Concursuri cu bani, dar fara bon
Sunt elevi cărora le place matematica. Altora limba română. Unii iubesc chimia sau fizica. Indiferent care este materia lor preferată, elevii care arată semne de îndemânare către oricare dintre ele, sunt îndemnaţi de către profesorii de la clasă să participe la concursuri și olimpiade. Ceea ce, în esență, nu este un lucru rău, pentru ca ele impulsionează copiii spre performanțe și mai mari. Însă, câteodată, unele concursuri de renume, ajung să fie dominate de oameni care gândesc doar cum pot să scoată profit de pe urma copiilor, și atunci, chiar dacă inițial ele aduceau performață și satisfacții, activitatea începe să aducă numai neplăceri.
La începutul lunii iunie, în Bucureşti şi în alte şapte judeţe ale ţării, a fost demarată acţiunea vizând Asociaţia Arhimede, care organizează concursuri de matematică în toată ţara. Se pare că Asociaţia Arhimede ar fi organizat anumite concursuri şcolare particulare în mod ilegal, în şcolile de stat, susţin anchetatorii.
Poliţiştii au descins şi la domiciliul Mihaelei Gună, membră a Consiliului Economic şi Social, organism consultativ de Guvernul şi Parlamentul României, dar şi preşedinte al Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.
Asociaţia Arhimede a fost înfiinţată în 2005 de către Petruş Alexandrescu, Ion Chitescu, Georgeta Alexandrescu, Diana Olimpia Alexandrescu, Călin Florinel Vlasie, Florica Alexandrescu şi Liviu Rădulescu. Scopul principal al asociaţiei este promovarea activităţilor în domeniul matematicii şi informaticii. Elevii şi profesorii ar fi trebuit să facă performanţă şi să ajungă la olimpiadele naţionale. Asociaţia a organizat ani buni Concursul Arhimede cu ajutorul a peste 40 de profesori din diferite judeţe şi a încasat de la fiecare elev participant 25 de lei, fără a elibera chitanţe sau a plăti vreo taxă la stat.
Anchetatorii au descoperit că doar între 2010 si 2015, asociaţia ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 3,1 milioane de euro. Asociaţia având o structură piramidală, fiecare membru implicat în organizarea de concursuri şi cursuri avea un rol precis remunerat.
În vârful piramidei era Petruş Alexandrescu, profesor de matematică şi liderul asociaţiei. Următorul nivel era ocupat de Mihaela Gună, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi, şi apoi urmau profesorii din şcoli. Fiecare primea beneficii dupa implicare - cadrele didactice luau bani sau bonuri valorice, în funcţie de numărul elevilor participanţi la concursuri şi cursuri. Astfel, un profesor care asista la concursul Arhimede primea 2,5 lei pentru fiecare elev înscris, profesorul care corecta lucrările primea 3,5 lei, iar coordonatorul centrului în care se desfăşura concursul încasa 2,5 lei pentru fiecare elev. Restul de 16,5 lei intrau în conturile profesorului Petruş şi ale asociaţiei cu titlu de sponsorizare sau cotizaţie. Astfel bugetul statului era ocolit.
Pentru a intra in sistemul Arhimede, spun surse judiciare, profesorii semnau un protocol de colaborare cu Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi, reprezentată de Mihaela Gună şi cu Ministerul Educaţiei.
Documentele oficiale obţinute de reporterii Digi24 menţionează că profesorul Petruş Alexandrescu apela la influenţa deţinută de Mihaela Gună la nivelul Ministerului Educaţiei, pentru a se asigura că toate concursurile se vor desfăşura fără probleme.
În toată schema evaziunii fiscale este implicată şi Editura Nomina. Profesorii care susţineau cursuri în cadrul Colegiului Nichita Stănescu din București publicau manuale, culegeri sau reviste pe care mai apoi le vindeau elevilor participanţi la cursuri şi concursuri fără a elibera bonuri fiscale.
Concursul Arhimede, care era accesibil elevilor începând cu clasa a II-a, reunea cândva minți ingenioase care puteau face ceea ce colegii lor de generaţie nu puteau, într-un timp record. Taxarea și impunerea unor modele specifice de rezolvare a problemelor, accesibile doar prin achiziţionarea de materiale direct de la sursă, nu a făcut decât să îi oprească pe cei fără posibilităţi să participe, nemaifiind doar o reuniune de copii de excepţie, ci doar o reuniune de copii cu rezultate peste medie, care iși permit să participe, din punct de vedere financiar.