top of page

Cele mai bine cotate orchestre ale lumii vin la Festivalul „George Enescu”


Pe harta muzicală a lumii, România se află bine poziționată cu un eveniment de amploare și de mare ținută artistică: Festivalul Internațional „George Enescu”. Considerat un adevărat brand cultural de țară, el aduce la București aproximativ 20.000 de turiști străini.

Anul acesta, festivalul care a ajuns la cea de-a 22-a ediție va aduce în capitală României artiști și formații de primă mână la nivel mondial care vor concerta pe scenele bucureștene timp de 22 de zile, în perioada 30 august-20 septembrie.

Potrivit organizatorilor, șapte orchestre din top 20 cele mai bune ale lumii vor concerta în cadrul festivalului. Printre acestea se află și primele patru cele mai bine cotate orchestre ale lumii, incluse în topul realizat de renumita publicație britanică „Gramophone”, considerată un reper în lumea culturală internațională datorită celor nouă decenii de tradiție jurnalistică de înaltă clasă. Cele patru mari orchestre sunt: Royal Concergebouw Amsterdam, Filarmonica din Berlin, Orchestra Filarmonicii din Viena și London Symphony Orchestra.

Faimoasa Filarmonică din Berlin, dirijată de legendarul dirijor Sir Simon Rattle, va susține un concert extraordinar pe 3 septembrie, la Sala Palatului. Potrivit organizatorilor festivalului, orchestra va fi prezentă la București, în premieră, după 15 ani de negocieri.

„Orchestra cu cel mai catifelat sunet din lume”, după cum au definit-o criticii de specialitate, Royal Concertgebouw Amsterdam, revine în Festivalul „George Enescu” - după ce a mai fost prezentă la trei ediții - și va bucura publicul în ultimele două zile de Festival Enescu, pe 19 septembrie și pe 20 septembrie. Orchestra va fi condusă de dirijorul de origine letonă Andris Nelsons, căruia revista BBC Music i-a dedicat un portret în numărul din luna iulie.

La pupitrul celebrei London Symphony Orchestra, care va concerta pe 8 și 9 septembrie, la Sala Palatului, se va afla cunoscutul dirijor de origine română, Ion Marin.

Concertul susținut de faimoasa Orchestră a Filarmonicii din Viena, pe 16 septembrie, la Sala Palatului va marca o dublă premieră, conform organizatorilor. Solista concertului va fi „o stea a muzicii clasice internaționale”, soprana Valentina Nafornița, care a absolvit cursurile Universității Naționale de Muzică din București. Românca este membră a ansamblului legendarei Opere de Stat din Viena.

Pe lângă cele patru orchestre cele mai bune din lume, alte formații situate în Top 20 alcătuit de „Gramophone” vor mai fi prezente în ediția 2015 a Festivalului „George Enescu”. Printre ele se numără Staatskapelle Dresden și San Francisco Symphony Orchestra - orchestră distinsă cu un Pulitzer Prize pentru Muzică -, care va interpreta în premieră lucrarea „Voix de la Nature”, compusă de George Enescu.

Festivalul duce mai departe valorile în care credea George Enescu: creativitate, generozitate și implicare. Evenimentul are o acoperire mediatică ce variază de la televiziuni cu renume - CNN, Euronews -, la BBC și remarcabile cotidiane străine și publicații de specialitate, precum „The Guardian” sau „Gramophone”.

„O medie de 20 de lucrări ale compozitiorului român sunt astăzi interpretate în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, în viziunea contemporană a unora dintre cele mai importante ansambluri simfonice ale lumii, având la pupitru dirijori de marcă. Este parte din identitatea Festivalului să promoveze și să valorizeze creațiile enesciene, atât în țară, cât și în plan internațional, să le readucă în repretoriului internațional”, susțin organizatorii.

Festivalul care poartă numele unuia dintre cei mai cunoscuți muziciani români a avut deschiderea oficială pe 4 septembrie 1958, la trei ani după moartea lui George Enescu, marcând debutul celei mai importante manifestări muzicale internaționale găzduite de România. Urma să se desfășoare din trei în trei ani, fiind însoțit de un concurs internațional în primele 5 ediții, întrerupt apoi și reluat odată cu ediția din 1991.

Printre personalitățile care au participat la această ediție inaugurală s-au numărat nume importante ale scenei internaționale. Printre soliști, s-a aflat celebrul elev al lui Enescu, violonistul și dirijorul Yehudi Menuhin, care spunea despre maestrul său: „Enescu va rămâne pentru mine Absolutul, venerația mea pentru el va fi veșnică”. Au mai evoluat la prima ediție soliști precum: David Oistrah, Halina Czerny-Stefanka, Nadia Boulanger, Monique Haas, Iacov Zak și Claudio Arrau. Printre dirijori: s-au aflat Sir John Barbirolli, Carlo Felice Cillario și Carlo Zecchi.

Foto: Faimoasa Filarmonică din Berlin, dirijată de legendarul dirijor Sir Simon Rattle, va fi prezentă la București, în premieră, după 15 ani de negocieri

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page