top of page

In Ucraina mita se da in diamante...


Caz incredibil de corupție în Ucraina! Două percheziții realizate la domiciliile unor oficiali din sistemul de Justiție al acestei țări au dus la o descoperire halucinantă. Oamenii legii au găsit în casele acestora 65 de diamante, bijuterii din aur, perle, aproape 400.000 de dolari americani și, de ce nu, și o armă Kalașnikov, potrivit reprezentanților Serviciului de Securitate din Ucraina, citați de agenția de presă Reuters.

Se pare că personajele aflate în centrul acestui scandal de proporții, adjunctul Departamentului de Investigații al Parchetului General din Ucraina și procurorul-adjunct pentru regiunea Kiev, ar fi primit o parte din această mică avere (150.000 de dolari) de la șefii unei companii căreia i-ar fi indisponibilizat echipamentele în cadrul unei anchete penale. Cei 150.000 de dolari ar fi ajuns la cei doi suspecți pentru a ridica sechestrul pus pe bunurile respective. O amplă investigație urmează să elucideze și proveniența, extrem de interesantă, a celorlalte comori ridicate în urma operațiunii. Imaginile date publicității la capătul descinderilor îi înfățișează pe mascații care au luat parte la acțiune spărgând un seif. După mediatizarea cazului de răsunet, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a declarat: “Este vital să continuăm eforturile de eradicare a corupției pe toate palierele, inclusiv la cele mai înalte niveluri ale statului”.

PROCES DE REFORMĂ Ucraina a promis să pornească reforme de amploare pentru a lupta împotriva corupției, un fenomen care vulnerabilizează statul în fața pericolelor interne, dar și externe. De altfel, aceasta este și una dintre condițiile puse de Occident pentru acordarea unor ajutoare financiare de ordinul miliardelor de dolari. De altfel, în 2014, SUA a acordat Ucrainei o garanție de credit de un miliard de dolari care i-a facilitat Kiev-ului obținerea unor împrumuturi externe, sub efectul garanției americane.

REȚINUȚI LIVE, ÎN TIMPUL ȘEDINȚEI DE GUVERN O altă acțiune spectaculoasă, și ușor teatrală în opinia multora, derulată de autoritățile ucrainene în acest an a avut loc în luna mai, atunci când doi înalți oficiali din serviciile de urgență ale acestei țări, au fost arestați în timpul unei ședințe de Guvern transmise în direct la televizor (imaginile pot fi vizionate accesând link-ul https://www.youtube.com/watch?v=Adu3Ya2zmGI). Este vorba despre șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Sergey Bochkovsky, și despre adjunctul său, Vasily Stoyetsky. Anchetatorii au dezvăluit la scurt timp după reținerea celor doi că aceștia ar fi fost implicați în afaceri prin care ar fi păgubit bugetul de stat cu sume importante. Prilej pentru premierul Ucrainei să spună că „în condițiile în care țara se află în război, iar noi numărăm fiecare bănuț, ei fură de la cetățeni și de la stat. Acest lucru li se va întâmpla tuturor celor care încalcă legea și iau în derâdere statul ucrainean”.

SALARII MAJORATE Statul ucrainean a promis, în luna martie, că va majora și salariile procurorilor anticorupție. Premierul acestei țări a vorbit despre lefuri de aproape 1.180 de euro în cazul procurorilor care demască infracțiuni de corupție. „Stabilim salarii foarte mari pentru anchetatorii care investighează infracțiuni la nivel înalt. Ministrul de Interne, Arsen Avakov, a propus stabilirea salariilor pentru ei la 30.000 de grivne (n.r. - 1.180 de euro). Voi acorda 30.000 de grivne fiecărui anchetator care luptă împotriva mafiei corupției din Ucraina”, a declarat premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk. El a precizat că, în cadrul unei reuniuni a oficialilor din Ministerul de Interne, a întrebat despre salariile anchetatorilor care se ocupă de cazuri de corupţie şi a aflat că aceştia primesc doar 2.300 de grivne (90 de euro) pe lună...

Ucraina se confruntă cu o criză economică extrem de gravă și este măcinată în continuare de conflictul cu rebelii pro-ruși, în care au murit până acum mii de oameni. Criza din Ucraina a debutat în anul 2014, odată cu anexarea Peninsulei Crimeea și a orașului-port Sevastopol de către Rusia.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page