top of page

Situatia Crimeea - Localii Prefera Moscova Kievului


Anexarea Crimeei în luna martie a anului trecut a declanșat numeroase ostilități pe fondul relațiilor mondiale de cooperare. Astfel, Ucraina este măcinată de conflictele interne, mai mult decât de cele cu Rusia, iar economia sa este în plină criză. Rusia este nevoită să suporte sancțiunile Uniunii Europene și ale SUA, iar celelalte mari puteri ale lumii suferă și ele de pe urma acestui conflict. Tratatul energetic al Uniunii Europene cu Rusia este pe cale de a se destrăma, ceea ce ar aduce mari prejudicii UE, iar economia Rusiei este în plină cădere, din cauza exportului masiv de capital pe care l-a înregistrat odată cu apariția sancțiunilor.

În timp ce Stele Unite și Uniunea Europeană încearcă din răsputeri să îi salveze pe locuitorii din Crimeea, în mare parte, de ei înșiși, oamenii sunt foarte bucuroși de locul în care se află acum. La mai bine de un an de la anexarea peninsulei Ucrainene din Marea Neagră, toate sondajele de opinie arată că locuitorii din Crimeea, fie ei ucraineni, de etnie rusă sau tătari, sunt de acord aproape în unanimitate în privința anexării și, în plus, consideră că viața alături de Rusia este mai bună decât viața alături de Ucraina.

În ultimele 15 luni, s-au schimbat foarte puține. În ciuda eforturilor făcute de oficialii de la Kiev, Bruxelles, Washington și cele ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, mâna de oameni care locuiește în peninsula din Marea Neagră crede cu tărie în referendumul de aderare și îl susțin. Dacă acesta s-ar ține încă o dată astăzi, rezultatul ar fi același. La un moment dat, vestul va trebui să renunțe să caute nedreptatea și va fi nevoit să recunoască dreptul Crimeei la propria opinie.

Ultimele sondaje de opinie efectuate pe populație, referitoare la rezultatele referendumului ținut în luna martie a anului trecut, au arătat că peste 82% dintre locuitori au spus “da” la referendum. Odată ce rezultatele au fost divizate pe etnie, s-a constatat că 93% dintre locuitorii de etnie rusă au fost de acord, iar cei de etnie ucraineană au fost de acord cu anexarea în proporție de 68%. La întrebarea referitoare la nivelul de trai, și dacă consideră că viața alături de Rusia a fost mai bună decât cea de înaintea anexării, mai mult de 75% au spus ca “da”.

Statele Unite discută drepturile minorităților etnice din Crimeea, cei care sunt numiți tătari, și care sunt prezenți în procent de 10%. Din cei 4% care au spus că nu sunt de acord cu anexarea, marea lor majoritate a avut această poziție deoarece această anexarea nu a fost îngăduită de Kiev, și din această cauză a rezultat situația actuală. Timp de 200 de ani, până în anii 90, locuitorii din peninsula Crimeea au făcut parte din Rusia, deci ei încă mai consideră Rusia drept țara lor de drept. De aceea, mulți nu au fost de acord cu tensiunile iscate înainte și după referendum, considerând că Ucraina trebuia să le permită separarea la cerere.

Pe de altă parte, locuitorii din Ucraina sunt și ei divizați. Doar jumătate din populație consideră că ar trebui să intre în Uniunea Europeană, și procentele variază în funcție de regiune, de la 16% în est, până la 85% în vest. Integrarea în NATO este și mai puțin susținută de populație, unde cei din vest înregistrează cele mai mari procente, în valoare de 53%. Ucrainienii consideră că nu este un moment potrivit ca țara lor să își unească forțele militare cu marile puteri occidentale, și consideră că o asemenea măsură ar putea accentua conflictele și mai mult.

Între timp, sancțiunile asupra Rusiei continuă și vor continua, cel puțin în acest moment, până când Crimeea va fi redată Ucrainei. Puterile europene și puterile economice din Statele Unite nu iau însă în considerație faptul că această mică peninsulă de fapt poate dorea cu adevărat desprinderea de Ucraina, dar fără ajutorul Rusiei nu ar fi reușit să o obțină. O fâșie de pământ populată nu mai poate fi considerată doar o proprietate de stat, și opiniile celor care locuiesc acolo trebuie luate în considerație, mai ales când vine vorba de propria lor soartă.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page