top of page

Putin vrea sa renunte la presedintie


Președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar putea demisiona pentru a convoca alegeri prezidențiale anticipate, în scopul obținerii unui mandat mai solid, pentru a putea implementa reforme economice şi politice fundamentale, afirmă un apropiat al liderului rus, Aleksei Kudrin.

"Daca nu poți aplica reforme structurale înainte de alegeri, ceea ce este greu de făcut, atunci trebuie sa o faci după alegeri sau sa organizezi alegeri anticipate", a declarat Aleksei Kudrin, care este un apropiat al lui Vladimir Putin și a fost ministru de Finanțe al Rusiei in perioada 2000-2011,. "Vladimir Putin este un om pragmatic care are un simt acut al situației politice si este posibil sa decidă amânarea reformelor; însa, ar putea convoca alegeri anticipate, pentru a obține un mandat solid pentru reforme economice", a adăugat Kudrin.

Economia Rusiei, afectată de sancțiuni economice occidentale din cauza crizei ucrainene şi dependenţa de vânzarea petrolului şi gazelor, a intrat în recesiune, scăzând cu 2,2% în primul trimestru. Experții ruși au propus reforme structurale pentru a evita stagnarea economică. Declarațiile lui Kudrin au generat îngrijorare în mediile politice şi economice de la Moscova. Serghei Neverov, un lider al partidului Rusia Unită, a denunțat declarațiile "provocatoare" ale lui Kudrin, afirmând că sunt menite să "destabilizeze societatea" rusă. Vladimir Putin se află la conducerea Rusiei din anul 2000. Cel de-al treilea mandat de președinte al lui Putin a început in 2012 si expira in 2018. Kudrin a admis că nu avut nici o discuție pe această temă cu Putin.

Ministerul rus de Externe a anunțat în decursul săptămânii trecute că toate conturile misiunilor diplomatice ale Rusiei la Bruxelles au fost înghețate, fapt pentru care ambasadorul belgian la Moscova a fost convocat la minister pentru a protesta energic împotriva acestei decizii. Totodată, ministerul de afaceri interne rus avertizează că, în urma blocării conturilor ambasadei ruse în Belgia, precum și a reprezentanțelor permanente ale Rusiei pe lângă UE și NATO, o măsură similară ar putea fi adoptată în replică împotriva ambasadei Belgiei la Moscova. Conform agenției ruse de presă RIA Novosti, înghețarea acestor conturi ale Rusiei este legată de nerespectarea de către Moscova a deciziei emise de Curtea de Arbitraj de la Haga, care a condamnat în luna iulie 2014 statul rus la plata unei despăgubiri de 50 de miliarde de dolari foștilor acționari ai companiei Yukos, grupul petrolier al lui Mihail Hodorkovski, unul dintre cei mai înverșunați opozanți ai președintelui Vladimir Putin.

Grupul Yukos a fost lichidat de justiția rusă la începutul anilor 2000, în urma unui proces de evaziune fiscală, fiind preluat parțial de compania Rosneft. Conform instanței de la Haga, desființarea companiei Yukos a fost o decizie motivată politic, neavând ca scop recuperarea impozitelor neplătite, ci falimentarea ei. După anunțul MAE rus, cel belgian a răspuns că decizia justiției de blocare a acelor conturi a fost pusă în aplicare de executorii judecătorești, iar autoritățile belgiene nu au nici o implicare.

Deși Moscova a protestat față de înghețarea conturilor sale din Belgia, un consilier al Kremlinului, Andrei Belusov, a declarat că această decizie nu este o surpriză și că se așteaptă la acțiuni similare și din partea altor țări. La rândul său, ministrul rus la economiei, Alexei Uliukaiev, a exclus acordarea vreunei despăgubiri acționarilor Yukos. Cât despre Mihail Hodorkovski, care a stat zece în închisoare în urma acelui proces, a declarat prin intermediul purtătoarei sale de cuvânt că nu are nimic de-a face cu blocarea conturilor misiunilor diplomatice ruse din Belgia.

Din toate aceste motive, pe lângă cele cauzate de celelalte sancțiuni aspre aplicate de puterile mondiale asupra statului rus, Vladimir Putin ar putea decide să demisioneze, ca o măsură de reafirmare în rândul populației, pentru stimularea marilor foruri și demonstrarea faptului că politica sa este una dorit în Rusia, un stat democrat, al cărui lider este ales conform dorințelor populației.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page