top of page

Intalnire de colaborare Rusia - Moldova


După cum este vizibil și din sondajele de opinie, Republica Moldova și locuitorii ei se simt mai apropare de Rusia decât de Uniunea Europeană. Acest fapt devine foarte vizibil și prin faptul că există relații de colaborare strânse între guvernul moldovean și autoritățile de la Kremlin.

Copreședinții Comisiei interguvernamentale ruso-moldovene pentru cooperare comercial-economică, vicepremierul rus Dmitri Rogozin şi omologul său de la Chișinău Victor Osipov, s-au întâlnit miercuri la Moscova pentru a discuta o serie de probleme existente în relațiile dintre Rusia şi Republica Moldova, după cum au declarat oficial cele două Guverne. Întrucât cei doi vicepremieri sunt însărcinați în guvernele lor cu coordonarea problemelor legate de reglementarea transnistreană, această problematică se va afla în centrul discuțiilor.

Întâlnirea Rogozin-Osipov intervine în contextul în care regiunea transnistreană se confruntă cu o gravă criză economică şi pe fondul informațiilor despre o posibilă agravare a situației în jurul Transnistriei.

Procesul de reglementare transnistreană este de mai mult timp în impas, negocierile în formatul de șapte puteri (Chișinău, Tiraspol, OSCE, Rusia, Ucraina, plus UE şi SUA) fiind întrerupte din iunie 2014, în timp ce situația economică din regiune este una foarte dificilă. Salariile 'bugetarilor' au fost reduse cu 30%, schimburile comerciale au scăzut în luna mai cu 34%, exportul cu 15%, iar importul cu peste 40%. Această situație este legată de criza ucraineană şi de decizia Kievului de a interzice trecerea produselor accizabile prin punctele de trecere de pe segmentul transnistrean al graniței moldo-ucrainene, aceste fluxuri fiind transferate de către Ucraina către cele mai apropiate puncte de trecere a frontierei controlate de autoritățile de la Chișinău.

Dmitri Rogozin, ca reprezentant al Kremlinului în problema transnistreană, a declarat în repetate rânduri că Rusia nu va abandona Transnistria şi va continua să ajute această regiune, iar în cadrul întâlnirii de miercuri cu vicepremierul moldovean va avea posibilitatea să discute toate problemele social-economice existente în stânga Nistrului. “Toate problemele vor fi discutate'', a declarat o sursă apropiată vicepremierului Dmitri Rogozin. Printre toate aceste probleme, una va fi cea legată de accesul în Transnistria a militarilor ruși din contingentul rus de menținere a păcii ce staționează în regiune. În aceeași ordine de idei, parlamentul ucrainean (Rada Suprema) a denunțat la 21 mai acordurile cu Rusia privind tranzitarea teritoriului ucrainean de către trupele ruse staționate în regiunea transnistreană, iar în urma acestei decizii militarii ruși au o singura posibilitate de a ajunge în mod legal în Transnistria - prin Chișinău. Dar şi autoritățile moldovene au înăsprit regulile de intrare pentru militarii ruși, în ultima perioadă fiind înregistrate mai multe cazuri când membri ai contingentului rus din Transnistria au fost opriți să intre în Republica Moldova, o practica pe care Moscova a calificat-o drept 'inadmisibilă'.

În ceea ce privește reluarea ședințelor Comisiei interguvernamentale ruso-moldovene pentru cooperare comercial-economică, comisie care nu s-a mai reunit din noiembrie 2013, nu s-a ajuns deocamdată la niciun fel de acord, în condițiile în care premierul Chiril Gaburici şi-a prezentat la 12 iunie demisia, iar membrii guvernului demisionar, inclusiv Victor Osipov, asigură interimatul funcțiilor până la învestirea unui nou executiv.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page