top of page

Franta sub asediu, din nou


Pe fondul eforturilor de eliminare a amenințării teroriste din întreaga lume, eforturi considerabile s-au implementat prin măsuri de protecție comune ale statelor Uniunii Europene, în special după atacul de la Charlie Hebo din acest an. Cu toate acestea, atacuri răzlețe, dar din păcate la fel de devastatoare, au loc, lăsând opinia publică confuză cu privire la ideologia islamică, dar și la securitatea națională a fiecărui stat.

Franța a lansat o investigație împotriva terorismului, după ce poliția a găsit un om decapitat și un steag cu inscripții islamice, la scurt timp după un atac în care o persoană a încercat să arunce în aer o fabrică aparținând unei companii de gaz și produse aferente, originară din Statele Unite ale Americii. “Este vorba de un atac terorist. Nu există dubii în această privință.”, a afirmat președintele francez, François Hollande, când a părăsit Consiliul European de la un summit organizat pe această temă, pentru a se întoarce la Paris.

Un om decapitat, cu un mesaj inscripționat pe corpul său, a fost găsit la Saint-Quentin-Fallavier, lângă Lyon, în regiunea de sud-est a țării. Oficialii au reușit să identifice victima asasinată și decapitată ca fiind managerul unei firme de transport, a cărui companie se ocupa în mod frecvent de livrări către fabrica Air Products. Un suspect care a fost arestat chiar la scena masacrului, era un angajat al victimei.

Bernard Cazeneive, ministrul de interne al Franței, a făcut public faptul că identitatea suspectului rămâne încă să fie confirmată, dar că se crede că numele său este Yassin Salhi, o persoană care se afla deja în atenția poliției, acesta fiind acuzat de acțiuni extremiste și radicale, dar că investigațiile asupra sa au fost sistate în 2008 și de atunci nu au mai fost repornite. În afară de aceste acuzații,care nu au fost duse la bun sfârșit, suspectul nu are cazier judiciar.

Salhi a lucrat la aceeași companie ca și victima decapitată. Suspectul se pare că a atârnat capul victimei de un gard în apropiere înainte de a conduce un autoturism direct într-un depozit plin de canistre de gaz, cauzând o explozie. Două persoane au fost rănite în explozie, pe lângă atacator. Oficiali ai securității franceze susțin că atacatorul a sperat să cauzeze o explozie mai mare prin acțiunile sale, crezând că acele canistre de gaz erau mult mai flambabile decât s-au dovedit a fi. Președintele Holland a afirmat în mod oficial că scopul atacului a fost o explozie care să distrugă întreaga fabrică.

Soția lui Salhi a fost și ea arestată și încă un individ care locuia în zona Saint-Quentin-Fallavier și care a fost văzut în trecut conducând mașina în mod repetat în jurul fabricii, aparent fără nici un motiv. Bărbatul decapitat nu pare a fi o victimă a exploziei, dar nu se știe încă dacă decapitarea a survenit înainte sau după aceasta.

Suspectul aflat în custodie, Yassin Salhi, a avut în trecut o atitudine antisemitică și a abuzat fizic un adolescent evreu care călătorea cu trenul de la Toulouse la Lyon. În 2012, Salhi și un alt bărbat, ambii de origine nord africană, au avut o confruntare cu adolescentul, realizându-se un schimb de pumni între aceștia. Cazul a fost examinat de procurorii francezi dar, după toate aparențele, investigația a fost sistată și nu s-a ajuns la proces.

Acest atac asupra Franței vine odată cu ostilitățile teroriste care macină Tunisia și Kuweitul în aceste zile. Cu toate că oficialii Europeni țin să sublinieze faptul că Islamul este o religie bazată pe pace, ei atrag atenția cu privire la organizațiile teroriste arabe care influențează tineretul european, prezentând lucrurile într-o asemenea manieră încât violența rămâne, în mintea celor ce le cad victimă, singura ideologie posibilă, singura salvare și singura cale către o viață mai bună.

În Sousse, Tunisia, 38 de oameni au fost omorâți și 36 răniți, dintre care 8 se află în stare critică. Atacul terorist a avut loc la într-un hotel de pe malul mării, plin cu turiști europeni. În același timp, în Kuweit, un atac cu explozibil asupra unei moschei din Shia a omorât 27 de credincioși, rănind alți 227. Cu toate că cele trei atacuri recente din Franța, Kuweit și Tunisia nu se cred a fi coordonate, ci doar coincidentale, problema terorismului în creștere pe continentul european a ridicat numeroase chestiuni între oficiali, care doresc să axeze politica Uniunii Europene pe o mai bună prevenire și stopare a terorismului intern și extern.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page