top of page

Evreii, pentru prima data la nivele pre-holocaust


Numărul de evrei sau de persoane care se identifică ca fiind parțial evrei au ajuns la 16.5 milioane, același ca înainte de al doilea război mondial. Institutul Jewish People Policy a efectual un recensământ în cadrul comunităților evreiești din întreaga lume și a ajuns la concluzia că sunt, în mod curent, aproximativ 14.2 milioane de evrei cu drepturi depline, împrăștiați în toate națiunile lumii, și alte două milioane de oameni care aparțin, într-un fel sau altul, comunității.

În momentul în care s-au numărat și indivizii care au doar un părinte de origine evreiască, sau alții care se consideră ei înşişi parțial evrei, cifra ajunge la aproximativ 16.5 milioane de oameni, adică nivelul la care populația de evrei se situa în timpul holocaustului. Creșterea în populație se datorează fluxului natural de creștere a comunității, în mare pare în Israel, unde numărul evreilor se ridică la 6.1 milioane de oameni. În Israel există de fapt și una dintre cele mai ridicate rate ale fertilității din întreaga lume.

Spre deosebire de decada precedentă, copiii din Statele Unite care au un părinte evreu au început să se identifice ca evrei în proporție de 59%, o majoritate care a atins cele mai ridicate cote din întreaga istorie. Avinoam Bar-Yosef, președintele institutului Jewish People Policy, spune că marea majoritate a acelora cu un singur părinte evreu se consideră și ei parte a comunității deoarece este mai respectabil să porți însemnul de evreu în zilele noastre, datorită valorilor tradiționale pe care comunitatea le promovează.

De asemenea , numeroasele organizații care doresc să promoveze comunitatea și valorile pentru care ea luptă, spre exemplu Birthright Israel, care organizează excursii educaționale pentru tinerii evrei în Israel, au un impact puternic în identificarea oamenilor cu comunitatea mondială.

Studiul combină evreii din întreaga lume, și include cel puțin 1 milion de oameni care sunt evrei prin naștere, dar care nu participă activ la tradiții, sau nici măcar nu merg pe ideile impuse de religie în sine. De asemenea , cei 350 de mii de evrei care au emigrat din Uniunea Sovietică către Israel și care în Israel nu sunt considerați evrei sunt și ei incluși în studiu. Un alt studiu al Institutului de cercetare Pew, care numără doar pe cei care se identică singuri ca fiind evrei, prezic faptul că numărul evreilor va ajunge la 16 milioane în anul 2050.

După Israel, cel mai mare număr de evrei se află în Statele Unite ale Americii, ridicându-se la aproximativ 5.7 milioane. Franța este următoarea țară în clasament, cu un număr de nu mai puțin de 475 de mii de evrei care locuiesc stabil pe teritoriul ei. Polonia, care cândva deținea o bună parte din populația evreilor, acum este foarte departe de nivelul dinaintea celui de-al doilea război mondial, majoritatea emigrând spre Israel sau în alte țări mai primitoare, cu comunități evreiești mai înfloritoare.

În timpul holocaustului, au fost uciși aproximativ 6 milioane de evrei, fără diferențiere de vârstă sau sex, pe teritoriul european. Măsura a fost inițiată de Germania, prin liderul timpului Adolf Hitler, care considera această exterminare în masă drept soluția finală a problemelor evreiești. Motivația care a stat la baza holocaustului a fost una care a ținut doar de ideologie filozofică, pentru a se atinge o lume nazistă utopică, ce a fost doar imaginată. Hitler susținea că există o conspirație a evreilor la nivel mondial și că ei doreau să controleze întreaga planetă, de aceea armatele sale ariene se opuneau cu înverșunare reprezentanților acestei religii și încercau stoparea lor prin orice mijloace.

Uciderea evreilor a fost făcută constant pe toate teritoriile pe care naziștii le ocupau, ea constituind tot timpul o prioritate. Evreii din 35 de state europene diferite au fost fie împușcați pe loc, fie torturați până la moarte, sau închiși în lagăre de concentrare unde erau exploatați, spre a fi la final omorâți în camerele de gazare. Cei mai mulți au murit pe teritoriul sovietic, în Europa Centrală și de Est, unde, la vremea respectivă, erau aproximativ 5 milioane de evrei.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page