top of page

O singura lege a protejarii datelor in Uniune


Mediul online este unul dintre cele mai dificile sectoare, atunci când vine vorba de supunerea la anumite reguli, deoarece el este caracterizat de un caracter volatil și fluent, trecând de la o graniță la alta fără să țină cont în ce țară intră și din ce țară iese. Utilizatorii se expun astfel la fel și fel de riscuri neștiute în trecut, care nu sunt în totalitate regularizate de legislația țărilor din care ei fac parte, nefiind posibil acest lucru decât dacă ei accesează pagini și servicii strict provenite din țara lor de baștină.

Guvernele statelor membre ale Uniunii Europene au terminat de finisat săptămâna trecută un proiect de lege care vizează protecția datelor digitale pentru toate țările blocului, deoarece consideră ca ar trebui să existe un set comun de reguli, în loc de 28 de legi mai mult sau mai puțin diferite, care fac mai multe acțiuni, printre care și comerțul on-line, dificile. Existența regulilor comune ar putea însemna primul pas către unificarea digitală a întregii Uniuni Europene.

Ideea a venit în timpul unei întâlniri a miniștrilor de interne ai Uniunii Europene la Luxemburg, unde s-a evidențiat aspectul conform căruia Google și Facebook continua să aibă unele probleme și sunt companii deosebit de criticate de legile Europene din unele regiuni. Cu toate acestea, anumite aspecte ce țin de drepturile omului tot nu au fost conturate în respectivele legi, critica rămânând doar una de nivel argumentativ, fără nicio aplicație în sfera practică.

Planul noii legi le dă companiilor dreptul de a avea de-a face cu un sigur set de reguli, fiind responsabile, în momentul când se lansează on-line, să respecte practic doar legile țării unde ele își au sediul. Procesul economic ar fi semnificativ simplificat, iar cazurile de încălcare și de abuzuri s-ar diminua dacă se elimină confuzia ce în momentul de față creează numeroase victime în domeniul online-ului.

Un alt aspect important al noilor legi îl constituie modificarea paragrafelor cu privire la dreptul persoanelor care folosesc mediul online pentru socializare, sau care folosesc conturi înregistrate pentru acces, dar și a celor ce accesează internetul de la computerul personal. Astfel, noua lege face referire la <dreptul de a fi uitat>, ceea ar trebui să le permită tuturor celor care doresc, să își șteargă toată activitatea pe care au avut-o vreodată online, incluzând poze postate pe Facebook, dar și istoric complet de căutări Google, chiar dacă atunci când ei au făcut respectivele conturi au fost de acord cu stocare de date respectivă.

Introducerea unui asemenea drept este imposibil în momentul de față, deoarece legislațiile individuale ale țărilor membre în Uniunea Europeană oferă în marea lor majoritate portițe de scăpare pentru companii, ele profitând de orice mijloace pentru a continua această stocare de date pe care o consideră necesară. Modificările acestor legislații și unificarea lor pe mai multe aspecte este necesară dacă se dorește ajungerea la un nivel satisfăcător de securitate pe teritoriul întregii Uniuni.

Textul legal al proiectului urmează să fie discutat de miniștrii de interne ai celor 28 de state membre cu membrii parlamentului European. Este estimat că vor ajunge la o înțelegere până la finele acestui an, oferind și o bază legală până atunci, care să acomodeze toate schimbările propuse.

Datorită creșterii substanțiale a mediului digital din ultimii ani, o asemenea schimbare ar fi binevenită în cadrul legal ce privește activitatea online. Majoritatea statelor membre ale Uniunii sunt strâns legate de cumpărături online din restul Uniunii, și modificări care să vizeze și acest domeniu ar face procesul mult mai fluent. Plus că, numeroase companii nu își pot desfășura întreaga activitate pe online datorită lacunelor în legile de copyright pe care unele țări le prezintă, pe când altele se folosesc de aceleași legi din țările din care provin pentru a atașa condiții extra sau prețuri mari serviciilor ori produselor oferite.

Un alt aspect al acestor modificări este digitalizarea în creștere a cetățenilor cu o putere de cumpărare scăzută, care urmează să devină membri activi ai comunității online. Odată cu creșterea volumului de utilizatori, aplicarea diverselor legislații va deveni din ce în ce mai dificilă, având în vedere că mediul online nu are granițe. De aceea, un trend comun ar putea simplifica foarte mult atât aplicarea legilor de securitate și protecție, cât și experiența utilizatorului obișnuit, căruia i-ar putea fi, pentru prima dată, clar ce drepturi are și ce îi este interzis.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page