top of page

Isis in Bosnia - Filmele Islamului perfect pentru tineretul balcanic


Statul islamic și-a extins eforturile de recrutare de noi luptători către Bosnia și incită la atacuri teroriste aici, profitând de rata nemaivăzută de șomaj în cadrul tinerilor și de ceea ce este practic o paralizie a sistemului politic în țară.

Inițiativa, deși încă de o importanță minoră, este alarmantă pentru marile capitale Europene, unde diplomații cred că mixtura dintre criza economică din regiune și tensiunile etnice reprezintă un teren fertil pentru extremism și că Europa ar putea ajunge să regrete eșecul de a confrunta direct problemele structurale ale Bosniei în cele doua decade trecute de la război.

Isis a făcut un video pentru recrutare în această lună, special pentru regiunea Balcanilor, mai ales când vine vorba de Bosnia și Herțegovina. Filmul de circa 20 de minute, intitulat Onoarea înseamnă Jihad, prezintă câțiva luptători Isis din Bosnia care încearcă să îi oblige concetățenii lor să se alăture luptei din Siria sau să realizeze diverse acțiuni de atac împotriva așa zișilor inamici ai Islamului, în casele lor.

“Dacă puteți, puneți-le explozibile sub mașini, în case, peste tot. Dacă puteți, luați orice fel de otravă și puneți-o în mâncare sau în băutură. Omorâți-i, omorâți-i cu otravă, omorâți-i oricum, oriunde v-ați afla. În Bosnia, în Serbia, în Sandzak. O puteți face, avem încredere în voi.” spune unul dintre autorii filmului, identificat mai târziu după pseudonimul său, Salahuddin al-Bosni.

Un nou raport publicat pe problema jihadismului a concluzionat că luptătorii străini care au luptat în Siria sau în Irak, fiind întăriți de luptă, antrenați în lucrul cu armele și cu explozibilii, și în același timp radicalizați oarecum ideologic, reprezintă un pericol real pentru securitatea Bosniei atunci când se întorc acasă, pericol care se extinde și pentru regiunile alăturate. În 2013 și în 2014, 156 de bărbați din Bosnia și 36 de femei au călătorit în Siria, luând cu ei circa 25 de copii. 48 dintre bărbați și femei s-au întors în țară în ianuarie acest an.

Profesorul de științe politice de la Universitatea din Sarajevo, Vlado Azinović și teologul islamic Muhamed Jusić, consideră că Bosnia nu este echipată corespunzător pentru o asemenea amenințare. Bosnia este un stat slab din toate punctele de vedere, care în 1995 a fost împărțit în două entități separate printr-un tratat de pace, o federație de musulmani cunoscuți sub denumirea de bosniaci și croați, și o republică sârbă. Mai mult de atât, federația este la rândul ei divizată în 10 cantoane administrative. Douăzeci și două de agenții de poliție diferite colaborează pe întreg teritoriul țării, având jurisdicții care pe alocuri se intercalează și câteodată legi diferite după care se ghidează.

Există o lipsă totală de coordonare între sistemul local de poliție în ceea ce privește problemele legate de luptători străini și nu există niciun fel de bază de date care să țină evidența acestora, pentru o mai bună centralizare; datele care există despre aceștia sunt împărțite între agențiile de poliție, fiind incomplete și total dezorganizate.

Guvernul de la Sarajevo pregătește o strategie împotriva terorismului care să pună mai mult importanță pe prevenirea evenimentelor, și pe reabilitarea luptătorilor ce se întorc de pe alte meleaguri. O schiță a acestei strategii a fost prezentată pe 8 iunie generalului John Allen, care se află în fruntea unui convoi american special trimis pentru a contracara atacurile Isis în Bosnia.

Ca majoritatea clipurilor Isis, filmul dedicat Bosniei este plin de imagini editate până la nivele supra-realiste, combinate cu un text narativ seducător, menit să placă țintelor și să le atragă spre Islam. Filmul prezintă o imagine idilică a vieții comunității în Siria, cu luptători din Bosnia, Albania și Kosovan pășind către o bătălie cu zâmbetul pe față și, în același timp, îi prezintă pe aceeași luptători petrecând timp prețios cu familia în zilele libere. Toți au mașini furnizate de organizație în film, iar problema locuinței și a banilor este practic inexistentă. Filme similare au fost făcute pentru a recruta tineret din Franța, Spania și Marea Britaniei, și nu toate sunt direcționate către tinerii de sex masculin, unele fiind special pentru femei, spre a aduce în organizație și soțiile pe care liderii Isis le promit luptătorilor.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page