top of page

Ioan Rus, maturat de diaspora


După declarații incediare și deosebit de jignitoare la adresa românilor plecați la muncă în străinatate, numindu-le soțiile “curve” iar copiii “golani”, Ioan Rus a încercat să iși spele puțin obrazul și nereușind, a demisionat din funcția de Ministru al Transporturilor. În momentul de față, el este al doilea lider PSD, dupa Victor Ponta, care își vede declinul datorita românilor din diaspora. Victor Ponta a pierdut în noiembrie, cursa pentru postul de președinte al României, datorită voturilor venite din diaspora.

Recent, într-o discuție televizată, care avea ca subiect principal forța de muncă din țară, Ministrul Transporturilor Ioan Rus, a scos la iveală un vocabular neadecvat, adresând jigniri la adresa tuturor celor care au părăsit țara. “România are trei milioane de oameni, din forţa activă, în acest moment în Occident. Dintre care vreun milion sunt fierari betonişti, fierari şi aşa mai departe. Lucrează în construcţii, autostrăzi prin Europa. Au poate 1.500 de euro salariu. O spun foarte direct: de banii ăstia, copiii se fac golani acasă şi nevastă-sa curvă. Pentru 700 de euro, vin acasă jumătate.“

Chiar dacă în acest moment atenția publică este captivată în mare parte de cazul Ponta, vorbele lui Ioan Rus, care nu trebuiau să existe în vocabularul unui ministru, mai ales al unuia în funcție, nu au fost trecute cu vederea așa ușor. Odată ce vestea despre declarațiile incendiare ale ministrului a început să înfierbânte spirite, consilierii ministerului transporturilor au încercat să stăvilească opinia publică printr-un comunicat oficial.„Prin declaraţia pe care domnul ministru Ioan Rus a făcut-o, domnia sa a dorit să atragă atenţia asupra unei realităţi dure din România de astăzi. De altfel, ministrul Rus a afirmat chiar în cadrul emisiunii, ca formularea folosită este o «generalizare artistică, o licenţă»[...]Domnul ministru îşi cere scuze dacă prin formularea aleasă a jignit pe cineva, dar intenţiile domniei sale au fost de a semnala o situaţie gravă cu care se confruntă multe familii de români, fără să-i jignească, ci chiar compătimindu-i“.

Rovana Plumb, om politic important din structura PSD, a încercat stângaci să iși apere colegul. „Îmi cer scuze pentru declaraţia colegului meu, cuvintele folosite sunt într-adevar şocante, dar se referă la o realitate dramatică“. În atăt de puține cuvinte, Rovana Plumb a aprobat oarecum spusele ministrului transporturilor, acea realitate dramatică la care face referire sugerându-se că este întocmai cea prezentată de Ioan Rus, cu privire la rudele rămase în țară ale românilor plecați în diaspora.

PSD s-a abținut de la alte reacții și declarații, ca o măsură de conservare, spre a încerca calmarea opiniei publice. Imediat dupa declarații, Ioan Rus a fost convocat de urgență în biroul primul ministru Victor Ponta. Dupa jumătate de oră de discuții, Victor Ponta a ieșit pentru a face declarații publice cu privință la situația generată de colegul său. „Regret situaţia generată de declaraţiile dlui Ioan Rus! Acesta şi-a asumat răspunderea şi mi-a prezentat demisia din funcţia de ministru! Am acceptat demisia şi săptamâna viitoare vom discuta despre înlocuitorul la acest portofoliu!“ a spus primul ministru.

Ieșirea lui Ioan Rus este o dovadă clară de lipsă de educație. Nu poate fi acceptat ca un ministru în Guvernul României să folosească un asemenea limbaj. Nu are legătură cu apartenența politică a ministrului respectiv, are legatură doar cu educația sa și mai ales cu respectul cu care înțelege să trateze cetațenii români, indiferent unde sunt ei stabiliți. Diaspora a mai aratat încă o dată că deține suficientă forță încât să schimbe chiar și rezultatele preconizate ale unor alegeri prezidențiale, iar de data aceasta a arătat că poate demite un ministru care nu are ce să caute în acea funcție.

Indiferent de motivele pentru care domnul Rus a decis că poate să facă asemenea declarații în context public, rezultatul lor este același. Demiterea sa de către premier este decizia corectă, ținând cont de situație și nu face decât să îmbunătațească imaginea României în străinătate, pe care domnul Rus se străduia să o știrbească, poate inconștient, prin afirmațiile sale. Tensiunile interne din cadrul PSD s-au întețit odată cu demiterea ministrului transporturilor, fiind corelate și cu posibila demitere a primului ministru din funcție. Însă, românii din diaspora pot măcar să fie împăcați că în acest caz, dreptatea a fost făcută, și s-a luat decizia justă, prin instrumente politice, făra a se ține cont de apartenența politică a ministrului, ceea ce poate fi definit ca un mare pas înainte pentru România.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page