top of page

Aeroportul Craiova - Prima Modernizare Majora


Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, salută desemnarea câștigătorului licitației deschise organizate de Aeroportul Craiova pentru atribuirea contractului de reabilitare a infrastructurii de mișcare.

Investiția este realizata printr-un proiect cu finanțare europeană obținută prin Programul Operațional Sectorial „Transport“ 2007-2013, în valoare totală de peste 24 de milioane de euro. „Am primit o veste cu adevărat îmbucurătoare de la Aeroportul Craiova, care a finalizat procedura de evaluare a ofertelor depuse în cadrul licitației pentru reabilitarea pistei de decolare-aterizare. Doresc să-i felicit pe colegii noștri pentru eforturile susținute pe care le-au depus, în special în ultima lună, lucrând intens și sub presiunea timpului pentru a aduce în linie dreaptă acest proiect deosebit de important.

Este un demers care a parcurs câteva provocări, fiind nevoie ca procedura de atribuire să fie reluată, întrucât într-o primă fază nu au existat oferte conforme, aspect care a condus la o nedorită întârziere, dar iată că acum facem un pas înainte.

Sigur că mai trebuie să treacă termenul legal prevăzut pentru formularea eventualelor contestații și, în situația în care nu vor fi depuse, să se înceapă cu toată forța lucrul la reabilitarea infrastructurii aeroportului, o intervenție care, așa cum ne demonstrează cifrele privind traficul de pasageri, este mai mult decât necesară.

Numărul călătorilor a ajuns la 90.000 la finele lunii mai, ceea ce reprezintă două treimi din totalul pe întreg anul 2014 și este de peste trei ori mai mult decât s-a înregistrat în primele cinci luni ale anului trecut.

Reabilitarea pistei, modernizarea echipamentelor, extinderea platformei de îmbarcare vor crea condițiile necesare pentru continuarea și dezvoltarea tuturor serviciilor de transport aerian pe Aeroportul Craiova, pentru înființarea de noi destinații și intensificarea zborurilor către cele existente.

În acest sens, am primit din nou asigurări de la operatorul curselor regulate către Milano, Londra, Roma, Bologna, Barcelona și Dortmund că acestea vor fi reluate imediat ce proiectul va fi dus la bun sfârșit, că eforturile noastre sunt apreciate și că Aeroportul Craiova, aflat în proprietatea Consiliului Județean, rămâne un obiectiv foarte important pentru această companie.

În egală măsură, studiem deja posibilitatea diversificării rutelor și ne gândim în principal la destinații intens solicitate, precum Paris și Bruxelles“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

La randul său, vicepreședintele CJ Dolj Cristinel Iovan a afirmat: „Desemnarea câștigătorului marchează parcurgerea unei etape importante, care ne apropie de obiectivul pe care îl urmărim, acela de a aduce infrastructura aeroportuară la standarde cu adevărat europene. Dincolo de condiții îmbunătățite pentru operatorii aerieni și pentru pasagerii Aeroportului Craiova, beneficiari direcți ai investițiilor Consiliului Județean Dolj, acest capitol al modernizării înseamnă și un puternic impuls pentru mediul economic. Inclusiv în cadrul celor mai recente discuții pe care le-am purtat cu investitori interesați să se stabilească în această zonă, a reieșit de fiecare dată importanța pe care o are o poartă de acces precum Aeroportul Craiova, în perspectiva dezvoltării unor afaceri. Toate acestea se traduc, în definitiv, în crearea sau menținerea unor locuri de muncă, atât direct, pentru că proiectul de reabilitare în sine generează peste 100 de posturi, cât și indirect, prin atragerea unor companii în județul nostru.“

Directorul tehnic al Aeroportului Craiova și, totodată, președinte al comisiei de evaluare, Adrian Predescu, a precizat că procedura de analiză a fost un proces complex, pentru desemnarea câștigătorului fiind luate în considerare atat prețul ofertei, cât și componenta tehnică.

„Am reușit să ducem la bun sfârșit o misiune deloc ușoară, întrucât au trecut prin filtrul evaluării șapte oferte, aspect care, în același timp, ne-a bucurat, întrucât numărul mare de competitori înseamnă concurență benefică pentru viabilitatea proiectului pe care îl implementăm. Suma avansată de ofertanți a avut ponderea cea mai mare în criteriile de stabilire a câștigătorului, însă au fost punctate și aspecte tehnice, precum gradul de rezistență a pistei, timpii de imobilizare a activității operaționale pe pistă și perioada de garanție oferită”, a declarat Adrian Predescu.

Totodata, directorul general al Aeroportului Craiova, Mircea Dumitru, a spus: „În urma evaluării, a reieșit că oferta cotată cel mai bine, în funcție de toți acești parametri, este cea a companiei spaniole AZVI S.A., care a venit, de altfel, și cu propunerea financiară cea mai avantajoasă.“

Proiectul Aeroportului Craiova vizează reabilitarea pistei de decolare-aterizare, reabilitarea şi extinderea căii de rulare B și a platformei de îmbarcare-debarcare, a cărei suprafață va crește de la 8.150 la 24.000 de metri patrați, construirea unei noi rețele de canalizare pluvială și a drenajelor aferente noilor suprafețe de mișcare, precum și modernizarea sistemului de balizaj, inclusiv a iluminatului platformei de operare.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page