top of page

5000 euro pentru fiecare bebelus- Portugalia


O așa sumă poate ajuta până și cea mai săracă familie să pună bazele unei vieți mai bune și să ofere noului născut o șansă la o dezvoltare armonioasă, măcar în primii ani de viață.

Nu este o măsură care să se aplice în România, ci în Portugalia, unde primăria unei localităţi a venit cu o idee inedită pentru a încuraja natalitatea: oferă familiilor 5.000 de euro pentru fiecare copil născut.

Ideea este binevenită, în contextul în care natalitatea din Portugalia este în cădere liberă.

Măsura a fost luată în localitatea Alcoutim, care are 2.900 de locuitori. Localitatea din sud estul Portugaliei a rămas fără o treime din populaţie în ultimii 20 de ani, după ce foarte mulţi tineri au plecat şi natalitatea a scăzut. "Atunci când trebuie să oferim soluţii concrete la problemele ţării, aproape niciodată nu se găseşte nimic. Iar acest lucru poate fi interpretat ca o abandonare", a spus Osvaldo Gonçalves, primarul din Alcoutim. Astfel a luat decizia de a acorda câte 5.000 de euro pentu fiecare copil născut.

Multe cupluri aflate la limita sărăciei au spus că până acum au amânat naşterea unui copil, dar planul autorităţilor le-a făcut să se răzgândească. Ajutorul financiar a avut rezultatul scontat, fiindcă în 2015 se vor naşte mai mulţi copii decât în 2014.

Măsura ar putea fi aplicată şi în restul ţării, în contextul în care Institutul de Statistică a anunţat că natalitatea ar putea scădea cu 20% până în 2060. Rata natalităţii din Portugalia este cea mai mică din Uniunea Europeană.

Directive asemănătoare sunt luate în considerare și în alte părți ale Portugaliei, însă nu sub forma unui ajutor finaciar într-o singură tranșă, ci sub forma accesului la produse de orice fel, necesare unui bebeluș, respectiv copil mic, până la vârsta de trei ani. Scăderea bruscă a natalității în Portugalia este în parte datorată migrării populației, dar și a economiei care s-a aflat o bună perioadă de timp în declin mai accentuat. Deși nu este în postura Greciei, Portugalia a avut momente în care a necesitat ajutor de la celelalte state membre. Foarte mulți tineri aleg calea Uniunii, sau chiar migrează pe alte continente, cu speranţa unei vieți mai bune.

Natalitatea reprezintă numărul de nou născuți dintr-o țară, raportat la o mie de lucitori, În acest fel, natalitatea Portugaliei se află uneva la puțin peste opt la mie, pe când a României, Republicii Moldova sau Bulgariei depașesc 11-12 la mia de locuitori. Stimularea natalității este considerată în unele state o idee nu tocmai înțeleaptă, având în vedere suprapopularea planetei, și riscurile asociate acesteia.

Însă, individual, acest tip de măsuri de ajutor social sunt apreciate de populație, pentru unii fiind singura posibilitate prin care ar reuși vreodată să ofere un trai decent unui nou- născut. Cu toate că există multe familii, în toată lumea, care aduc copii pe lume fără să aibă nimic spre a le oferi, există, în aceeași măsură, mulți oameni care nu fac acest lucru. O măsură de stimularea a natalității îi poate convinge pe aceștia din categoria finală să își schimbe opinia.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page