top of page

Franta a dejucat un nou atentat terorist


Sângerosul atentat care a avut loc, în luna ianuarie a acestui an, la Paris, împotriva jurnaliștilor revistei de satiră “Charlie Hebdo”, a șocat Franța și întreaga lume. Imediat după tragedie, nivelul de alertă în “Hexagon” a atins cote maxime, statul francez sporind substanțial măsurile de securitate, plănuind lărgirea cu aproape 3.000 de oameni a dispozitivelor de luptă împotriva acestor amenințări în următorii trei ani și mobilizând peste 10.000 de militari. De curând autoritățile au anunțat că au dejucat un atentat ce viza uciderea unui militar francez de rang înalt.

Cei patru suspecți care ar fi urmat să pună în aplicare planul terifiant intenționau să decapiteze victima și să posteze imaginile pe Internet. Autoritățile franceze au anunțat că indivizii au vârste cuprinse între 16 și 24 de ani și că au fost reținuți de forțele de securitate franceze în diferite regiuni ale țării, pe data de 13 iulie. Aceștia puneau la punct ultimele detalii ale atentatului și aveau de gând să acționeze în ianuarie 2016 sau în decembrie 2015, potrivit oficialilor de la Paris. Ministrul de Interne Bernard Cazeneuve a precizat că liderul grupului are legături cu teroriști aflați în spatele gratiilor.

Procurorul Parchetului Antiterorist, Francois Molins, a precizat că un suspect care urma să ia parte la atac ar fi primit de la un britanic ordinul de a-l ucide pe militarul francez, după ce a încercat să plece în Siria dar nu a reușit. Suspecții au fost arestați preventiv de magistrați, iar ancheta este în derulare.

Tot în detenție se află și un bărbat, de 35 de ani, angajat al unei firme de transport, care și-a decapitat șeful și a încercat să detoneze o uzină chimică americană aflată la aproape 30 de kilometri de Lyon. Detalii șocante au ieșit la iveală în cursul anchetei. Capul victimei a fost găsit de polițiștii francezi agățat de un gard al uzinei… Se pare că individul și-a făcut un selfie cu scena sinistră și a trimis fotografia către un cont asociat cu un număr de telefon din America de Nord.

Lupta împotriva terorismului este prioritară la ora actuală în Franța, iar parada militară organizată pe data de 14 iulie, cu prilejul Zilei Naționale, demonstrează acest lucru. Pentru prima dată la eveniment au luat parte structurile de elită ale Jandarmeriei și Poliției, care au intervenit în timpul situațiilor de criză din luna ianuarie. În cadrul evenimentului, a fost marcată și Operațiunea “Sentinelle”, în cadrul căreia peste 10.000 de militari francezi au fost mobilizați în îndoliatul ianuarie pentru a derula misiuni de securitate și protecție pe teritoriul Franței. Președintele Francois Hollande, anunța, în cadrul discursului său din timpul ceremoniei, că autoritățile previn săptămânal acțiuni teroriste.

Pe de altă parte, mediatizarea cazului legat de atentatul dejucat a stârnit critici la adresa lui Francois Hollande, cel care a anunțat capturarea suspecților chiar a doua zi, pe 14 iulie, de Ziua Națională a Franței. Adversarii săi politici nu au apreciat decizia sa… “Să te exprimi în timp ce persoanele sunt arestate mi se pare riscant. Să te exprimi prea devreme poate, de asemenea, să pună în pericol alte măsuri vizavi de cei din exterior”, spunea deputatul european Nadine Morano. Șeful partidului republican francez, Frederic Pechenard, consideră că Hollande ar încerca să folosească lupta antiteroristă pentru a ascunde nerealizările guvernării și eșecurile din sfera economică. “Această informare era probabil destul de prematură. Trebuie amintit faptul că legislația franceză interzice exprimarea în faţa mass-media cu privire la astfel de cazuri, excepţie făcând procurorul Republicii”, declara Pechenard.

De curând, presa franceză a relatat despre faptul că Ministerul Afacerilor Interne al acestei țări analizează un raport în care sunt incluse mai multe măsuri referitoarea la reinserția socială a persoanelor radicalizate. Documentul, intitulat “Deradicalizarea, instrument de luptă contra terorismului”, propune, printre altele, "formarea unei structuri naționale de susţinerea a familiilor" și o "urmărire psihologică personalizată şi acţiuni vizând reinserţia socială". Raportul conține 37 de puncte și a fost redactat de un deputat socialist care fusese însărcinat în luna februarie să realizeze profilurile psihologice ale persoanelor vulnerabile față de fenomenul radicalizării violente.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page