top of page

Despartirea Marii Britanii de UE, o decizie fara castigatori


Tema posibilei ieșiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană a provocat o îngrijorare generalizată pe bătrânul continent. Franța și Germania și-au exprimat deja opoziția față de o astfel de decizie, dar Executivul condus de David Cameron pare în continuare hotărât ca, până la finele anului 2017, să organizeze un referendum referitor la rămânerea sau părăsirea UE de către Regatul Unit. Pe de altă parte, specialiștii estimează că o eventuală despărțire a Marii Britanii de UE ar fi o hotărâre la capătul căreia nu vor exista învingători.

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea avea consecințe sumbre asupra stabilității celei mai importante construcții politico-economice din istoria bătrânului continent. Există specialiști care spun că o eventuală despărțire a Regatului Unit de blocul comunitar, coroborată cu posibila excludere a Greciei din zona euro, ar dinamita temeliile Uniunii. Cu toate acestea, premierul englez David Cameron nu pare dispus să renunțe la ideea organizării, până la finele anului 2017, a referendumului în cadrul căruia cetățenii vor vota dacă doresc rămânerea sau ieșirea din UE. Ba din contră, starea de spirit cel puțin tensionată care se resimte la ora actuală în Europa ar putea fi chiar contextul ideal pentru ca premierul Cameron să apese pedala de accelerație în tratativele purtate cu Uniunea. Acesta a spus, în repetate rânduri, că are de gând să obțină pentru Marea Britanie o renegociere a condițiilor de apartenență.

“Prioritatea mea este să reformez Uniunea Europeană pentru a o face mai competitivă și a răspunde îngrijorărilor manifestate de britanici în ceea ce privește apartenența noastră la Uniunea Europeană. Menținerea situației actuale nu este suficientă, pot fi făcute schimbări de care să profite nu numai Marea Britanie, dar și restul Europei”, spunea David Cameron, la capătul unui dineu de lucru cu președintele Franței, Francois Hollande. Tema centrală a negocierilor pe care Cameron le poartă cu Bruxelles-ul este legată de regulile referitoare la imigrație.

Cameron a cerut în mai multe ocazii “flexibilitate” din partea UE. "Vrem să ajutăm zona euro să funcționeze mai bine și nu dorim să punem piedică unei integrări mai mari. Este important, însă, ca Uniunea Europeană și cei 28 de membri să fie flexibili și imaginativi pentru a răspunde acestei mize". În acest context tulbure, cancelarul german Angela Merkel l-a vizitat pe David Cameron la Londra, cei doi discutând despre poziția actuală a Regatului Unit în interiorul Uniunii, dar și în legătură cu pretențiile pe care Executivul condus de Cameron speră ca UE să i le satisfacă. La finalul întrevederii, Angel Merkel a fost întrebată dacă este de acord cu schimbarea regulilor referitoare la imigrație. “Și eu și David Cameron susținem în continuare principiul liberei circulații. Bineînțeles, însă, că trebuie să fim atenți și la eventualele abuzuri care se fac în prezent”, a declarat Merkel, lăsând să se înțeleagă faptul că nu este dispusă să facă prea multe concesii la acest capitol.

Poziția lui Cameron rămâne, de asemenea, neschimbată. Acesta a solicitat o revizuire a regulilor comunitare referitoare la imigrație, acuzând faptul că normativele în vigoare încurajează abuzul de libera circulație. El a cerut, spre exemplu, includerea în legislație a prevederii potrivit căreia o persoană să nu poată să petreacă mai mult de șase luni într-o altă țară europeană decât cea de apartenență dacă nu reușește să-și găsească un loc de muncă. În condițiile în care curentul eurosceptic capătă amploare în Marea Britanie, Cameron a vorbit și despre un plan care să vizeze reducerea numărului de imigranți de pe teritoriul Marii Britanii și limitarea accesului la beneficiile sociale, însă o astfel de măsură nu poate fi transpusă în realitate fără modificări în tratatele europene.

Pe de altă parte, specialiștii avertizează că o eventuală despărțire a Marii Britanii de Uniunea Europeană ar fi o decizie fără câștigători. Agenția internațională de rating “Standard & Poor’s” a anunțat că ar putea să scadă ratingul de credit al Regatului Unit, în următoarele 24 de luni, ca o consecință a deciziei guvernului de a organiza referendumul. “Acest demers reprezintă un risc pentru perspectivele de creștere a serviciilor financiare și sectoarelor de export ale Marii Britanii, precum și pentru economie în general. (...) Politicile economice ar putea fi în pericolul de a fi mai expuse la politicile de partid decât am anticipat anterior”, au precizat reprezentanții agenției de rating. În prezent standardul Regatului Unit este AAA.

Cele mai recente statistici arătau că 55% dintre britanici susțin rămânerea regatului Unit în UE, o creștere semnificativă față de anul 2013, când procentul se situa la pragul de 46%.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page