top of page

Separarea etnica a scolilor în Marea Britanie


Copii nu fac diferență între etnia celor din jur, decât dacă acest lucru le este prezentat într-un fel sau altul în familie. Cu cât presiunea de aderare la o anumită religie sau ideologie este mai mare, cu atât copilul va simți mai mult separarea etnică, și va ajunge să își dorească să se afle numai în compania celor similari moștenirii sale biologice.

Un studiu de segregare etnică în școlile din Anglia arată faptul că 61% dintre elevii ce aparțin minorităților etnice fac parte din comunități cu școli unde ei se află în minoritate, majoritatea elevilor fiind cei ce sunt originari din Marea Britanie. În același timp, 94% la sută din școli au în majoritate elevi britanici în componență. Cercetătorii spun că școlile sunt mai separate decât sunt regiunile locale, când vine vorba de diversitate etnică.

„Sperăm să obținem un nivel mai bun de integrare a studenților”, a declarat Richard Norrie de la Universitatea din Bristol. Analiza pe care Universitatea a realizat-o are ca obiect major determinarea felului în care etniile autohtone și cele minoritare sunt răspândite prin școlile din Marea Britanie. S-a dovedit că părinții şi-ar dori ca şi copiii lor să învețe în școli în care ar există mai mulți elevi cu o origine etnică similară, lucru care nu este tot timpul posibil. În Londra, 26% dintre elevi sunt britanici, iar 49% dintre ei învață în școli cu o majoritate britanică.

Copiii din comunitățile provenite din insulele Caraibe, Bangladesh, Pakistan și cei afro-americani sunt, de asemenea, în mod disproporționat în pericol de a fi la dați la școală cu copiii care au același fundal etnic ca și ei. Aproximativ o treime din copiii ce urmează cursurile învățământului primar fac parte din minoritățile etnice, dar studiul arată că acest raport variază foarte mult în funcție de regiune. Există 7 școli din Londra care aparțin de comunități unde britanicii predomină, dar unde nu există copii de etnie britanică la cursuri, și de asemenea, în alte 71 de școli din Anglia, nu există copii care să aparțină unei minorități etnice, chiar dacă zona ar sugera contrariul.

Cea mai mare neuniformitate se înregistrează în nordul angliei și în regiunile centrale, în localități precum Blackburn, Birmingham, Bradford, Kirklees și Leicester. Această separare a minorităților etnice de populația de etnie britanică se întâmplă indiferent de zona în care ei locuiesc. Dacă este o zonă cu preponderență britanică, părinții își vor duce copiii la o altă scoală, mai departe, pentru a îi încadra într-un grup etnic apropriat lor, iar dacă este o zonă minoritară, copilul britanic va fi dus la o altă școală, unde majoritatea elevilor sunt britanici. Școlile sunt mult mai separate din punct de vedere etnic, decât comunitățile lor aferente.

Totuși, aceasta nu este o poveste care să aducă la iveală ostilitate rasistă sau elemente de violență socială împotriva etniilor minoritare. Dimpotrivă, este o realitate cu privire la schimbările demografice din Marea Britanie, despre obiceiurile și alegerile individuale și mai ales cu privire la locul unde fiecare individ și copiii acestui se simt mai confortabil. Cei mai mulți părinți fac o alegere instinctuală atunci când tind să alinieze școala aleasă pentru copil cu propria lor origine etnică.

Însă această tendință de separare are un efect negativ asupra copiilor, care nu vor fi pregătiți să trăiască într-o societate diversificată din punct de vedere etnic, cum este Marea Britanie în ziua de astăzi. Succesul anumitor școli din Londra, unde diversitatea este promovată, arată cât de benefic este pentru copii faptul că au învățat într-un mediu divers din punct de vedere etnic, ei ajungând adulți de succes, bine integrați în societatea care i-a format corespunzător.

Deși unele locuri din Anglia rămân încă foarte separate din acest punct de vedere, tendința este în scădere, această separare fiind considerată o situație stabilă, și nu o adevărată problemă care să cauzeze mai târziu tensiuni rasiale între viitorii adulți care vor locui pe teritoriul englez. Comunitățile etnice nu pot fi răspândite cu adevărat egal pe teritoriul țării, dar o mai bună omogenizare a lor în cadrul populației britanice ar fi benefică, de aceea școlile sunt încurajate să promoveze această diversitate încă din clasele primare.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page