top of page

Tara europeana cu nivel de coruptie zero


Prima dată când ajungi in Finlanda rămâi plăcut surprins de câtă civilizație găsești, în special dacă vii dintr-o țară ca România sau oricare altă țară europeană aglomerată și grăbită. Este una dintre țările în care găsești adevăratul sens al civilizației. Rămâi uimit de amabilitatea și onestitatea oamenilor de pe stradă. Dacă știi engleză, îți este foarte ușor să te înțelegi cu localnicii, aici toată lumea cunoaște această limbă. Finlanda este renumită pentru muzica rock. La tot pasul vezi rockeri, dar niște rockeri civilizați și respectoși. Este cunoscut faptul că din Finlanda au plecat formații rock celebre la nivel mondial precum Nightwish sau HIM.

Finlanda este una dintre țările cu cel mai înalt nivel de trai, productivitatea muncii fiind foarte ridicată. Nu este de mirare, ținând cont că orice lucru ți se pare foarte simplu în această țară. Să deschizi o firmă este foarte ușor și fără multă alergătură. Totul este gândit, până la cel mai mic detaliu. Totul se reciclează, iar multe gospodării folosesc gunoiul ca sursă de încălzire. În orașe, când aștepți autobuzul, există un panou electronic cate te anunţă în cat timp iți vine autobuzul. Toata lumea are loc, nimeni nu stă in picioare pentru că autobuzele vin foarte des. Străzile nu sunt aglomerate. Oamenii folosesc foarte mult bicicleta și transportul în comun.

În Finlanda politicienii nu au foarte multe privilegii. Nu au imunitate, pensii speciale, etc. Finlandezii consideră că politicienii sunt angajații lor. De corupție, nici nu poate fi vorba - conform unui studiu Word Audit, Finlanda este considerată o țară fară corupție. Tot aici există un sistem de educație si de sănătate bine puse la punct.

Unele dintre multele curiozități legate de Finlanda, lucruri pe care le putem afla sau întâlni la tot pasul când facem o vizită în această țară europeană sunt cele ce urmează: Finlanda, oficial Republica Finlanda, este o țară situată în regiunea scandinavă a Europei; se învecinează cu Rusia la est, Estonia la Sud, Suedia la vest și Norvegia la nord; capitala și cel mai mare oraș al Finlandei este Helsinki, cu o populație de aproximativ 1.1 milioane de locuitori; în Finlanda, amenzile din trafic variază în funcție de severitatea încălcării legii și de salariul celui amendat; cea mai mare amendă rutieră dată vreodată în Finlanda a fost de 170.000 de euro, în 2003; denumită și “Țara celor o mie de lacuri”, Finlanda numără 187.888 de lacuri și 179.584 de insule; Finlanda mai este denumită și “Țara soarelui de la miezul nopții” deoarece în lunile iunie și iulie soarele strălucește toată ziua și toată noaptea în nord; în Finlanda nu există telefoane publice, însă la o populație de 5.4 milioane de locuitori există aproximativ 5 milioane de telefoane mobile; monedele de 1 și 2 eurocenți nu se folosesc în Finlanda și prețurile sunt de obicei rotunjite cu 5 eurocenți, iar magazinele nu sunt obligate sa primească monede de 1 sau 2 eurocenți; Finlanda deține probabil recordul pentru organizarea celor mai multe campionate mondiale; aici au loc campionate mondiale pentru căratul soției, aruncatul telefonului mobil, prinderea țânțarilor, fotbal în mlaștină, aruncarea cu bocancul, saună, air guitar și multe altele; în Finlanda există aproximativ 2.2 milioane de saune, adică o saună la 2.5 oameni; Finlanda are unul dintre cele mai bune sisteme de învățământ din lume; copiii nu merg la școală până nu împlinesc 7 ani, nu primesc note în primii 6 ani și dau un singur test obligatoriu la vârsta de 16 ani; 66% dintre elevi merg la facultate, fiind cel mai mare procent din Europa.

Conform unui studiu al World Audit, Finlanda a fost declarată în 2012 cea mai necoruptă și cea mai democrată țară a lumii.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page