top of page

Retinerea de 72 de ore, intre necesitate si prilej pentru abuzuri


La ora acuală, în România, o persoană bănuită că a comis o infracțiune poate fi reținută pentru maximum 24 de ore. Dacă procurorul de caz consideră că suspectul este un pericol real pentru ordinea publică, dacă are indicii că acesta ar dori să influențeze martorii sau să fugă din țară la bordul primului avion care decolează de pe cel mai apropiat aeroport (includem aici și varianta furișării pe vapoare pline cu berbecuți), are posibilitatea să ceară instanței arestarea preventivă a celui în cauză pentru 30 de zile.

Peisajul legislativ autohton s-ar putea schimba, însă, în curând, în mod radical. Direcția Națională Anticorupție a solicitat ca în proiectul de revizuire a Constituției să fie inclusă și o extindere a perioadei în care o persoană poate fi reținută, de la 24 la 72 de ore! Ar fi o diferență uriașă față de situația actuală, în condițiile în care dacă un cetățean ajunge în această situație el nu are nimic altceva de făcut decât să aștepte cuminte în spatele gratiilor ca cele 3 zile să se scurgă.

Așa cum era de așteptat, subiectul a stârnit controverse. Unii văd în această inițiativă o sporire nejustificată a puterii procurorului, alții spun că ar fi binevenită pentru că le-ar lăsa celor ce fac cercetări în dosare complexe mai mult timp pentru a aduna dovezile necesare probării unei fapte. Tocmai de aceea am vrut să aflăm care sunt opiniile unor specialiști implicați în sistem.

ANCHETĂ LA FOC AUTOMAT Procurorul criminalist Zafer Sadâc, din cadrul Parchetului Tribunalului Constanța, consideră că măsura ar fi binevenită. “În cazul comiterii unei crime, spre exemplu, cercetarea la fața locului, extrem de importantă pentru anchetă, poate să dureze și 10-12 ore. În plus, trebuie să audiez martori, vecini și, bineînțeles, trebuie sa-i iau declarații autorului. Toate aceste etape durează uneori foarte mult. În prezent, totul se face pe fugă. Eu îl rețin pe cel bănuit de comiterea omorului, pentru că nu-l pot lăsa să plece pur și simplu pe străzi. Ei bine, în decursul celor 24 de ore pe care le am la dispoziție înainte de a-l duce la instanță și a cere arestarea lui sunt multe proceduri care trebuie îndeplinite și de foarte multe ori nu avem timp pentru toate”, a declarat Zafer Sadâc. “Apoi judecătorii au și ei nevoie de timp să studieze probele, să-și creeze o imagine despre caz. Dacă cele 24 de ore expiră înainte ca ei să hotărască dacă bănuitul va fi arestat sau nu, acesta are dreptul să plece din sală și nimeni nu-l poate opri…”, a adăugat procurorul.

SITUAȚIE IPOTETICĂ “Să luăm o situație ipotetică. Cetățenii prind în flagrant un bărbat care doar ce a ucis un om. Apelează linia unică 112, cer ajutorul autorităților. Ajungem noi la fața locului. Îl prindem pe autor și facem cercetarea. Cadavrul este transportat la morgă pentru efectuarea necropsiei și stabilirea cauzei exacte a decesului. Între timp, noi îl reținem pe individul suspectat că a comis fapta. Procedurile spun că autopsia trebuie făcută la 24 de ore de la deces. Deci până în momentul în care noi putem avea rezultatele preliminare de la medicii legiști, ordonanța de reținere expiră...”, a declarat un polițist care a dorit să rămână sub protecția anonimatului.

“DEMERS PERICULOS” Maestrul Lucian Bolcaș crede că o extindere a perioadei de reținere la 72 de ore ar reprezenta o gravă încălcare a drepturilor și libertăților cetățenești. “Trăim într-o țară ce pare să capete accente tot mai puțin democratice. Consider că o eventuală modificare a Constituției care să permită reținerea unei persoane pentru 72 de ore ar fi un demers foarte periculos pentru libertățile și drepturile fundamentale garantate de un stat democratic. Noi nu trebuie să importăm, pur și simplu, elemente occidentale, apusene, în legislația autohtonă, ci să le adaptăm la realitățile noastre, la contextul în care noi trăim. Și eu personal nu consider că o asemenea inițiativă ar fi indicată”, a comentat maestrul Bolcaș.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page