top of page

Sfarsitul erei masinilor


Orașele din întreaga lume ajung, rând pe rând la aceeași concluzie, și anume că viața lor ar fi mult mai bună dacă ar avea mai puține mașini. Se pare că la nivel global, s-a ajuns la un punct limită al automobilelor, și de aici încolo, dorința evidentă este aceea de descreștere.

Viziunea mondială este aceea a unor orașe în care rezidenții nu mai depind de mașinile personale pentru toate nevoile de transport, și focusul se repune pe transportul în comun, mașinile folosite de comunitate și biciclete, dar mai ales, de date privind toate aceste posibilități primite în timp real pe telefoanele mobile. Scopul este acela de a rebalansa spațiul public și de a crea un oraș pentru oameni, nu pentru mașini, cu mai puțină poluare, mai puțin zgomot și mai puțin stres.

Gilles Vesco, un politician care este responsabil de mijloacele de transport din orașul Lyon, a jucat un rol important în implementarea sistemului Vélo’v , care reprezintă un sistem de biciclete ale orașului ce pot fi folosite de rezidenți. Sistemul a fost replicat de atunci de multe orașe din întreaga lume. Acum, deși este convins că tehnologia digitală a schimbat regulile jocului peste tot și va face posibilă o desprindere rapidă de mașini, poate mai rapidă decât se preconiza, Vesco încă se arată neîncrezător referitor la disponibilitatea cetățenilor la a renunța la dreptul de proprietate asupra unui autoturism.

Informația digitală a devenit noul combustibil, pentru că accesul la informația despre mobilitate reprezintă 50% din mobilitate, de aceea mașina va deveni în curând un accesoriu al telefonului mobil, și nu invers. Numărul de mașini care au intrat în orașele unde transportul în comun și cel bazat pe vehicule ale comunității a fost digitalizat, a scăzut cu peste 20% în ultimii 10 ani, fără a se aplica niciun fel de schemă de reducere, sau taxe adiționale.

În Lyon, populația va crește cu aproximativ 10% în următorii 10 ani, dar Vesco dorește să atingă o scădere de încă 20% în aceeași perioadă. Parcurile de mașini care existau de o parte și de alta ale malurilor râurilor ce trec prin Lyon au fost deja eliminate, și parcuri reale pentru oameni au fost deschise în locul lor. Cineva care se întoarce în Lyon după 10 ani, ar recunoaște cu greu orașul.

Birmingham, care rivalizează cu Manchester pentru titlul de al doilea oraș al Angliei, a urmat îndeaproape experiența orașului Lyon și a altor orașe europene, iar acum a început un noul plan pe 20 de ani numit Birmingham Connected, pentru a încerca reducerea dependenței de mașini. Pentru un oraș pe care publicul îl asociază cu producerea de automobile, planul inovativ este un mare pas înainte. Inițiativa este condusă de liderul consiliului local al orașului, Sir Albert Bore, care dorește să implementeze un plan tridimensional de modernizare a transportului public, a treia dimensiune reprezentată fiind, în mod evident, de aplicațiile mobile care să permită accesul la date în timp real.

Bore recunoaște că planul său de a transforma orașul nu va fi ușor, și că va fi nevoie de o doză sănătoasă de educație publică în această direcție. Birmingham era un oraș văzut ca un campion al automobilelor, și din această cauză nu are un sistem de metrou sau un tramvai care să ajute la transportul public, cum au majoritatea orașelor din Europa. Planul de modernizare este foarte îndrăzneț, dar necesită fonduri imense, în jur de 4 miliarde de lire sterline, iar la buget se află pentru moment doar 1.2 miliarde.

Revoluția transportului este deja începută, și cu siguranță numărul automobilelor la nivel mondial a atins limitele superioare. De aici înainte, este așteptată o scădere, dar asta nu înseamnă neapărat că industria automobilelor va avea de suferit, pentru ca în viitor ele vor fi mai sofisticate, și vor fi bazate pe metode ecologice de combustibil, ceea ce, cel puțin pentru o perioadă, va menține automobilul viitorului la un preț ridicat, astfel încât companiile vor obține un profit similar.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page