top of page

„Scriitori cu lumina” din intreaga Europa, la mal de Romanie


La unul dintre cele mai importante muzee de artă plastică din România, care își are sediul la Constanța, în centrul orașului, la vreo trei minute distanță de Marea Neagră și de plaja Modern, Ziua Națională a Franței se sărbătorește toată luna iulie, nu doar în cea de-a 14 zi a celei mai toride luni din calendar. Sărbătoarea se marchează prin fotografie, pentru că această formă de „scriere cu lumină”, conform etimologiei sale, oferă date despre contemporaneitate într-un mod aparte și, nu în ultimul rând, pentru că Franța este patria artei fotografice.

Cei care nu știau sau poate că au uitat, au avut posibilitatea să afle/să-și amintească acest lucru din discursul susținut în momentul vernisajului de cea care conduce Muzeul de Artă Constanța, dr. Doina Păuleanu. „Se știe că locul unde se naște fotografia este Franța și că pentru prima dată se vorbește în termeni de criză a picturii tot în Franța, la sfârșitul secolului al XIX-lea, atunci când picturii i se răpește unul dintre rolurile și scopurile sale fundamentale, acela de a fi un „dublu” al realității. Fotografia începe să preia acestă sarcină, dar se petrece în deceniile și secolul care urmează o metamorfoză extraordinară. Pictura se îndepărtează de realitate și cucerește toate libertățile posibile, iar fotografia trece de la momentul „dublului” realității la acela de a accede în zona artelor și este considerată o artă. Iată, așadar, că fotografia, la rândul ei, năzuiește și este consfințită ca una dintre artele specifice modernității. Nu este, așadar, de mirare că sărbătorim Ziua Franței printr-o expoziție de fotografie, în care, spre bucura noastră se află și români”, a spus criticul și istoricul de artă Doina Păuleanu.

Deși stilurile artiștilor diferită, expoziția „Echiquier” se remarcă prin coerență, nota de unitate fiind dată atât de calitatea lucrărilor expuse, cât și de un factor care ține de acea „mise en scene” specifică unui eveniment artistic: dimensiunile fotografiilor înrămate.

Pe lângă portrete și peisaje sălbatice sau urbane și chiar compoziții abstracte şi abstractizante, un loc important îl au nudurile. Sunt nuduri care au ceva pictural în ele, care chiar amintesc de picturi celebre, cum sunt cele surprinse de artistul Douglas Ross din Irlanda. România este reprezentată în această expoziție internațională de fotografie de către Alexandra Maria Fira și Bogdan Boușcă. Printre francezi se numără Pierre Misse și Alain Delanneau. Lor li se alătură artiști de alte naționalități, printre care finlandezi, polonezi, bosniaci și elvețieni.

Alb-negru sau culor, imaginile înmagazinează în ele energii, stări, emoții, senzații. Privitorului nu-i rămâne decât să le contemple, să le pătrundă sensurile, înțelesurile, poezia, misterele ascunse. Să scotocească cu privirea în fiecare ungher și să descopere detaliile, care atât așteaptă: să fie observate.

Mesajul Asociației „Echiquier”

Expoziția organizată de Alianța Franceză din Constanța și Asociația „Echiquier” va rămâne deschisă până pe 27 iulie. „Cei care doresc să adere la Asociația „Echiquier” trebuie să trimită comitetului artistic care va evalua lucrările - prin e-mail sau prin orice alt mijloc online - un portofoliu. Comitetul își rezervă un termen de șapte zile pentru a-și da avizul. Pentru ca grupul „Echiquier” să-și continue activitatea este nevoie ca fiecare membru să organizeze periodic o expoziție colectivă, cu susținerea asociației, în țara de origine. Subiectele fotografice trebuie să respecte libertatea, demnitatea umană și pe cea a animalelor și să nu facă trimiteri la rasism, xenofobie sau violență”, arată reprezentanţii Asocieţiei.

„Echiquier” aduce în atenția celor pasionați tendințele artei fotografice, așa cum se reflectă ele din punctul de vedere al membrilor săi care provin din toate colțurile lumii. Toate formele de „scriere” sunt permise - fotografia clasică, digitală, alb-negru sau color - din dorința de a respecta libertatea și modurile de expresie individuale.

Asociația „Echiquier” a expus deja, în 2013 și 2014, peste 300 fotografii realizate de 62 de fotografi, în cadrul unor manifestări internaționale organizate în localități din Franța.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page