și peisajele pe care le-a întâlnit în timpul călătoriilor sale cu “Anglia lui Shakespeare”. Laudele sale la adresa României se aud și în documentarul în trei episoade “Wild Carpathia”, realizat de britanicii Charlie Ottley și Alasdair Grant despre frumusețile țrii noastre și difuzat de BBC Travel.

“Unul dintre motivele pentru care întotdeauna mi-a făcut mare plăcere să revin în România este frumusețea naturală extraordinară a peisajelor sale și a pădurilor sălbatice din Munții Carpați. Pajiștile de aici sunt unice, pe plan european, dar și în lumea întreagă. Nu am mai văzut niciodată ceva asemănător. Sunt o bijuterie a României. Poate că voi nu vedeți acest lucru acum, însă eu consider că România este o țară minunată, cu oameni remarcabili, care au îndurat multe", spune Alteța Sa în partea a treia a documentarului.

Acesta crede că autoritățile trebuie să facă tot posibilul pentru a nu altera specificul anumitor zone în care tradițiile seculare încă fac parte din viața cotidiană a localnicilor. “În ziua de azi, este o adevărată provocare. În primul rând, trebuie convinşi oamenii de cât de preţios este. Trebuie să oferi protecţie în contextul dezvoltării durabile. Nu poţi opri dezvoltarea, dar cheia este să lucrezi, pe cât posibil, cu localnicii care, în nouă cazuri din zece, şi în toată lumea este la fel, nu vor să vadă mediul distrus. Dar vor să găsească moduri şi ocazii de a-şi îmbunătăţi viaţa păstrând tradiţiile pe care le respectă”.

Pasiunea Alteței Sale pentru România este confirmată și de autorii documentarului care reprezintă înainte de toate un uriaș compliment făcut țării noastre. "Prințul este absolut îndrăgostit de peisajele tradiționale. Este pasionat de vestigiile trecutului și de cultură și vede că unele locuri din România, și mă refer aici în primul rând la Transilvania, seamănă cu Marea Britanie de acum câteva sute de ani, de pe vremea lui Shakespeare", a explicat Charlie Ottley, prezentatorul serialului.

Cuvintele Alteței Sale trebuie notate de autoritățile din România, înrămate și așezate pe perete. "Aruncă lucrurile vechi, dar mai târziu ajung să le vadă valoarea. De multe ori, este deja prea târziu, fiindcă au dărâmat multe clădiri sau le-au modernizat excesiv. Cererea uriaşă pentru hrană şi lucruri trebuincioase e evidentă. Dar un aspect vital e cum abordezi comunităţile locale. Cum să ajuţi la supravieţuirea micilor proprietari. Această parte a lumii nu este pentru arat. Dacă s-ar ara, s-ar elibera mult carbon, foarte dăunător”, mai spune prințul Charles în documentarul “Wild Carpathia”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page