Detectivii atomici - oamenii de stiinta care ne apara de radiatii
În viața noastră de zi cu zi, când ne gândim la protecție împotriva teroriștilor, nu ne vine în minte activitatea detectivilor atomici, oamenii de știința care ne țin în siguranță de la riscul de a cădea pradă criminalității radioactive. Terorismul nuclear este o amenințare în creștere, pe măsură ce din ce în ce mai multe organizații extremiste se apropie de obținerea cu ușurință de materiale pentru a fabrica diverse feluri de explozibili și bombe.
Activitatea detectivilor care au în responsabilitatea lor materialele radioactive nu este cu mult diferită de cea a celor din forțele clasice de combatere a terorismului. Ei adună indicii bazate pe ceea ce se află în fața lor și apoi pornesc mai departe cu investigația, bazându-se pe aceste indicii. Ei vin la muncă zi de zi, de multe ori neexistând cazuri care să le solicite atenția. Dar în unele zile, când o alarmă îi solicită, este foarte important ca ei să fie pregătiți.
O zi ca oricare altă zi la o frontieră europeană, la punctul de trecere prin detectoare nu este întotdeauna lipsită de evenimente. Poate că, la un moment dat, se aude o alarmă de radiații. Un camion este apoi perchiziționat. Un camion plin cu saci de îngrășământ natural, lucru ce te face să te întrebi de ce cineva ar ascunde uraniu de folosință militară în acei saci.
Jean Galy este coordonatorul centrului EUSECTRA Training: "Dacă există un cumpărător, atunci există o piață și puteți face o mulțime de bani. Apoi mai sunt și cei care doresc să pună la cale un atac terorist, ei pot folosi materialul pentru a face o bombă cu potențial explozibil mare, o bombă radioactivă sau altceva." ne explică el, referitor la posibilele motive pentru care o alarmă de radioactivitate poate fi, câteodată, declanșată de ceva atât de banal cum ar fi un camion de îngrășăminte.
Ancheta începe. Indicii, cum ar fi contactele de pe telefonul mobil al șoferului, îi conduc la o adresă de unde, dacă sunt norocoși, a fost planificată toată operațiunea. La locul crimei, o echipa de criminalistică nucleară folosește echipament special și expertiză criminalistică pentru a colecta probe. Magdalena Toma este o expertă a centrului de formare EUSECTRA, JRC-UIT: "Căutăm două lucruri. Ne uităm pentru a detecta prezența de material radioactiv, pentru a vedea dacă acesta există, iar dacă există materiale radioactive trebuie să facă măsurători, iar apoi căutăm urme clasice de criminalistică - cum ar fi ADN-ul, sânge, păr, astfel încât să putem detecta ce ne interesează - în esență, pentru a-i prinde pe băieții răi "
Experții de la Centrul de Cercetare al Institutului Comun pentru Elemente Transuraniene din Karlsruhe folosec instrumente sofisticate, cum ar fi un spectrometru de masă, pentru a afla de unde anume provine materialul radioactiv. Este nevoie de doar câteva zeci de particule, și apoi pe fiecare particulă se va face o măsurătoare precisă izotopică, care va aduce la iveală tipul de material care este folosit. Poate că e doar uraniu natural, poate un material combustibil, poate e un material pentru arme, toate aceste cazuri putând fi detectate doar după o analiză concludentă a particulelor recoltate.
Aceste măsurători trebuie să fie combinate cu alte tehnici, cum ar fi cele microscopice, care dezvăluie structura distinctivă a materialului confiscat. Se urmăresc originile materialului într-o încercare de a determina procesul de producție, de obicei după structura materialului, care poate să fie o pudra fină, sau sub formă de conglomerate. Apoi se verifică forma şi dimensiunea particulelor individuale, pentru a stabili morfologia materialului. Chiar și detalii foarte mărunte, cum ar fi anumite impurități în materialul radioactiv, pot fi folosite pentru a indica fabrica sau țara de origine.
Specialiștii știu deja faptul că oamenii folosesc tehnici diferite, astfel încât ei sunt tot timpul deschiși la a cere sfaturi celor din alte sectoare, pentru că o persoană nu poate ști totul și de aceea au nevoie de ajutor de la colegii lor din domeniul combustibililor nucleari, sau geologie, care pot contribui la o investigație criminalistică nucleară.
În ultimii 20 de ani, acești "detectivi atomici" au examinat aproximativ 50 de cazuri. Dar aceste cazuri sunt doar cele raportate, vârful aisbergului, deoarece investigațiile minore care pot fi rezolvate simplu de către personalul securității de la granițe nu intra în competența acestei echipe de detectivi altfel. Prin toate aceste cazuri rezolvate, ei au salvat Europa de la mai multe amenințări teroriste și au contribuit mai mult decât s-ar crede la liniștea și securitatea internațională.