Sub lupa turismului bulgaresc
Ne-am obișnuit să catalogăm Bulgaria după toate top-urile Uniunii Europene care o situează pe ultimul loc în clasamentul fericirii, sectorului economic etc. Astfel, bulgarii au devenit niște confrați ai românilor tocmai pentru că de regulă, împărțim cu ei ultimul sau penultimul loc din toate clasamentele Uniunii Europene. Însă un aspect pe care nu toți îl iau în considerare este faptul că Bulgaria dispune de un succes constant din punct de vedere al turismului estival.
Dacă partea de Vest a Europei preferă vacanţele de vară în insulele Spaniei și ale Portugaliei, Europa de Est rămâne fidelă Nisipurilor de Aur, plajei Krapetz, Kavarna, Albena, Riviera, Sunny Beach, stațiunii Constantin și Elena, Nessebar etc. Preocuparea lesne de înțeles a ucrainienilor și a rușilor privitoare la situația lor politică, desemnează o pierdere importantă pentru turismul bulgăresc 2015, însă românii continuă să aleagă cu toată încrederea pe vecinii noştri, motivând prețurile scăzute, serviciile mai bune și nisipul său unic.
Jurnalul european a mers în Bulgaria pentru o analiză la faţa locului a ceea ce înseamnă turismul bulgăresc. Am intervievat manageri din trei hoteluri diferite de două, trei şi patru stele. Bulgarii s-au arătat impresionaţi de iniţiativa noastră şi au răspuns sincer la întrebările adresate, mărturisind în acelaşi timp că întotdeauna a existat o strânsă legătură turistică între România şi Bulgaria.
„Avem o relaţie foarte bună cu turiştii români. Să fiu sinceră, prefer românii decât turiştii ruşi. Ruşii sunt aroganţi şi cred că pot cumpăra orice cu banii lor.”, ne-a declarat Anna Stoyanova, managerul hotelului de patru stele Azsena, din Nessebar, Bulgaria. Anna are 29 de ani şi a pornit de jos, începând în urmă cu şapte ani colaborarea cu hotelul în care activează în prezent în calitate de manager. A ocupat pentru o perioadă funcţia de recepţionistă, apoi a fost marketing manager, evoluând, mai târziu, în funcţia de manager. Deşi este tânără, reuşeşte să întreţină o relaţie bazată pe respect cu întreg staff-ul hotelier. „Atitudinea este totul. Sunt deschisă pentru conversaţii şi soluţionarea problemelor. A fost destul de dificil la început, pentru că oamenii mă considerau prea tânără pentru o asemenea funcţie. Au înţeles apoi că m-au catalogat greşit, observând modul serios cu care tratez lucrurile. Sunt respectată, iar oamenii au încredere în mine.”
În sezonul de vară viaţa ei se învârte în jurul hotelului. Pentru că nu locuieşte în apropiere, are o cameră de hotel. Aşadar, hotelul s-a transformat în acasă. Am întrebat-o din curiozitate cum arată o zi din viaţa unui manager hotelier şi ne-a răspuns cu mare deschidere: „Mă trezesc la ora 8:00 şi merg să îmi plimb câinele. Merg apoi la recepţie, după care verific dacă totul este în regulă în restaurant pentru micul dejun. Trec pe la bar să îmi iau o cafea şi mă îndrept către biroul meu. Este mult de muncă, dar iubesc ceea ce fac, mai ales pentru că îmi gestionez singură timpul.” De asemenea, Anna ne-a mai mărturisit că la sfârşit de sezon îşi ia o pauză lungă pentru odihnă, apoi merge la sora ei în Germania, unde se ocupă cu traduceri în limba bulgară. Scopul ei major este de a-i face pe clienţii hotelului să se simtă ca acasă.
„Majoritatea oamenilor care vin în hotelul nostru sunt familii, 30% dintre clienţii noştri fiind clienţi fideli, deoarece vin în fiecare an la noi, iar pentru acest lucru noi îi răsplătim cu discount-uri. Scopul nostru este să-i facem să se simtă ca acasă. Bulgaria este o ţară mică, dar avem un relief bun şi un turism dezvoltat. Anul acesta se simte o criză din pricina pieţei ruseşti, războiul din Rusia afectând negativ turismul din Bulgaria. Făcând o statistică, am constatat că aproximativ 30% dintre turişti sunt ruşi, 40% bulgari, 20% români şi 10% alte naţionalităţi. Turiştii români mi-au mărturisit că, deşi au Marea Neagră şi pe litoralul românesc, nu este ca aici.”, a adăugat Anna.
O constatare mai puţin plăcută în realizarea anchetei noastre a fost faptul că majoritatea personalului hotelier nu cunoaşte bine limba engleză. Chiar şi cu managerii am întâmpinat câteva dificultăţi la acest capitol. Discutând acest aspect cu Anna Stoyanova, aceasta a declarat: „Nu mi se pare normal ca un manager să nu cunoască bine limba engleză, mai ales dacă la hotel vin mulţi străini. Când am început să avem turişti ruşi am cerut şefului meu să mă susţină în a urma cursuri de limbă rusă. Nu pot spune că în prezent vorbesc fluent această limbă, dar pot să scriu şi să înţeleg destul de bine. Consider că este foarte importantă comunicarea dintre noi şi turişti. De fapt, acesta este aspectul pe care îl iubesc cel mai tare în ceea ce priveşte job-ul meu: comunicarea, sentimentul că ofer ceva special clienţilor. Oamenii aşteaptă un an întreg zilele de vacanţă, aşa că noi trebuie să le satisfacem aşteptările, să-i facem să se simtă ca acasă şi să revină şi anul viitor. Mi se pare un lucru extraordinar când oamenii îşi amintesc numele meu, în momentul în care aceştia revin la hotelul nostru.”
Radostina Simeonova, managerul hotelului de trei stele Mirage din Nessebar, ne-a împărtăşit faptul că numărul turiştilor români a început să crească considerabil în ultima perioadă, aceasta considerând că preţurile mult mai mici comparativ cu cele din România ar fi unul dintre motivele pentru care românii preferă litoralul bulgăresc în detrimentul celui românesc: „Ne putem lăuda cu un nivel destul de ridicat al turismului în Bulgaria. Avem plaje curate, hoteluri comfortabile, vreme prielnică şi preţuri avantajoase. Anul acesta avem mai mulţi turişti români decât alte naţionalităţi. Mulţi dintre ei aleg Bulgaria, pentru preţurile mai scăzute comparativ cu cele din România.”
Georgi Klimentov, managerul hotelului de două stele Kamenec, din Nessebar, ne-a oferit câteva motive pentru care românii preferă litoralul bulgăresc, şi anume: „Majoritatea turiştilor români vin în Bulgaria datorită preţurilor avantajoase. Vin în general în sezonul de vârf iulie-august. Mulţi dintre ei mi-au spus că în România hotelurile de o stea şi două stele costă în jur de 50 de euro pe noapte cu mic dejun inclus. În Bulgaria, în schimb, poţi merge la un hotel de trei sau patru stele, all inclusive pentru aproximativ acelaşi preţ pe noapte pe care l-ai plăti în România pentru hotelurile de o stea şi două stele. Georgi Klimentov este un alt manager care a sesizat scăderea numărului de turişti ruşi şi ucrainieni. „Anul trecut, 50% dintre turişti au fost ruşi şi ucrainieni, dar anul acesta din cauza războiului s-a simţit o scădere a numărului de turişti din Rusia şi Ucraina.”, ne-a mărturisit Managerul.
Dacă încă nu aţi avut parte de o vacanţă anul acesta, managerii hotelieri din Bulgaria vă propun o ofertă avantajoasă pentru luna septembrie. Conform declaraţiilor managerilor, în extrasezon preţurile vor fi scăzute la jumătate în comparaţie cu cele din iulie-august. Aşadar, dacă încă vă doriţi un sejur pe litoralul bulgăresc, mai aveţi timp să vă puneţi de-o parte nişte bani. Jurnalul european vă doreşte să vă bucuraţi în continuare de vară, oricare ar fi destinaţia pe care o veţi alege!