Fenomene inexplicabile în muntii Romaniei
În noaptea de 2 spre 3 iulie, întreaga lume a sărbătorit Ziua mondială a obiectelor zburătoare neidentificate (OZN), eveniment ce marchează întâmplările din aceeaşi perioadă, din anul 1947, de la Roswell. Această dată a fost stabilită de WUFODO (World UFO Day Organization), potrivit www.worldufoday.com.
Dacă în alte ţări, fenomenul OZN este legat de spaţii cu energii ciudate, unde s-au întâmplat diferite lucruri, iar OZN-urile sau extratereştrii apar în poze extrem de neclare, în ce priveşte România, pare că avem un trecut extrem de generos şi clar în acest domeniu. Potrivit antena 3, însemnări despre OZN-uri pe teritoriul României apar încă din Evul Mediu şi sunt trecute în documentele arhaice, cât se poate de concrete. Astfel, Letopiseţul Moldovenesc menţionează pentru data de 8 noiembrie 1517 că "sămn mare s-au arătat pe ceriu, c-au strălucit dinspre miadzănoapte ca un chipu de om, de-au stătut multă vreme şi iară s-au ascuns în văzduh". Aproximativ un secol mai târziu, în 1595, în ziua în care Mihai Viteazul ataca oraşul Târgovişte, se menţionează apariţia unei "comete" ciudate, care a stat "un ceas sau două" deasupra taberei valahe. Pentru anul respectiv nu există niciun fel de informaţii despre vreo cometă. În 1913 există sute de mărturii privind obiecte zburătoare care au survolat mai multe oraşe din România, "interesate" de obiectivele militare din zonele respective.
În 1968 ar fi avut loc primul eveniment din sfera OZN documentat. Lângă Cluj, Emil Barnea a realizat o serie de fotografii cu un obiect zburător discoidal, iar specialiştii au spus că avem de-a face cu "cele mai clare imagini ale unui OZN fotografiat în România şi cele mai bune imagini ale unui OZN fotografiat vreodată în întreaga lume". Fotografiile au fost testate, iar autenticitatea lor confirmată, fiind preluate şi publicate în ţară şi peste hotare.
Un alt caz deosebit penrtu specialişti este cel de la Năneşti, judeţul Vrancea, din 30 iunie 2001. Locuitorii au fost însă cam plictisiţi, căci “nu se întâmpla nimic”. Totul a început cu raportarea unor lumini văzute deasupra localităţii, fenomen urmat de o pană de curent. Pentru că pana de curent se prelungea, lumea a ieşit din case pentru a vedea dacă sunt singurii în situaţia respectivă. Atunci a fost observată pe cer o "pată roşie, rotundă", care se deplasa în jurul axei proprii. Obiectul se transforma într-un inel segmentat de culoare galben pal, cobora şi urca, succesiv. Martorii fenomenului spun că l-au observat timp de 30-45 de minute, înainte de a se plictisi şi a reveni în case. După aproximativ 3 ore şi jumătate a fost reluată alimentarea cu energie electrică, însă societatea care administra reţeaua a spus că nu a avut cunoştinţă de producerea vreunei întreruperi în furnizarea energiei şi nici de existenţa vreunei intervenţii la reţea.
Un loc unde însă s-a întâmplat ceva este Bâlea Lac, unde a avut loc una dintre puţinele întâlniri de gradul III de pe teritoriul României şi în mod cert cea mai cunoscută dintre acestea. Totul s-a petrecut între 23 şi 25 septembrie 1978, în zona Bâlea Lac, acolo unde erau încartiruiţi peste o duzină de militari în termen, aduşi pentru o serie de lucrări de construcţie. Fenomenul a început în jurul orei 24.00, atunci când doi tehnicieni de la staţia de teleferic au observat o lumină roşiatică, crezând iniţial că a luat foc cabana, potrivit asfan.ro. Aproximativ în acelaşi timp, fruntaşul Ioan Dörr, ieşit să bea apă, a observat o siluetă întunecată, cu o înălţime de aproape 2 metri, care nu a răspuns interpelării soldatului. În seara următoare, sergentul Ion Radu atrage atenţia în privinţa unei siluete similare, aflată în apropierea cabanei, lângă o cisternă cu motorină. Prin comparaţie, creatura avea în jur de 2,5 metri înălţime şi se mişca lent şi greoi. Sergentul s-a apropiat de ea, având o bâtă în mână, şi s-a trezit instantaneu pus la pământ. Creatura, descrisă ca având gheare lungi, s-a aplecat asupra sergentului şi apoi s-a ridicat şi îndepărtat, bizar, balansându-se de pe un picior pe altul. Sergentul, transportat între timp în cabană, şi-a revenit după zece minute, fără a-şi aminti nimic de incident. Pe locul unde a zăcut a apărut o serie de lumini şi o umbră deasupra solului. Soldaţii s-au speriat şi s-au baricadat în cabană şi au povestit că după ceva timp au auzit zgomot afară, ca şi cum abloanele ar fi fost zgâriate de cineva. A doua zi au observat zgârieturi paralele, oblice, precum şi una verticală. Pe locul unde sergentul fusese doborât nu existau alte urme în zăpadă decât ale sale.
Ani de zile după incident, explicaţia oficială a fost electrizarea sau magnetizarea aerului, ceea ce a cauzat un şoc electric care l-a doborât pe sergent. Acesta şi-a însuşit ipoteza, deşi nu a infirmat nici declaraţia iniţială.
Ex foto: Fotografia a făcută în data de 18 august 1968, de tehnicianul Emil Barnea (45 ani), în Pădurea Baciu, de lângă Cluj, loc vestiti pentru fenomenele stranii întâmplate acolo