top of page

Cheile Nerei, un loc mirific pentru turistii din toata lumea

• Parc Naţional, cel mai mare depozit compact de calcare din România, trasee şi istorie, acestea sunt Cheile Nerei

Un loc sălbatic, cu lacuri carstice, peşteri, avene şi cascade. Traseele turistice sunt pitoreşti, iar cei care nu se mulţumesc cu simplele drumeţii, pot opta pentru o doză de adrenalină: mountainbike, căţărare, parapanta sau coborări pe râu cu barca pneumatică. Cheile Nerei din Caraş-Severin, ocrotite prin lege şi declarate parc naţional, au un specific aparte: aici se gaseşte cel mai mare depozit compact de calcare din România. 18 km de calcare, de-a lungul cărora apar aproape toate fenomenele carstice posibile: peşteri, doline, văi, lapiezuri, izbucuri etc.

Rezervaţii naturale

Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa ocupă zona sudică a Munţilor Aninei şi partea nordică a Munţilor Locvei şi include, în fapt, şase rezervaţii naturale: Cheile Nerei-Beuşniţa, Valea Ciclovei-Ilidia, Cheile Şuşarei, Bigar, Lisovacea şi Dugin. La intrarea în chei se află Lacul Dracului, pe partea stângă a Nerei, la gura peşterii cu acelaşi nume, lac adănc de aproximativ nouă metri. Este un lac format prin prăbuşirea bolţii peşterii şi este alimentat de apele Nerei, care circulă prin fisurile calcaroase. Un alt obiectiv spectaculos îl reprezintă Cascadele Beuşniţei, aflate într-o zonă complet împădurită şi formate pe tuf calcaros. Alături de cascade, un alt punct de interes, lacul calcaros Ochiul Beu.

Arheologie în peşterile de la Chei

Dintre numeroasele peşteri din zonă, o mare parte a lor se bucură de o rară reputaţie pentru descoperirile arheologice. Peştera Gaura Porcariului se află la 240 de metri altitudine, cu 50 de metri deasupra Nerei, aici fiind descoperite obiecte din neolitic şi epoca medievală. Una dintre cele mai mari peşteri din chei este Dubova, cu o intrare suspendată la 20 de metri înălţime, în care s-au găsit fragmente ceramice din neolitic, perioada medievală, precum şi cea modernă. Accesul în Cheile Nerei se face prin cele două localităţi aflate la capetele lor: Şopotu Nou şi Sasca Română, pe Drumurile Naţionale 57 şi 57B.

Cazarea se poate face la campingurile amenajate în Parcul Naţional sau la pensiunile din satele Sasca Română şi Sasca Montana, aflate la circa o oră de Chei. La pensiunea Cheile Nerei, din satul Sasca Română, cazarea costă 410.000 de lei/persoana/zi cu mic dejun inclus, 530.000 de lei/persoana/zi cu mic dejun şi cină, iar pentru mic dejun, prînz şi cina se plătesc 650.000 de lei pe zi/persoană.

Trasee pitoreşti pentru expediţii

Cei interesaţi de drumeţii şi trasee pot opta pentru unul dintre următoarele parcursuri:

Sasca Română – Podul Beu – Lacul Ochiul Beu – Steierdorf, marcat cu bandă albastră şi care se parcurge în 6-8 ore

Lacul Ochiul Beu – Cascadele Beuşniţei (declarate ca cele mai frumoase acscade din lume), marcat cu triunghi albastru şi care necesită o jumătate de oră

Sasca Română – Cheile Nerei – Şopotu Nou, marcat cu bandă roşie, 8 – 9 ore

Sasca Română – Cheile Şuşarei – Lacul Dracului, marcat prin cruce albastră, 3 – 4 ore.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page