top of page

UE, actor global in domeniul securitatii alimentare


În contextul îndelung semnalat al crizei alimentare ce va să vie (ba, potrivit anumitor studii, acest tip specific de criză ar putea însemna dispariţia civilizaţiei aşa cum o ştim noi), Uniunea Europeană are suficientă maturitate politică şi civică pentru a se poziţiona ca actor global în domeniul securităţii alimentare, prin decizii de politică internă şi prin acţiunea Comisiei Europene (CE).

Aceasta este părerea susţinută de declaraţii a lui Dacian Cioloş, consilier special al preşedintelui CE, Jean-Claude Juncker, şi fost Comisar European pentru Agricultură şi dezvoltare Rurală în perioada 2010-2014, când a realizat prima reformă a Politicii Agricole Comune. „Cred că a venit momentul și, totodată, cred că există maturitatea politică și civică necesară, inclusiv printr-o implicare activă a societăţii civile în dezbaterile şi deciziile pe aceste subiecte, pentru ca UE să se poziționeze ca un actor global și integrator în aceste domenii, atât prin propriile decizii de politică internă cât și prin acțiunile sale, prin intermediul Comisiei Europene, pe scena internațională”, a spus fostul comisar european al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precizând că, din noua sa poziţie, aceea de consilier special, vrea să contribuie la „o abordare holistică, integrată, a acestui subiect, atât în poziționările politice ale președintelui Comisiei cât și prin propuneri concrete, cu efecte în deciziile CE”.

Potrivit acestuia, UE nu este doar „unul din marii exportatori de produse agroalimentare din lume”, ci şi „piața cea mai deschisă pentru produsele agroalimentare din țările mai puțin dezvoltate și principalul contribuitor financiar din lume pentru susținerea programelor de dezvoltare și de combatere a sărăciei în aceste state, inclusiv prin susţinerea producţiei locale, a micilor producători”. El a mai remarcat că Uniunea este şi „un pionier în lupta contra schimbărilor climatice, cu efecte asupra valorificării potențialului agricol, dar și în stimularea unei competitivităţi economice și ecologice durabile în sectorul agroalimentar”.

Cum se traduce „securitate alimentară” în limbaj obişnuit, pentru toată lumea

Limbajul pe care noi îl considerăm a fi „de lemn” al normelor şi legilor europene trebuie „tradus” din când în când, pentru a aduce informaţia mai aproape de cetăţean. Astfel, noul consilierul special al lui Jean-Claude Juncker ne explică ce înseamnă, în fapt, expresia atât de des utilizată „securitatea alimentară”. „Securitatea alimentară se traduce prin accesul oamenilor la alimente sigure, hrănitoare, în cantitate suficientă, la o calitate corespunzătoare, la prețuri accesibile”, fiind vorba „pe de o parte despre producția de alimente, pe de alta, despre distribuția acestora, despre aprovizionarea piețelor și despre accesul pe piață. Securitatea alimentară este un subiect important nu doar pentru țările mai puțin dezvoltate, care se confruntă cu problemele sărăciei și foametei, sau pentru economiile emergente care trebuie să rezolve dilema eradicării sărăciei în propriile țări în paralel cu tendința de export de produse agricole. Este un subiect important și pentru economiile dezvoltate care, chiar dacă în mare parte au rezolvat problema cantitativă a securității alimentare, au probleme legate de obezitate și efectele acesteia sau de risipa alimentelor,din cauza unui sistem alimentar defectuos”, a explicat, pentru Mediafax, fostul comisar european.

Dacă ne poziţionăm pe palierul crizei alimentare recente şi în contextul schimbărilor climatice, prognozate la toate nivelurile de specialişti ai tuturor domeniilor, al necesităţii măririi producției de alimente pentru a răspunde creșterii populației la nivel global şi al necesităţii reducerii presiunii asupra resurselor naturale și a biodiversității, securitatea alimentară îşi justifică mai mult decât oricând prezenţa pe agenda internațională, indiferent care ar fi aceasta. Aşadar, fie că vorbim despre negocierile în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului sau despre negocierile pentru dezvoltare durabilă și combaterea schimbărilor climatice în cadrul Națiunilor Unite, securitatea alimentară este unul dintre subiectele de bază al oricăror discuţii.

Potrivit unui comunicat CE, la începutul lunii iulie, preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, l-a numit pe Dacian Cioloş, fost comisar pentru Agricultură, în funcţia de consilier special pentru securitate alimentară. „Dacian Cioloş are o vastă experienţă în domeniul securităţii alimentare şi este omul potrivit pentru a mă sfătui pe această temă importantă”, a declarat preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, citat în comunicat.

Ex foto: Dacian Cioloş, consilier special al preşedintelui CE, Jean-Claude Juncker: „Securitatea alimentară se traduce prin accesul oamenilor la alimente sigure, hrănitoare, în cantitate suficientă, la o calitate corespunzătoare, la prețuri accesibile”

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page