Trenul soarelui
Litoralul se numără printre regiunile cele mai spectaculoase ale ţării noastre, oferind peisaje uimitoare. Cu o lungime totala de 245 de kilometri, litoralul românesc se întinde din nord, de la granița cu Ucraina, până în sud, la granița cu Bulgaria, delimitând estul Dobrogei de apele Marii Negre. Clima temperată, apa cu salinitate redusă şi orientarea plajei către est creează condiții excelente pentru petrecerea unui concediu estival în cele mai bune condiții pe litoralul romanesc. Plajele litoralului românesc sunt acoperite cu nisip fin şi au o lățime generoasă, care atinge în unele locuri 150 - 200 de metri. Există totuși o diferență sesizabilă între plajele din nordul litoralului (Năvodari, Mamaia, Constanţa) şi plajele din sud. Cele din nord sunt mai late şi păstrează o linie a țărmului uniformă, în timp ce întinderile de nisip din sudul litoralului au multe sectoare mai înguste, sunt brăzdate de golfuri sau mărginite de faleze înalte. Pe litoralul românesc soarele strălucește aproximativ 2.500 de ore pe an, medie identică cu cea a plajelor din Croația şi foarte asemănătoare cu cea a coastelor mediteraneene.
Programul estival de transport <Trenurile Soarelui> a început, legăturile din toată ţara către stațiunile de la Marea Neagră și Delta Dunării fiind făcute, timp de trei luni, cu peste 40 de trenuri.
CFR Călători a anunțat că prin acest program, toate regiunile ţării vor fi conectate cu destinațiile de vacanţă cele mai căutate în perioada verii.
Prin programul estival de transport, timp de trei luni, până la 15 septembrie, turiștii vor avea la dispoziție peste 40 de trenuri, care vor asigura legături din toată ţara către stațiunile de la Marea Neagră și Delta Dunării. Trenurile suplimentare vor fi introduse treptat în circulație, iar o parte dintre acestea vor avea rută prelungită până la Constanţa, Mangalia și retur. În acest sezon estival, pentru turiștii din Craiova, legătura cu Constanţa și retur va fi realizată cu un tren direct, iar pentru cei din Brașov, cu două trenuri directe. De asemenea, majoritatea trenurilor care sosesc din ţară vor avea legături frecvente între Constanţa și stațiunile de pe litoral.
CFR Călători precizează că în trenurile InterRegio, pasagerii au acces la prize pentru a încărca bateria laptopului, a tabletei sau a telefonului mobil și există instalații de climatizare, iar în trenurile de lung parcurs, care pornesc de la sau spre Oradea și Arad, respectiv IR 1932/1931 și IR 1822/1821, pasagerii pot lua micul dejun, prânzul sau cina la vagonul restaurant. Pasagerii CFR Călători vor putea călători și la tarife reduse. Astfel, prețul pentru o călătorie București – Constanţa, fără reduceri, este de 30,50 la tren Regia și de 62 lei la tren InterRegio.
De asemenea, un bilet dus-întors are 10 la sută reducere din tariful de transport și costă la clasa a doua 54,9 lei la tren Regia și 112,40 lei la tren InterRegio. La cumpărarea cu o anticipație de peste 21 de zile, reducerea este de 25 la sută din tariful de transport și biletul la clasa a doua costă 47,5 lei la tren InterRegio și 22,9 lei la tren Regio. Cu oferta Minigrup 2-5, reducerile acordate sunt de până la 25 la sută, respectiv 30 la sută la cumpărarea online.
Litoralul romanesc oferă opțiuni de cazare multiple. Turiștii au la dispoziție peste 250.000 de locuri de cazare în hotelurile, vilele şi pensiunile agroturistice din cele 12 stațiuni de pe litoral: Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Costinești, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, la care se adaugă 2 Mai şi Vama Veche, însă cu titlu neoficial. Pe litoral există o mulțime de oportunități de distracție şi agrement care acoperă preferințele şi exigentele tuturor turiștilor care își petrec aici vacanţa. În ultimii ani, de-a lungul litoralului s-au dezvoltat numeroase restaurante şi terase amenajate pe plajă sau în imediata apropiere a acestei, oferind turiștilor posibilitatea de a se relaxa într-o atmosferă veselă de vacanţă şi de a se delecta cu preparate romanești.