top of page

Referendum UK, fara confirmarea statelor membre


Marea Britanie se arată nemulțumită de condițiile în care se prezintă Uniunea Europeană, și majoritatea acestor nemulțumiri izvorăsc din faptul că dreptul său de decizie nu este echivalent cu cel al statelor din zona euro, dar și din problema imigranților, care au venit în număr foarte mare pe teritoriul său, pentru a munci și a beneficia de programul social oferit. David Cameron dorește să țină un referendum privitor la reînnoirea afilierii Marii Britanii la Uniunea Europeană, fără a avea însă garanția că celelalte 27 de state membre ale Uniunii au fost de acord cu reformele pe care acesta le-a propus, până la concluzionarea votului. Referendumul va fi ținut cu puțin înaintea datei oficiale la care propunerile sale vor fi puse în practică în mod concret.

Cameron a insistat, în timpul ultimului summit de la Brussels, că este necesar să atingă obiectivele din reforme înainte de a susține un referendum care să stabilească continuarea aderării la Uniunea Europeană, și le-a explicat liderilor europeni că în Marea Britanie, există de câțiva ani o presiune datorată faptului că țara a devenit membră UE în lipsa unor condiții specifice, fără de care cetățenii nu ar mai fi de acord cu această cooperare. Reformele propuse de Cameron sunt bazate pe patru mari probleme ale Regatului Unit și anume cea legată de imigranți și faptul că Marea Britanie dorește ca aceștia să nu beneficieze de ajutoare sociale sau alte beneficii la locul de muncă timp de patru ani, crearea unui sistem de siguranță pentru membrii care nu se află în zona euro pentru a fi siguri că nu pot fi dați la o parte din decizii de către membrii zonei euro, obținerea unor drepturi ale parlamentelor individuale, pentru a avea posibilitatea să se unească și să se opună anumitor legislații europene, și o ieșire a Marii Britanii din comitetul istoric al UE.

Dar intervenția primului ministru, care va declanșa startul unor discuții tehnice între oficiali englezi și cei de la Brussels, a fost doar un început, lucru de care și el este conștient, cum de asemenea știe că toate aceste măsuri nu pot fi implementate până la data referendumului. Cu toate acestea, Cameron a declarat că este mulțumit de stadiul în care se află procesul de renegociere a locului Marii Britanii în Uniunea Europeană.

Media a speculat în ultimele luni că Marea Britanie va încerca să obțină un angajament legal din partea celorlalți lideri ai Uniunii, prin care să se ateste atașarea unui protocol special la tratatul de la Lisabona. Însă, asemenea protocol ar putea fi atașat la tratat doar cu următoarea ocazie în care el este revizuit pentru a îngloba reforme mai importante ale Uniunii Europene. Oficialii din UK susțin că unele state membre ar fi împotriva schimbării tratatului de la Lisabona în favoarea Marii Britanii înaintea referendumului, ca apoi să riște să vadă oamenii că votează împotriva continuării parteneriatului.

Liderii europeni pot implementa unele dintre măsuri atunci când timpul va fi potrivit, dar în ceea ce privește schimbarea beneficiilor pentru cetățenii uniunii, care lucrează în Marea Britanie, pare mai greu de implementat, deoarece introducerea de beneficii diferite pentru cetățeni și non-cetățeni nu ar fi o măsură democratică. Asemenea măsuri ar trebui să aibă în vedere schimbări mult mai complicate, ce au ca țintă legi importante din domeniul muncii și cel social.

Marea Britanie mai are încă aproape doi ani statutul de membru în Uniunea Europeană, timp în care trebuie să rămână membru cu condițiile cu care a intrat, chiar dacă între timp noile legi, în special cea care le-a permis imigranților UE să vină pe teritoriul englez, nu îi sunt pe plac. Doi ani nu sunt timp suficient pentru schimbări de o asemenea anvergură, și chiar dacă ar fi, unele dintre statele membre nu vor fi de acord cu implementarea unor măsuri speciale, mai ales dacă li se par nedrepte aceste măsuri. În cazul în care populația britanică va vota referendumul indiferent, implementarea măsurilor nu este atât de importantă. Însă, în momentul de față, cetățenii Marii Britanii se arată ca fiind condiționați de ele, fiind în marea lor majoritate de acord cu statutul de membru al țării, dar numai în cazul în care unele dintre măsurile propuse de Cameron sunt implementate.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page