top of page

Drona Pastilelor, din Germania in Polonia


Mai multe grupuri de drepturi ale femeii din Germania au plănuit să aducă în Polonia pastile de întrerupere de sarcină cu ajutorul dronelor, într-un efort de a ajuta femeile din țară spre a-și întrerupe sarcinile nedorite într-un mod eficient și în deplină siguranță. Drona va transporta medicamente aprobate de Organizația Mondială pentru Sănătate de la Frankfurt până la granița cu orașul polonez Slubice, unde va fi întâmpinată de grupuri de femei ce vor repartiza pastilele mai departe, astfel încât ele să ajungă în mâinile celor ce au nevoie de ele.

Misiunea de livrare a fost plănuită de un grup non-profit de doctori și activiști din Norvegia, numit Women on WAves. Polonia, o țară romano-catolică,ducând o politică strictă în această privință, este singura țară europeană unde femeile nu pot să facă o întrerupere legală de sarcină, cu excepția cazurilor în care există dovezi de incest, viol, dacă viața mamei este în pericol sau fătul prezintă malformații severe.

Grupul a ales această metodă neconvențională de transport pentru a aduce lumină asupra subiectului, și a pune accent pe legile restrictive din Polonia. Alte țări europene precum Portugalia, Spania sau Marea Britanie - cu excepția Irlandei de Nord - oferă întreruperi de sarcină la cerere, atâta timp cât anumite condiții sunt îndeplinite.

Rebecca Gomperts, doctor și membru fondator al fundației responsabile de acțiune a declarat că scopul principal este acela de a crea un mediu potrivit pentru exprimarea dreptului femeilor la o întrerupere de sarcină sigură. Drona trimisă este doar o cale de a folosi diferitele legi din diferite țări pentru a atrage atenția spre injustiția socială cu care sunt persecutate femeile ce trăiesc în locuri unde avortul nu este legal.

În Polonia, chiar și femeile care ar putea să beneficieze de o întrerupere de sarcină conform legii întâmpină probleme și în această situație, pentru că spitalele catolice nu le ajută, nici măcar atunci când viața le este în pericol. Persoanele care au bani suficienții, se duc în Germania sau în Marea Britanie pentru a face o întrerupere de sarcină, dar femeile care nu au mijloacele necesare și nici măcar acces la informație, sunt cele ce suferă.

Drona cu pastile a putut să fie trimisă fără autorizație din partea guvernului German sau Polonez deoarece nu a zburat prin spațiul aerian controlat, nu a fost trimisă cu nici un scop comercial, iar greutatea sa a fost sub 5 kilograme. Pastilele - mifeprostone și misoprostol - pot fi folosite până la 9 săptămâni de sarcină. Asociația Women on Waves transportă pastile de întrerupere de sarcină și în alte locați pe glob, în mod special după ce primesc comenzi online de la femei aflate la cumpănă, și în general prin poștă.

În Germania, una dintre țările europene cu cea mai mică rată de avorturi anuale, în jur de 99 mii de avorturi sunt înregistrate în fiecare an. Polonia, la o populație de mai mult de două ori mai mică, înregistrează circa 744 avorturi oficiale. Cifra reală este probabil apropiata ca procent de cea a Germaniei, doar că avorturile nu sunt oficiale, și cel mai probabil ele nu sunt nici făcute de personal specializat. Polonia are nevoie de educație sexuală, de modificarea legilor, astfel încât să permită atât întreruperi de sarcină mai puțin restricționate dar și prevenție, sterilizarea sau steriletele fiind și ele interzise.

Folosirea pastilelor de întrerupere de sarcină este o variantă facilă celei la care femeile din Polonia sunt supuse. Cele trimise cu ajutorul dronei sunt pe lista medicamentelor esențiale ale Organizației Mondiale pentru Sănătate din 2005 și ele pot fi cumpărate atât din Germania, cât și din majoritatea celorlalte țări europene. Cu toate acestea, ele nu sunt încă înregistrate în Polonia. Aici, o femeie gravida care face un avort ilegal sau comite orice altă acțiune care să conducă la o stopare în evoluție a fătului nu poate fi acuzată sub nici un fel de lege, deci folosirea pastilelor de femeile din Polonia nu va aduce nici un fel de consecință asupra lor.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page