Uniunea Europeana - Cumparaturi On-line fara bariere
În era tehnologizării, foarte mulți dintre noi depindem de calculator, telefon, tabletă, și de încă multe alte device-uri care ne ajută să trecem cu brio prin provocările rutinei zilnice. În ziua de azi, din ce în ce mai mulți stimuli externi tind să ne aglomereze și mai mult programul, și devine din ce în ce mai greu să mai găsim timp între muncă, familie și viața socială, la care din ce în ce mai mulți renunță în detrimentul primelor două.
Fără să ne dăm seama, o mare parte din tehnologia la care avem acces, în loc să ne ajute să derulăm mai rapid activitățile noastre zilnice, ne încetinește, ocupându-ne timpul prețios cu distracții la care nu am fi avut acces atât de ușor fără diversele gadget-uri pe care le avem la dispoziție. Desigur, acest lucru înseamnă că putem găsi mai ușor orice informație care ne interesează, și de asemenea, putem automatiza o mulțime de lucruri care, în lipsa tehnologiei, ar fi durat chiar zile întregi, cum ar fi plata facturilor, tranzacții de orice fel și bineînțeles, cumpărăturile.
Cumpărăturile on-line oferă diverse avantaje celor care nu suportă aglomerațiile din mall-uri sau hypermarket-uri și de cele mai multe ori și prețul este substanțial mai avantajos. Plus că, piața on-line nu este limitată la localitatea, sau țara de reședință, ceea ce face ca oferta să fie mult mai bogată și mai competitivă. Accesul ușor la produse pe care le-am avea la noi în vecinătate doar dacă ar exista un importator, ce la rândul său, ar crește prețul respectivelor produse, face shopping-ul on-line să fie din ce în ce mai popular pe întreg teritoriul Uniunii Europene.
Însă, diversele legislații din toate colțurile Uniunii nu oferă în prezent o politică comercială unitară în ceea ce privește shopping-ul on-line. Britanicii, de exemplu, dacă doresc să cumpere o carte de la un editor francez, trebuie să plătească diverse taxe și sa fie de acord cu diverşi termeni și condiții care nu sunt neapărat aplicabili și obligatorii conform legislației britanice în vigoare, dar perfecți legali și valabili conform celei franceze. Executivul Uniunii Europene vrea să rupă toate aceste bariere, cum ar fi cea constituită de legile copyright-ului, una dintre cele mai restrictive pentru shopping-ul on-line. On-line-ul este considerat un dușman al copyright-ului, mai ales pentru că legile care îl guvernează diferă mult de la o țară la alta, când de fapt nu ar trebui să fie așa.
Uniunea Europeană consideră că Europa nu poate continua revoluția tehnologică cu 28 de seturi de reguli diferite pentru servicii de telecomunicații, copyright, securitate IT și protecția datelor. Toate aceste doctrine diferite afectează activitatea on-line și reprezintă bariere greu de trecut în momentul de față. De aceea, este absolut necesară o simplificare a lor, precum și a regulilor privind TVA-ul aplicat cumpărăturilor online din cadrul Uniunii.
Potrivit datelor deţinute de Comisia Economică a Uniunii Europene, peste 15% dintre cetățenii Europeni cumpără on-line din alte state membre. Procentul este mic comparativ cu cel al celor care fac cumpărăturile din țara de origine sau din alte țări care nu sunt membre ale Uniunii, acesta ridicându-se la peste 70% din populația cu acces la mijloace digitale. De aceea, comisia europeană dorește o mai mare înlesnire a cumpărăturilor și eliminarea cat mai multor restricții.
Însă, numeroasele organizații ce fac front comun cu casele de producție și editurile ce dețin drepturile de copyright, susțin că există multe riscuri în cazul implementării unei legislații unice în cadrul Uniuni. Teama majoră este aceea de a nu se lua în grabă decizi pripite, astfel încât doar marii jucători globali să aibă de câștigat, făcând competiția să fie neloaială, lucru ce ar afecta direct atât consumatorii europeni, cât și producătorii autohtoni.
Crearea unei piețe digitale unice pentru produse europene a fost o problemă pusă în discuție de mai mult timp de președintele Jean-Claude Juncker, fiind chiar un important reper legislativ în cadrul campaniei sale electorale. Atingerea acestui scop și găsirea unor modalități care să permită micilor întreprinzători supraviețuirea pe piața on-line, nu poate fi posibilă decât folosind tactica geo-blocking, ceea ce presupune redirecționarea clienților către site-urile aferente zonei lor de reședință, tactică ce ar putea intra în contradicție cu însuși ideea promovată de Uniune, și anume o piață liberă și fără restricții. Totuși, în ciuda dilemelor morale dar mai ales financiare, un lucru este cert: în momentul în care piața digitală va fi unificată, clienții vor beneficia de o mai mare rapiditate a tranzacțiilor, de acces la o întreagă varietate de produse și servicii care până acum erau accesibile doar anumitor cumpărători sau numai prin intermediul reprezentanțelor, și asta numai datorită legilor privind securitatea digitală și copyright-ul, legi ce diferă în funcţie de fiecare stat membru.