top of page

NATO si Rusia, schimbari nucleare


Alianța Tratatului Nord Atlantic, într-un ecou al războiului rece, se pregătește să re-evalueze strategia sa în ceea ce privește armamentul nuclear, ca un răspuns la tensiunile în creștere dintre Rusia și Ucraina.

Revizuirea politicii nucleare NATO ar însemna în mare, o înrăutățire a situației cu Rusia, având în vedere evenimentele din ultimul an. Datorită îngrijorării provocate de anunțul președintelui Putin, de săptămâna trecută, conform căruia Rusia urmează să cumpere 40 de rachete intercontinentale, oficialii NATO au considerat că există motive de îngrijorare și asupra normelor nucleare ale Rusiei, și că de asemenea, nu se știe cu exactitate dacă arme de acest gen sunt implicate în exerciții militare pe teritoriul rusesc.

Purtătorul de cuvânt NATO a spus, după discuții în spatele ușilor închise că “ Există motive reale de îngrijorare în legătură cu felul în care Rusia face afirmații oficiale despre armele nucleare. Acesta este motivul pentru care în momentul de fața, alianța nord atlantică discută despre armamentul nuclear, însă aceste discuții sunt făcute cu precauție și fără grabă.” Problema este discutată într-o întâlnire de două zile din cadrul NATO, care a început la Brussels. Dar Statele Unite sunt nerăbdătoare să aducă discuția nucleară pe ordinea de zi, de aceea o nouă întâlnire pe marginea problemelor nucleare va fi ținută mai târziu în acest an, pentru a stabili noi schimbări în controlul și dreptul de a deține și utiliza arme nucleare.

Între posibilele topicuri care se vor discuta, va fi și cel ce dezbate rolul important al armamentului nuclear în exercițiile militare ale NATO. De asemenea, se vor avea în vedere amenințările subtile ale Rusiei despre armamentul nuclear, și se va decide dacă ele trebuie luate în serios, sau dacă au fost doar niște afirmații retorice, spuse la momentul potrivit. Agențiile de spionaj din marile state europene precum și cele din SUA vor avea și ele un rol important în această decizie.

De când a avut loc războiul rece, atât Statele Unite cât și Rusia și-au diminuat foarte drastic arsenalele nucleare, dar Rusia încă deține aproximativ 1.582 de rachete strategice, pe când statelor unite dețin 1.597. Însă nici NATO nici Statele Unite nu intenționează să se reîntoarcă la perioada de libertate nucleară, când nu făceau decât să asigure distrugerea umanității încet, dar sigur, chiar dacă doar prin exercițiile militare toxice ce aveau loc peste tot în lume. Statele Unite nu au nici o intenție de a reintroduce armament nuclear maritim în Europa, ca măsură de protecție.

Însă oficialii NATO consideră că poziția nucleară a alianței conduse de Statele Unite reflectă o perioadă în care Rusia era considerată un potențial partener. Din păcate, în ultimii ani, Rusia s-a îndepărtat de NATO, și măsurile trebuie amendate corespunzător, iar strategia revigorată. Cu toate că exercițiile nucleare ale NATO sunt secrete, și această organizație le are, la fel ca și Rusia, grija vine din faptul că rolul armelor nucleare în asemenea exerciții trebuie revizuit pentru a include schimbarea relației dintre organizație și Moscova.

Putin consideră că achiziționarea a 40 de bombe intercontinentale este o consecință directă a actelor SUA în Europa de Est. Pentru Moscova, expansiunea NATO în Europa de Est și tratativele pe care Uniunea Europeană le duce cu Ucraina reprezintă o provocare repetată. O asemenea afirmație directă poate fi considerată chiar o amenințare, mai ales că liderii statelor implicate, incluzând Rusia, nu au afirmat atât de brutal realitățile prin care treceau, în mod public, nici măcar în timpul războiul rece.

Din punct de vedere NATO, o amenințare nucleară de acest tip este surprinzătoare şi deosebit de negativă, o afirmație care trebuia evitată cu orice preț. Dar, înainte de a lua decizii devastatoare, oficialii NATO vor examina îndeaproape acțiunile Rusiei în Europa de Est, pentru a ști dacă reprezintă cu adevărat o amenințare, și pentru ca organizația să fie pregătită de reacție, în caz ca se ivește o circumstanță care să necesite o reacție de asemenea anvergură.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page