top of page

Raport ONU: peste 800 de milioane de persoane sufera de foame


V-aţi imaginat vreodată cum este să nu aveţi bani de pâine? Aţi trecut vreodată prin această situaţie? Şi dacă da, faceţi un exerciţiu de imaginaţie şi încercaţi să vă închipuiţi cum ar fi să trăiţi aşa toată viaţa sau măcar o bună parte din ea. Aceasta este situaţia în care se află peste 800 de milioane de oameni de pe Terra.

În anul 2000, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), a adoptat un document de o importanţă vitală pentru întreaga planetă, intitulat Declaraţia Mileniului. Printre numeroasele norme adoptate, vizând calitatea vieţii şi sănătăţii populaţiei, se numără şi cele opt obiective de dezvoltare, care se referă la aspectele legate de îmnunătăţirea traiului persoanelor vulnerabile. Astfe, potrivit unui raport al ONU, lansat pe 6 iulie, raport care analizează cele opt obiective de dezvoltare enunţate în Declaraţia Mileniului, în 2000, peste 800 de milioane de persoane trăiesc în sărăcie extremă şi suferă de foame, în pofida faptului că Obiectivele Mileniului pentru Dezvoltare (OMD) ale ONU au înregistrat cea mai mare reuşită din istoria eforturilor în lupta împotriva sărăciei, potrivit Reuters online. Deşi este o veste extrem de îmbucurătoare că numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie extremă - cu mai puţin de 1,25 dolari pe zi - a scăzut cu mai mult de jumătate, la 836 de milioane, de la 1,9 miliarde câte erau în 1990, situaţia încă poate fi calificată drept tragică pentru restul persoanelor aflate în această situaţie. „În urma unor progrese profunde şi consistente, ştim acum că sărăcia extremă poate fi eradicată peste încă o generaţie”, a declarat secretarul general al ONU Ban Ki-moon, citat într-un comunicat. „Obiectivele Mileniului pentru Dezvoltare au contribuit în mare măsură la aceste progrese şi ne-au arătat cum guvernele, companiile şi societatea civilă pot coopera şi atinge progrese majore”, a adăugat el. Cu toate astea, reprezentanţii Naţiunilor Unite sunt conştienţi de faptul că progresele înregistrate au fost inegale, atât la nivel de regiuni, cât şi de ţări, iar noul program de dezvoltare durabilă este necesar să se concentreze asupra inegalităţilor, pentru a îmbunătăţi viaţa celor mai săraci şi mai vulnerabili. Un nou set de obiective de dezvoltare - cunoscut sub numele de Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) – urmează să fie adoptat în luna septembrie, în cadrul unui summit ONU, noile obiective vizând eradicarea sărăciei până în 2030.

Cele mai importante ameninţări la adresa civilizaţiei umane, aşa cum o ştim noi, rămân, în continuare, conflictele. Reamintim că, potrivit datelor puse la dispoziţia mass-media de către Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) în raportul “Tendinţe globale” 2014, aproximativ 60 de milioane de persoane au căpătat statutul de refugiat în urma conflictelor armate din zonele în care acestea locuiau. Aşadar, numai în 2014, circa 60 de milioane de oameni din Siria, Irak, Republica Centrafricană, Nigeria şi Pakistan, au fugit din ţările lor de origine, căutându-şi adăpost în alte părţi ale lumii. Suprapopularea altor state pune în pericol populaţia de origine, coborând cu mult calitatea vieţii, sub pragul de subzistenţă. În concluzie, conflictele rămân cea mai importantă ameninţare la adresa dezvoltării umane, iar cele mai ridicate niveluri ale sărăciei se înregistrează în ţările fragile afectate de conflicte, mai arată ONU. Astfel, Orientul Mijlociu se confruntă cu o recrudescenţă a sărăciei, după ani de progrese. Nivelul sărăciei urmează să crească la 2,6%, de la 1,5%, în perioada 2011-2015, prognozează raportul.

De asemenea, peste tot în lume femeile continuă să fie discriminate în privinţa accesului la un loc de muncă, salarii şi luarea deciziilor, în pofida faptului că au câştigat teren în reprezentarea parlamentară, în 90% dintre cele 174 de ţări analizate în raport. Numărul copiilor care mor înainte să împlinească vârsta de cinci ani a scăzut cu peste jumătate, începând din 1990 încoace, însă 16.000 de copii continuă să moară zilnic, cea mai mare parte dintre ei din cauze care pot fi prevenite, se subliniază în raport. Mulţumită investiţiilor în lupta împotriva unor boli ca SIDA şi malaria, noile infectări cu HIV au scăzut cu 40% în perioada 2000-2013, iar numărul persoanelor care mor de malarie cu aproape jumătate, începând din 1990 încoace. Africa subsahariană rămâne regiunea cea mai afectată de epidemia de HIV, înregistrând 1,5 milioane de infecţii în 2013, dintre care aproape jumătate în doar trei ţări, şi anume Nigeria, Africa de Sud şi Uganda.

Reprezentanţii ONU mai subliniază faptul că, deşi se găsesc destule voci care să critice structura stabilită de Naţiunile Unite şi obiectivele, stabilirea acestora a condus la scoaterea a milioane de oameni din sărăcie. Prin intervenţii ţintite şi voinţă politică, chiar şi cei mai săraci pot înregistra progrese, insistă organizaţia. „Agenda pentru perioada de după 2015, inclusiv setul de Obiective de Dezvoltare Durabilă, vizează să construiască pornind de la succesele pe care le-am înregistrat şi să unească toate ţările, ferm, pe calea către o lume mai prosperă, mai durabilă şi mai echitabilă”, a mai declarat Ban Ki-moon.

Ex foto: Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon: „Agenda pentru perioada de după 2015, inclusiv setul de Obiective de Dezvoltare Durabilă, vizează să construiască pornind de la succesele pe care le-am înregistrat şi să unească toate ţările, ferm, pe calea către o lume mai prosperă, mai durabilă şi mai echitabilă”

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page