top of page

Mircea Bica, vizat de DIICOT


Percheziții de amploare ale DIICOT în 10 locații din Brașov și Făgăraș într-un dosar ce vizează evaziunea fiscală. Una dintre locații reprezintă sediul unei firme care aparține soțului Alinei Bica, fosta șefă a DIICOT.

În urma perchezițiilor, ar urma să fie aduse la audieri aproximativ 10 persoane, care ar fi suspectate de evaziune fiscală.

Mircea Octavian Bica, soțul fostei șefe a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Alina Bica, va fi cercetat sub control judiciar în dosarul în care a fost audiat miercuri mai bine de o oră de procurorii DIICOT Brașov.

Procurorul Cătălin Borcoman, șeful DIICOT Brașov, a declarat miercuri înainte de audierea lui Mircea Octavian Bica că în cauză, există bănuiala rezonabilă că suspectul Mircea Octavian Bica a comis prin intermediul societății sale două infracțiuni de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 88.000 de lei și o tentativă la infracțiunea de evaziune fiscală. "Faptele sunt comise în legătură cu una din societățile unui alt suspect. Gruparea care este cercetată și care este compusă din mai multe persoane fizice și persoane juridice utiliza pentru activitățile ei un număr de trei societăți comerciale, care beneficiau de lucrări publice pentru a scădea impozitul pe profit și TVA. Au fost înființate două societăți de tip conductă și încă o societate de tip fantomă prin intermediul cărora erau înregistrate operațiuni de cheltuieli fictive, iar sumele de bani virate în cadrul circuitului evazionist erau ulterior retrase prin retrageri de numerar efectuate la ATM-uri ale unor unități bancare", a declarat șeful DIICOT Brașov.

El a explicat că ancheta a pornit ca urmare a unei sesizări formulate de Direcția Generală Antifraudă Fiscală, cu care a colaborat, procurorii solicitând de-a lungul anchetei o serie întreagă de controale, prejudiciul estimat până acum fiind de circa 3,4 milioane de lei. "Soțul Alinei Bica nu este implicat în activitatea grupului și în circuitul evazionist, firma sa a relaționat cu una din societățile care are implicare în grup. În acest moment se efectuează audieri și măsurile preventive vor fi adoptate după finalizarea audierilor. Firmele principale ale grupului aveau ca și domeniu de activitate construcțiile și celelalte, practic, erau firme care nu aveau obiectiv de activitate, declarativ tot construcții. În acest caz sunt audiate în total un număr de 11 persoane", a mai spus șeful DIICOT Brașov.

În urma celor 17 percheziții efectuate de procurorii DIICOT - Structura Teritorială Brașov, în această dimineață, în județul Brașov, într-un dosar de evaziune fiscală, spălare de bani și delapidare, 11 persoane au fost ridicate și duse la audieri, inclusiv soțul Alinei Bica, Mircea Octavian Bica.

DIICOT a fost înființat în anul 2004, ca urmare a unei ordonanțe de urgență. Direcția face parte din Ministerul Public din România și se ocupă cu efectuarea investigațiilor în materia infracțiunilor grave, definite de legea 39/2003, cu privire la prevenirea si combaterea criminalității organizate.

Alina Bică a fost șefa DIICOT până în 2014, pe 22 noiembrie, moment în care și ea a fost arestată preventiv. A ajuns la București în 2002. Timp de un an a fost procuror la Parchetul Tribunalului București, iar în 2003 a fost cooptată în echipa Parchetului General. Un an mai târziu a fost numită șef de birou la DIICOT.

Între 2009 și 2012 a fost secretar de stat în Ministerul Justiției, făcând parte din comisia care a elaborat noile coduri. Printre cazurile instrumentate de procurorul Alina Bica se numără și dosarul RAFO, încheiat prin condamnarea lui Marian Iancu la 12 ani de închisoare.

Justiția pare să funcționeze din ce în ce mai bine în România, având în vedere că există foarte multe procese în rol activ, vizându-i pe unii dintre cei care ocupă roluri importante în stat, aceştia aflându-se, ca în cazul de faţă, la conducerea unor organizații anti-criminale, sau pur şi simplu rude ale acestora.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page