top of page

Suedia, cele mai multe startup-uri europene


Două dintre cele mai valoroase startup-uri europene sunt din Suedia, iar capitala sa Stockholm, a devenit un centru al tehnologiei, care este depășit doar de Silicon Valley și de Londra. Aici s-a ajuns prin anii de investiții guvernamentale, începând cu anii 90' care au dat roade două decenii mai târziu, semn că un program bine gândit poate face o forță dintr-o țară mică.

Un start-up reprezintă o companie, un parteneriat sau o organizație temporară proiectată pentru a căuta modele de afaceri repetabile și scalabile. Aceste companii, în general nou create, sunt într-o fază de dezvoltare și cercetare pentru piețe. Deci, ele sunt afaceri noi care încearcă să se dezvolte prin mijloace inovative, trecând peste barierele de obicei întâlnite în economie. Deschiderea unei afaceri de start-up nu este influenţată de experiența în domeniu sau de faptul că respectiva persoană a mai avut, sau nu, firme deschise cu același domeniu de activitate.

Un start-up nu exclude finanțări, de orice fel ar fi ele. Astfel, un tânăr întreprinzător poate da startul unei companii ce se încadrează în termenii descriși de condițiile de mai sus, cu fonduri de la stat sau accesând fonduri europene. Nu contează ideea sau disponibilitatea financiară, ci felul în care afacerea este abordată și dezvoltată. Desigur, diverse țări oferă variate beneficii pentru startup-uri, și poate fi avantajos să mergem pe această variantă în cazul unei noi afaceri.

În Europa sunt 40 de startup-uri ce valorează peste un miliard de dolari fiecare, iar șase dintre ele sunt din Suedia, ceea ce este enorm dacă ținem cont că tara nordică are sub 10 milioane din cei peste 500 milioane de locuitori ai continentului. Skype și Spotify valorează peste 8 miliarde dolari și sunt cele mai cunoscute startup-uri create în Suedia. În lista mai sunt companii precum Klarna (comerț electronic) și Mojang (creatorii Minecraft).

Suedia era una dintre cele mai sărace țări europene la început de secol XIX, însă în ultimii 100 de ani lucrurile s-au schimbat mult. Țara are tradiție în business, dovadă că de acolo au pornit giganți precum IKEA, Ericsson, Volvo sau H&M.

Antreprenoriatul este la moda în țara nordică, iar companiile se gândesc încă de la început să lanseze un produs global, tocmai fiindcă cei care dezvoltă afaceri știu ca Suedia este o piața mult prea mică. Studiile arată că în medie, o companie suedeză se extinde în străinătate la mai puţin de un an și jumătate de lansare, ceea ce înseamnă de două ori mai repede decât media companiilor din țările cu peste 50 de milioane de locuitori.

Un alt factor major în dezvoltarea economică a Suediei este strategia guvernamentală, care încă din anii 90' prevedea instalarea unor conexiuni rapide la internet și reduceri de taxe pentru cumpărarea de computere. În acest mod, Suedia a ajuns sa fie desemnată în diverse studii ca fiind economia mondială cea mai digitalizată.

Tinerii au crescut cu internetul și au dezvoltat capacitatea de crea soluții de colaborare, soluții care să rezolve probleme, nu doar sa aducă profit. Iar în Suedia inovația a fost cu adevărat încurajată, la fel și experimentarea diverselor idei, finanțarea fiind mult mai ușor de obținut aici, decât în Germania sau în ţările din sudul Europei.

Companiile suedeze și-au dovedit viabilitatea prin tranzacții de răsunet: Microsoft a plătit 8,5 miliarde dolari pentru Skype și recent 2,5 miliarde dolari pentru Mojang. În plus, Spotify a primit de curând peste 500 milioane dolari finanțare. Aceste tranzacții au făcut ca Stockholm să fie un loc unde finanțarea se obține mai ușor, deoarece au existat aceste precedente excelente.

Europa a produs de două ori mai puține startup-uri de peste un miliard de dolari decât America, deși are o populație cu peste 50% mai mare decât SUA. Se consideră că aceste situați se datorează și mentalității mai anti-antreprenoriale din unele țări europene, spre deosebire de cea americană, unde visul fiecăruia este acela de a avea propria sa afacere. Suedia este însa o excepție, fiind o țară de sub 10 milioane de locuitori care a creat un număr neobișnuit de mare de startup-uri de succes.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page