Bautura si droguri, o iluzie a fericirii
Trăim momente tot mai tumultoase, mulți fac față cu greu schimbărilor și aleg să își înnece amarul în băutură sau droguri. Îngrijorător este faptul că acest fenomen este în creștere în rândul tinerilor.
Suntem bulversați de evenimente, sentimente de tot felul, probleme financiare, stres cotidian. Ele ne subjugă, ne fac să ne simțim mici, lipsiți de putere și căutăm să ne refugiem în altă lume. Alcoolul și drogurile au puterea de a ne transpune într-un alt univers, dar oare este unul mai bun? Poate că este, dar ține puțin, doar până ne trezim. Și atunci ne confruntăm iar cu problemele nerezolvate. Amânându-le nu înseamnă că le diminuăm, dimpotrivă! Un lucru lăsat nerezolvat crește și poate ajunge un monstru pe care nici aburii alcoolului și nici fumul de marijuana nu-l mai pot distruge. Este demonstrat faptul că stupefiantele nu fac altceva decât să accentueze o stare. Așa că, dacă începem să consumăm și suntem abătuți, nu se va induce fericire ci angoasă.
Petrecerile sunt un alt loc în care se consumă foarte mult alcool, legale sau ilegale. Instigă parcă la un consum în masă, mulți tineri lăsându-se pradă acestor vicii. Dorindu-și să facă parte din același film, consumă cot la cot. Cel mai rău nu este că se consumă, ci cât se consumă. Tot mai mulți se întrec în pahare, cuie, sau liniuțe pentru a-și demonstra că sunt cool, motiv pentru care petrecerile sunt imediat asociate de foarte mulți oameni cu dezmăț. Ai băutură, ai distracție! Așa numesc ei o amețeală din care nu își mai amintesc nimic și în care toate simțurile le sunt mai accentuate. Alcoolul aduce cu el și violența. Mulți se simt după câteva pahare mai macho decât sunt și astfel se iscă certuri de la motive de cele mai multe ori stupide. Băutura crește apetitul sexual și astfel, multe tinere ajung însărcinate dintr-o prostie. Toată această stare de euforie dispare în momentul în care cantitățile sunt prea mari și generează stări de amețeală și de vomă.
Alcoolul și narcoticele intră mult prea devreme în viețile tinerilor români. 13-14 ani, aceasta este vârsta la care mulți trag primul fum, prima iarbă și au parte chiar de prima beție. Cei care încep prea devreme au toate șansele ca în jurul vârstei de 20 de ani să devină dependenți. Odată apărută dependența este greu să scapi de ea, ajungând să te priveze de libertate. Este foarte trist să vezi cum adolscenții ajung sa fure din casă, să vândă tot ce au, să dea în cap, pentru a-și lua doza. La fel ca în cazul băuturii, se începe în cantități mici. Nimeni nu a pornit direct cu injectabile. Este un proces, iar doza se mărește în fiecare clipă. Neoprite la timp, atât drogurile cât și băutura, te conduc încet dar sigur spre o moarte lentă. Există centre de dezintoxicare sau centrul pentru alcoolicii anonimi însă puțini sunt cei care reușesc să se lase chiar și după ce au frecventat aceste instituții. Sunt concepute cu scopul de a te ajuta însă de cele mai multe ori tinerii ajung într-un stadiu mult prea avansat al dependenței în care corpul îți cere și durerile sunt mai mari decât voința.
Anturajul ne influențează mult în formarea noastră ca și indivizi. Foarte mulți se apucă de fumat, băut, tras, pentru a fi la modă sau pentru a face parte dintr-un grup, pentru că este greu să fii integrat dacă ești foarte diferit. Din teama de singurătate și pentru a fi în rândul lumii, se fac prieteni cu viciile. Ei nu înțeleg că „doza de fericire” este de fapt o himeră pe care dacă nu o controlează le va distruge viitorul.
Studiile arată că adolescenții care provin din familii în care măcar un membru al familiei este dependent, au mai mari șanse să urmeze aceeași cale. Puterea exemplului este foarte importantă așa că, în cazul în care copilul vede acasă un exemplu negativ de comportament, este mai predispus să cadă în aceeași patimă. Sunt însă și cazuri în care copiii aleg să nu urmeze exemplul negativ din sânul familiei. Cea mai mare greșeală este că alcoolul este văzut ca parte integrantă din viața, cultura și economia noastră și nu ca pe un drog.
Atât băutura cât și drogurile sunt la tot pasul. Depinde doar de noi dacă ne bucurăm de ele sau ne lăsăm sclavii lor. Se spune ca suma viciilor este constantă, dar cel mai bine ar fi să nu avem vicii, ci doar plăceri. Să nu ne lăsăm pradă acestor fericiri de moment care pe termen lung sunt foarte nocive. Nu trebuie să se ajungă nici la extreme, recomandarea medicului pentru sănătate fiind un pahar de vin pe zi. Poate chiar și un fum la un chef nu strică. Important este doar să știm când să spunem nu. Rău nu este că încercăm, dăunător este că perpetuăm în greșeală. Ce-i mult strică în orice domeniu iar cheia succesului este „echilibrul în toate”.