top of page

Podoabe dacice, recuperate din Germania


Autoritățile române au reușit să recupereze de la două case de licitații din Munchen, Germania, 25 de podoabe dacice și o monedă din aur, furate din siturile arheologice din zona Sarmisegetusa Regia. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au coordonat ancheta în urma căreia obiectele de patrimoniu au fost confiscate. Bunurile, care fuseseră date în urmărire internațională, prin Interpol, vor fi incluse în categoria "Tezaur" și au fost deja predate Muzeului Național de Istorie a României din Capitală.

Acțiune încununată de succes a procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, care au reușit să recupereze mai multe obiecte de patrimoniu din Germania. Autorităile spun că este vorba despre o monedă din aur și 25 de podoabe dacice, ce ar fi fost furate din siturile arheologice situate în zona Sarmisegetusa Regia. Acestea se aflau la două case de licitații din Munchen și fuseseră date în urmărire internațională, prin intermediul Interpol, după ce fuseseră scoase în mod ilegal de pe teritoriul țării noastre pentru a fi apoi valorificate pe bănoasa piață a antichităților.

Un comunicat de presă dat publicității de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia arată că bunurile indisponibilizate prin cerere de asistență judiciară internațională vor fi incluse în categoria juridică „Tezaur” și au fost deja predate Muzeului Național de Istorie a României din București. Anchetatorii au ridicat fibule (agrafe ornamentale), inele, colane (salbe), lanțuri și pandantive confecționate din argint, dar și talere din argint aurit. „Toate piesele sunt autentice şi specifice geto-dacilor din secolele II î.Hr - I d.Hr. (...) Majoritatea pieselor prezintă depuneri de pământ şi oxid de fier, ceea ce ar constitui o probă a faptului că au fost scoase din pământ şi se aflau în conexiune arheologică cu obiecte din diverse materiale – fier, lut ars, os. Piesele analizate aparţin cu siguranţă unor tezaure care au fost dezmembrate de către descoperitor”, se arată în comunicatul de presă remis de Parchetul Curții de Apel Alba Iulia.

Anchetatorii au precizat că autoritățile române încă urmăresc, prin Interpol, mai multe tezaure ce sunt incluse în aceeași investigație: „un tezaur de monede Lysimach din aur (30 de kilograme), din care s-au recuperat 36 de piese, mai multe tezaure de monede Koson din aur (25 de kilograme), din care s-au recuperat 1.035 de piese, un tezaur de monede Koson din argint, din care s-au recuperat 231 de monede, cinci scuturi regale din fier, 11 brăţări spiralice din aur şi tezaure de denari romani (imitaţii dacice)”, mai spun anchetatorii.

Aceasta nu este prima acțiune la capătul căreia procurorii din Alba Iulia reușesc să aducă în țară obiecte de patrimoniu valoroase. În anul 2013, aceștia au descoperit și au confiscat cinci monede dacice din aur, de tip Koson, dar și 14 piese de podoabe dacice, din argint, de asemenea sustrase din zona Sarmisegetusa Regia. Ca și în cazul investigației deja prezentate, procurorii au găsit bunurile la o casă de licitații din Munchen. Conform experților citați la acea dată de reprezentanții Ministerului Public, „cele cinci monede dacice, din aur, recuperate recent din Germania, sunt stateri emiși de regele Koson (cca. 44-29 î.Hr.). Dintre acestea, două aparțin variantei cu monogramă pe revers, iar celelalte trei fac parte din varianta fără monogramă. Ele au fost bătute în atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia în jurul anilor 44-29 î.Hr. Fragmentul de tezaur de 14 podoabe dacice de argint conține o brățară simplă, decorată cu capete stilizate de șerpi, pandantive, cercei și verigi”, mai precizau anchetatorii.

Operațiunile organizate de oamenii legii în această arie de interes național au avut loc și în țară. La finalul lunii iunie, polițiștii din Cluj au efectuat șase percheziții, în urma cărora au descoperit aproximativ 500 de unelte şi arme antice din fier, monede, vase ceramice, brăţări, inele cu valoare arheologică, a căror provenienţă nu a putut fi justificată de persoanele ce le dețineau. Acțiunea de la acea dată a vizat suspecți bănuiți că realizau detecții ilegale în situri arheologice. Printre capturile făcute de anchetatori s-au numărat un vas din aur de aproape 320 de grame, dar și unelte datate din epoca bronzului, a căror valoare a fost estimată la suma de 150.000 de lei. Acestea au fost clasate în categoria „Tezaur”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page