top of page

Abuzul in randul femeilor


Abuzul în rândul femeilor este unul tot mai accentuat. Nu ține cont de situația financiară, vârstă. Se aplică la toate nivelele și afectează iremediabil doamne din toate colțurile. Statisticile arată că 12 femei din Europa sunt ucise zilnic de partenerii lor. Multe însă sunt omorâte lent dar sigur, prin agresiune fizică, mentală, emoțională, sexuală. Le sunt sucombate treptat demnitatea umană, stima de sine, respectul și valoarea ca om.

Femeile riscă să fie abuzate în orice moment. Este dificil să poți face față forței unui bărbat și aproape imposibil, pentru că natura nu a împărțit totul în mod egal. Femeia a fost înzestrată cu frumuseșțe și delicatețe, iar bărbatul a fost hărăzit cu putere. Dar această putere nu îi dă dreptul să abuzeze , pe o reprezentantă a celui care i-a dat viață și a celei care îi este mamă iubită și soacră, prietenă, soră, amantă.

Am trecut de perioada în care femeile erau bune doar pentru a sta acasă, a face copii și a se îngriji de gospădărie. Numărul celor care aleg să fie independente financiar este tot mai mare.Condiția femeii s-a schimbat ajungând de la femeia de casă la businesswoman, multe deținând afaceri mai de succes decât sexul masculin. Independența este bună, pentru că te face stăpânul propriei tale vieți și nu mai ești nevoită să te mai simți o întreținută. Poți alege următorii pași fără a fi subjugată în propria existență. Pentru că dacă nu ai stabilitate financiară nu poți alege să pleci, neavând cum sa te întreții riști să devii victima abuzurilor de tot felul. Mulți au impresia că dacă au bani pot cumpăra tot și o pot cumpăra și pe cea care stă alături de el si are grijă ca finanțele sale să fie bine distribuite. De multe ori se întâmplă ca femeile să fie tratate ca un bun pe care îl poți folosi cum dorești, iar în momentul în care acestea se opun, devin victime.

Violența domestică este foarte frecventă. Nu puține sunt momentele în care partenerul încearcă să-și impună cu forța puterea în viața intimă. Foarte frecvent în viața intimă sunt abuzate sexual, un studiu al Organizației Mondială pentru sănătate arată că peste 30% din femei sunt victime ale unei agresiuni sexuale din partea partenerului.

Abuzul poate fi de la sentimental, sexual, sau chiar fizic. Oricum ar fi efectul este același unul abuzează și altul este victima. Are repercursiuni fatale asupra psihicului cuiva și traumele îl pot urmări o viață întreagă. Un om abuzat poate deveni pe termen lung o legumă. Efectele negative și rănile se cicatrizează cu greu. Manipularea este la tot pasul, prea multe femei au creierul spălat spunându-li-se că nu sunt în stare de nimic, că nu fac bine, ca nimeni nu are nevoie de ele. Sunt cuvinte care dor și care fac personalități să se clintească. Aceste abuzuri pe termen lung afectează încrederea și din punct de vedere emoțional, ele sunt mai slabe.

Dar care sunt motivele pentru care femeile aleg să stea și să fie abuzate în toate modurile posibile. Un studiu făcut pe un eșantion de 100 femei măritate care sunt abuzate a arătat faptul că în proporție de 70% femeile acceptă să fie agresate din cauza nesiguranței financiare și a imposibilității de a-și expune punctul de vedere. Frica de a nu rămâne pe străzi le face pe atâtea să îndure mult prea multe. Un procent de 20% este reprezentat de acelea care aleg să rămână în situație din cauza copiilor și nu vor să destrame o familie. 10% acceptă dintr-o dragoste oarbă mult prea mare și a fricii de singurătate.

Dar atunci vin și întreb, o familie nefericită este o familie? Ei bine psihologii spun că cei mici au nevoie de ambii părinți ca să se dezvolte armonios. Dar nu e musai să fie amândoi împreună. Studii arată că un copil care trăiește într-un mediu în care este mereu bulversat emoțional este mai grav decât atunci când el are părinții separați și poate petrece cu fiecare din ei un timp.

Iubirea este un element cheie care ne împinge să acceptăm mai multe decât ar fi indicat. De dragul cuiva și din iubire ne lăsăm pe noi pentru a fi bine. Trebuie ținut în minte faptul că iubirea trebuie să ridice nu să tăvălească pe jos cu demnitatea, principiile și frumusețea. Cine te iubește nu îți face rău. Cine te iubește îți vrea binele și nu te manipulează pentru a obține beneficii de pe urma ta. Atunci se poate numi oportunism, manipulare,dependență, obsesie, oricum altcumva dar nu iubire. Nu vă mai lăsați maltratate pentru că iubirea nu se manifestă așa! Iubirea înseamnă respect și ajutor și atâta timp cât s-a ajuns la o palmă, va veni și a doua și se va permite exact atât cât i se va permite. Pentru că nimic nu intră în viețile noastre fără acordul nostru.

Frica de singurătate, astă este un alt motiv pentru care multe femei nu îndrăznesc să pună punct unei relații care o denigrează ca om și care îi scade respectul de sine pe zi ce trece. Singură alege să stea în acea situație nemaivăzând că drumurile la un moment se mai și separă.

Stasticile îngrozitoare arată că în Europa 12 femei sunt ucise de către partenerii lor zilnic. Dar cu ce drept poate cineva să ia viața altcuiva? Nu ne-a dat nimeni dreptul sa fim stăpâni pe viețile altora, ci doar pe a noastră. Acesta este punctul maxim la care se poate ajunge dacă nu stopăm un rău din faza incipientă și îl lăsăm mereu să crească. De rușine, victimele aleg să sufere și să tacă. Nimeni nebănuind ce se întâmplă în sufletul persoanei respective. Mai mult de jumătate din femeile agresate nu au denunțat din jena familiei, din teama partenerului, de frica a ce va urma sau din speranța că lucrurile se vor îndrepta. Dar cazurile în care se îndreaptă ceva sunt de 1 la 10.

Se arată că femeile cu o situație financiară precară sunt mai abuzate. Dar nici femei de succes nu sunt evitate. Rihanna a fost abuzată de fostul ei partener Chris Brown, Marilyn Monroe a fost violată la vârsta de 8 ani pe când locuia într-un orfelinat, Charlize Theron a fost agresată de tatăl său, atât ea cât și mama ei. Nemaisuportând atâtea umilințe, mama actriței și-a ucis soțul, Charlize ajungând orfană de tată de la o vârstă fragedă. Oprah Winfrey a fost abuzată sexual de un membru al familiei la vârsta de 14 ani de pe urma acestui incest rezultând un copil care a murit la naștere. Tery Hatcher a fost violată în repetate rânduri de unchiul ei, Drew Barrymore a fost neglijată și abuzată de părinți Asley Jud a fost violată de un necunoscut și lista poate continua.

Situația este delicată și pune de foarte multe ori victima în imposibilitatea de a nu-l putea denunța pe cel care îi face rău. Motivele sunt diverse compasiune, frică, rușine, dorința de a avea o familie unită

Țările dezvoltate dipsun de un sistem foarte bine dezvoltat, care vine în sprijinul celor abuzate. În momentul în care ele nu se mai pot ajuta singure pot apela cu încredere la instituțiile competente și de foarte multe ori li se dă câștig de cauză. Sunt susținute și încurajate să treacă peste, nu prin batjocura ce li se aplică zilnic. Peste ocean o simplă bruscare în spațiul public sub privirile unor polițiști din zonă te pot pune în dificultate. Și pot să te trimită în instanță. Acest lucru spune mult despre autoritățile locale din țările dezvoltate în care drepturile femeii și ale omului sunt susținute și apărate.

Organizațiile nonguvernamentale se luptă și ele cu acest tip de probleme. La un nivel mult mai fin ce-i drept, ele ajută și încearcă să schimbe mentalități. Este greu să te lupți cu gândiri învechite și cu femei care ajung să spună și să creadă că ele chiar merită așa ceva.

Nimeni nu merită ceva rău, trebuie să învățăm să ne respectăm pe noi atât de mult încât să alegem să plecăm oricât de greu ar părea în momentul în care cineva ne abuzează constant la toate nivelele și ne încalcă libertatea. Dacă și prin plecarea noastră abuzul continuă, putem denunța fără rușine, gândindu-ne că am făcut un bine unei alte femei care ar fi putut fi agresată de același individ.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page