top of page

Cetățenii Barcelonei - NU turiștilor


Barcelona, marele oraș al Spaniei, găzduiește acum de cinci ori mai mulți turiști anual decât în urmă cu 20 de ani, însă o parte dintre localnici simt că avantajele financiare provenite din turism nu merită efortul. La început au fost câteva vorbe ici și colo, apoi unul două proteste în stradă, dar în ultimul timp Barcelona manifestă un fel de fobie la turiști. Prea mulți, prea tot timpul, și prea peste tot, asta este ceea ce majoritatea localnicilor cred despre fluxul impresionant de turiști ce străbat orașul anual.

În fiecare an, nu mai puțin de 9 milioane de vizitatori sunt așteptați în Barcelona, și toți o să stea, înghesuiți, în câteva regiuni din oraș, un oraș care nu are mai mult de 1,6 milioane de rezidenți. Acum douăzeci de ani, nici 500 mii de turiști nu veneau anual, număr care era rezonabil și nu deranja locuitorii, ba mai mult, prezența acestora le aducea beneficii.

Odată cu scăderea monedei euro, care atrage chiar mai mulți turiști decât de obicei, și cu cei 2.5 milioane de oameni debarcând din vase de croaziera în fiecare vară, rezidenții se simt oarecum copleșiți. Cei ce lucrează ca ghid turistic în perioadele de sezon, sunt tratați cu dispreț și chiar violență de către vecinii lor de oraș.

Jordi Clas, președintele asociației hoteliere a Barcelonei, asociație care și-ar dori să vadă numărul de turiști crescând la 10 milioane în această vară, a afirmat că este o stare de “nevoie urgentă de a face cetățenii să fie mai îngăduitori cu turiștii”, în mod special datorită sentimentului de copleșire pe care aceștia l-au simțit în ultimii ani. Clas avertizează că, în caz contrar, Barcelona ar putea ajunge în situația Veneției, unde turiștii au fost îndepărtați în mod gradual, după un avans incredibil.

Noul primar la Barcelonei, Ada Colau, după alegerea sa din mai anul acesta, consideră că industria trebuie limitată și regularizată în mod oficial, pregătind un proiect de lege care să oblige licențierea hotelurilor și a apartamentelor închiriate turiștilor. Într-un sondaj de opinie efectuat anul trecut, pentru grupul turistic Exceltur, s-a descoperit că mai mult de 138.000 de paturi pentru turiști sunt disponibile în apartamente private, de două ori mai multe decât în hoteluri.

Apartamentele pentru turiști reprezintă o achiziție mai atractivă în mod special din punct de vedere financiar, iar chiria care o plătesc este de regulă cu cel puțin 125% mai mare decât cea pe care un localnic ar plăti-o pentru același apartament, pe o lungă perioadă de ședere. Mulți dintre turiști închiriază online, prin intermediul organizațiilor turistice gen Airbnb, însă alții intră în contact direct cu cei care închiriază, în încercarea de a obține venituri suplimentare atât de necesare în aceste timpuri de grea recesiune pentru Spania.

Turiștii cheltuiesc mai mult de 25 milioane de euro într-o zi în Barcelona, și turismul reprezintă aproximativ 15% din produsul intern brut al orașului, oferind în același timp și peste 120 mii de locuri de muncă, plătite bine față de nivelul orașului. Nimeni nu își dorește de fapt să îndepărteze turiștii de Barcelona, dar dacă întregul oraș se transformă în nimic altceva decât un parc de distracții, până la urmă turiștii nu vor mai dori să vină.

Centrul vechi al Barcelonei, numit Ciutat Vella, este unul dintre cele mai importante districte ale orașului, dar și cel mai popular printre turiști. În ultimii ani, peste 13 mii de localnici s-au mutat, goniți de chiriile din ce în ce mai mari și de zgomotul continuu ce face viața de zi cu zi foarte grea pentru unii dintre ei. Multe alte zone, precum Las Ramblas, sau zona din jurul bisericii Sagrada Familia, au devenit zone pe care rezidenții le evită complet.

Colau sugerează o încercare de încurajare a turiștilor de a vizita și alte părți ale orașului, dar vizitatorii sunt în continuare atrași de vechiul oraș, de clădirile Antoni Gaudi și de plajele Barcelonei. Impactul social al turiștilor este văzut de foarte mulți ca fiind mult mai puțin important, comparativ cu veniturile pe care aceștia le aduc, iar primăria Barcelonei sugerează o nouă taxă, pe croaziere. Până acum, un total de 7 milioane de euro în taxe hoteliere au fost cheltuiți pentru a promova turismul, dar de aici încolo, parlamentul catalan consideră că banii ar fi mai bine cheltuiți pentru a elimina efectele acestuia.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page