top of page

Operatiune romano-britanica, de mare amploare!


Poliţiştii români şi cei britanici, actorii unei ample operaţiuni împotriva criminalităţii informatice.

Operațiunea, perfect sincronizată, elaborată interstatal, a înregistrat unul dintre cele mai însemnate succese ale prezentului pe linia de criminalitate informatică organizată. Colaborarea autorităţilor s-a structurat la toate nivelurile, actovrii principali ai operaţiunii fiind poliţiştii români şi cei britanici, sincronizaţi şi coordonaţi de FBI şi Europol. Gruparea infracţională avea conexiuni în 15 state ale Uniunii Europene, iar poliţistii au reuşit imposibilul: destructurarea unui sistem extrem de bine organizat şi care funcţiona perfect. După ce au adunat şi analizat toate datele, după ce au studiat toate metodele de acţiune şi au căzut de acord asupra celei mai sigure, poliţiştii au dat semnalul de acţiune şi a descins, simultan, în locaţiile pe care le aveau în vizor. Aşadar, persoanele suspectate că ar fi comercializat date confidențiale prin intermediul unui forum au fost „vizitate” de poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate şi procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, cu sprijinul Europol, în acelaşi timp, în 15 ţări. În România au fost efectuate 16 percheziții, în București, Timișoara, Iași, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Oradea şi Făgăraș, fiind ridicate, pentru investigaţii ulterioare, 12 persoane. Din partea Marii Britanii, la această acţiune au participat ofițeri din cadrul National Crime Agency. La nivel european, au fost efectuate descinderi simultane la domiciliile a aproximativ 50 de membri ai grupării.

Ampla operaţiune a început în primăvara anului 2013, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate identificând mai mulţi utilizatori care activau pe un forum online, specializat în activități din sfera criminalității informatice. Nu multe informaţii au putut fi făcute publice. Vă prezentăm, în continuare, câteva dintre cele care au putut fi date jurnaliştilor de profil. Pe forumul menţionat mai sus, 12 persoane din România şi-ar fi creat conturi de utilizator, prin intermediul cărora ar fi comunicat între ei, ar fi comercializat date confidențiale, precum cele aparținând unor instrumente de plată electronică și ar fi coordonat modalități specifice de executare a unor atacuri asupra unor sisteme informatice. Folosindu-se de informațiile deţinute, aceste persoane ar fi inițiat și executat atacuri informatice împotriva unor servere care găzduiau diverse site-uri pe internet, precum și atacuri de tip phishing, una dintre cele mai des întâlnite infracţiuni informatice împotriva clienților unor platforme financiare online.

Ce înseamnă atacuri de tip phishing

Prin aceste atacuri se urmăreşte obţinerea datelor confidenţiale ale utilizatorului: număr de cont, cod numeric personal, număr de card, coduri PIN, parole etc. Cum se petrece un asemenea atac? Se trimite un mail, care arată ca şi când ar veni din partea băncii la care dvs sunteţi client, cu subiecte care pot varia de la a vă anunţa că s-a petrecut o schimbare pe site şi trebuie să vă introduceţi din nou datele şi până la “aţi câştigat un premiu”. Acest tip de infracţiune este foarte greu de identificat pentru majoritatea utilizatorilor neavizaţi şi trebuie să aveţi mare grijă când asemenea modificări apar în rutina dvs bancară.

„Criminalii” informatici au lovit în Europa şi peste ocean, în Statele Unite. Printre altele, în urma cercetărilor s-a stabilit că, în perioada 2013 - 2014, una dintre persoanele reţinute s-ar fi implicat alături de alţi suspecţi, în lansarea mai multor atacuri de tip phishing împotriva utilizatorilor legitimi ai unei platforme/serviciu online de plăţi şi totodată împotriva clienţilor unei bănci situate pe teritoriul Germaniei, în scopul obţinerii de date confidenţiale aferente conturilor personale. Respectivele date au fost utilizate ulterior în cadrul altor activităţi infracţionale cu specific informatic. Totodată, s-a stabilit că pe parcursul anului 2014, un alt suspect ar fi achiziţionat, online, de la mai multe persoane, date confidenţiale aferente unor carduri bancare, de regulă carduri de credit emise de instituţii financiare din SUA şi Anglia și ar fi transferat fără drept sume de bani către mai multe persoane atât din SUA, cât şi din Marea Britanie, care foloseseau acte de identitate false pentru a ridica sumele de bani transferate.

Doi români au fost reținuți de procurorii DIICOT, urmând a fi prezentați instanței de judecată, cu propunere de arestare preventivă. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, fals informatic, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, precum şi fraudă informatică.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română și Serviciul Român de Informaţii.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page