top of page

200 de ani de relatii diplomatice între Rusia si Statele Unite


De mai mult de 200 ani, Rusia și Statele Unite au împărtășit o relație diplomatică având multe fațete, la un moment dat chiar de partajare a unei frontiere terestre, atunci când Rusia a avut o așezare la Fort Ross, California. În această perioadă, cele două țări au concurat pentru influență politică și economică și au cooperat pentru a răspunde provocărilor globale reciproce. În 2007, organizațiile private și guvernamentale din Statele Unite și Rusia au marcat bicentenarul relațiilor diplomatice cu evenimente care ilustrează profunzimea și istoria relației.

Vânzarea de către Rusia a regiunii Alaska Guvernului SUA, la mijlocul secolului al 19-lea a marcat o perioadă activă, care a inclus întreprinderi mixte comerciale și sprijinul Rusiei pentru Statele Unite în timpul Războiului Civil American. Secolul XX a văzut relațiile uneori tensionate, dar marile puteri globale în devenire au continuat relațiile diplomatice și comerciale, uneori chiar cooperând în arii de interes comun. Deși Statele Unite nu au recunoscut Uniunea Sovietică până în 1933, au acordat asistență umanitară victimelor foametei din 1921-1923. În ciuda diferențelor imense între cele două mari puteri, sovieticii și americanii s-au unit împotriva unui inamic comun în timpul celui de-al doilea război mondial, iar Uniunea Sovietică a participat la programul Lend-Lease, în care Statele Unite ale Americii au aprovizionat cu alimente, combustibil şi armament URSS, sprijinind logistic în martie 1941 - septembrie 1945 războiul dus de aceasta împotriva Germaniei naziste. Perioada respectivă s-a încheiat cu debutul Războiului Rece, cu alianțe militare opuse, în Europa și în întreaga lume. Cu toate acestea, schimburile culturale, sportive, științifice, educaționale și summit-urile care au dus la tratatele importante de control al armamentului convențional și neconvențional au păstrat liniile de comunicare deschise. SUA și astronauții sovietici chiar s-au aventurat în spațiu împreună în anul 1975, cooperând la misiunea Apollo-Soyuz.

După destrămarea Uniunii Sovietice în 1991 și sfârșitul Războiului Rece, relația SUA-Rusia a avut o nouă dimensiune, iar contactele dintre cele două tari s-au extins rapid în număr și diversitate. Cele doua guverne, american și rus, lucrează împreună zi de zi, atât bilateral, cât și multilateral, într-o gamă largă de domenii, inclusiv combaterea amenințărilor terorismului, proliferarea armelor nucleare, HIV / SIDA și a altor boli infecțioase, precum și a provocărilor globale. Nu este surprinzător că în ciuda unei relații oarecum detensionate pana în anii 2010, Rusia și Statele Unite s-au aflat de multe ori pe puncte de vedere diametral opuse, interesele ambelor parți fiind total divergente. Totuși, chiar și după 200 ani, relațiile dintre cei doi mari actori globali ai scenei politice și economice mondiale, continue să evolueze în ambele sensuri: așteptate și neașteptate.

In prezent, relațiile intre cei doi mari poli globali politici si militari sunt extrem de reci.

În ultima zi a anului 2013, președintele rus Vladimir Putin i-a transmit președintelui Obama un mesaj plin de speranță, lăudand cele două națiuni pentru "spiritul de parteneriat şi respect pentru interesele fiecarei părti anticipând că pe parcursul anului viitor, Moscova este "hotărâtă să continue relații constructive" cu Washingtonul. Dar, la fel ca aproape toți cei care îşi propun noi idealuri în ajun de An nou, Putin nu a ținut cont propria rezoluție. Până în martie, Rusia a anexat, de facto, Crimeea. O lună mai târziu, afirma în mod public susținerea separatiștilor pro-Rusia în Ucraina, iar în luna iulie, separatiștii doboară, cu ajutorul tehnicii militare ruseşti, un avion civil, omorând toți cei 298 de oameni aflaţi la bord, provocând indignarea întregului mapamond. În acelasi timp, răspunzând sancțiunilor internaționale, firave pentru început, dar din ce în ce mai ferme, Rusia impune o interdicție asupra importurilor de produse alimentare din SUA, începând cu luna august 2014 și închide zeci de locații McDonald’s în luna septembrie.

Aceasta escaladare de evenimente a făcut ca anul 2014 sa fie cel mai prost an pentru relațiile SUA-Rusia de dupa anii Războiului Rece, înainte ca Mihail Gorbaciov să vină la putere. Washingtonul și Moscova nu-si vorbesc, iar un război civil izbucnește în Ucraina, flăcările lui fiind alimentate de Rusia. Nimeni nu intrevede nicio speranţă pentru o "resetare" a relaţiilor între cele două mari puteri, și mai mult de atăt, nici măcar viitorul apropiat nu pare a aduce cel puţin o idee de consens între cei doi actori.

In acelasi timp, administrația Obama, sancționează în mod repetat politicienii din Rusia, cele mai mari banci, companiile ruseşti care produc tehnică militară, precum și giganţii energetici controlaţi de statul rus. Iar consecintele se vad: rubla a scazut cu 50 la suta în 2014, iar economia Rusiei este în cădere liberă.

Relațiile dintre SUA şi Rusia sunt şi vor fi blocate pentru o perioadă lungă de timp, probabil cel puţin pentru restul mandatului lui Obama. Cele două națiuni sunt angajate într-un început de război rece, care acaparează din ce în ce mai mulţi actori politici globali. Rusia se distanţează pe zi ce trece de Occident, apelând din ce în ce mai des la retorica politicilor fostei URSS din perioada 1950-1980.

Începutul sfârșitului relației între Statele Unite şi Rusia a început cu anexarea peninsulei Crimeea in 2014. Nemulţumirile dintre cele două mari puteri au luat startul în 2013, atunci când Putin oferea azil politic fostului angajat la NSA Edward Snowden, iar dacă mergem şi mai mult în trecut, putem spune că Statele Unite au inceput o distanţare politicoasă de Rusia în momentul realegerii lui Putin ca preşedinte, în 2012. Tinând cont de cele 3 puncte majore de divergenţă, Putin-Snowden-Crimeea, perspectivele sunt sumbre: practic, orice posibilitate de îmbunatăţire a relatiilor, cel puţin în viitorul apropiat, este nulă.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page