2 ani de coronavirus: 281 de milioane de infectări și 5.4 milioane de decese
În pragul sărbătorilor de iarnă, când oamenii sperau că pot petrece cu cei dragi, după doi ani de restricții impuse de pandemia de coronavirus, Omicron a schimbat de urgență toate planurile. Confirmată deja în peste 100 de țări, această variantă este cu mult mai contagioasă decât tulpina Delta, făcând-o astfel inamicul numărul 1 pentru autorități.
De teama unei noi crize sanitare, oficialii au avut de ales între impunerea unor noi restricții sau permiterea sărbătorilor să decurgă precum plănuite. Cele mai multe țări au optat pentru înăsprirea restricțiilor.
De la depistarea primului caz de coronavirus în lume și până în prezent, s-au înregistrat 281 de milioane de infectări și 5.4 milioane de decese. Din păcate, apariția noilor tulpini face ca rata de infectare să fie într-o creștere accelerată. Astfel, din cauza tulpinii Omicron, numărul, de cazuri noi a atins, luni, un record la nivel mondial: aproape 1,5 milioane. Tot Omicron este de vină și pentru blocajele din aeroporturile americane și chineze. Doar luni au fost anulate peste 3.000 de zboruri și alte 11.000 au suferit întârzieri mari.
Aeroportul din Atlanta, cel mai aglomerat din lume, era, luni, la un pas de haos, după anularea a sute de zboruri. Cu terminalele pline de pasageri nervoși, aeroportul a devenit un loc de temeri pentru foarte multe persoane. „E groaznic de stresant. Îmi verific întruna aplicația să nu cumva să se schimbe ceva”, a precizat un pasager.
Numai coada la controlul de securitate dura câteva ore. „Am aflat de anulare la 12 noaptea. Am stat după aia la telefon 2 ore și jumătate că să găsesc alt zbor. N-am dormit deloc”, a reacționat un altul.
Toată această situație este cauzată de faptul că Omicron a trimis în izolare mii de angajați ai companiilor aeriene.
„Companiile nu pot opera fară numărul necesar de piloți și de însoțitori de zbor. Siguranță înainte de toate!”, a explicat Henry Harteveldt, analist în industria aeronautică.
„În trecut, când erau anulate zboruri, erau afectate 1-2 companii. Acum, Omicron îi doboară pe toți deodată. Nu iartă pe nimeni”, a precizat Willis Orlando, specialist în operațiuni de produs Scott’s Cheap Flights în timp ce Richard Quest raportează pentru CNN: „În SUA este o cerere imensă de bilete de avion, iar companiile aeriene lucrează cu o marjă foarte redusă de rezerve în materie de personal. Și, când angajații încep să sune să anunțe că au Covid, ori au fost expuși virusului, atunci efectele se văd imediat. În Europa nu sunt atât de multe anulări doar pentru că industria încă nu a revenit la nivelul de dinainte de pandemie”.
Toți cei afectați au dreptul să-și recupereze integral banii dați pe bilete, chiar dacă a fost anulat doar un segment din itinerariu.
În cursul zilei de luni, doar în Statele Unite au fost raportate 214.500 de teste pozitive, aproape dublu față de 13 decembrie. Pentru a evita o blocare a activității, autoritățile americane au redus la jumătate perioada recomandată de carantină pentru persoanele pozitive dar asimptomatice, de la 10 la 5 zile.
Omicron nu face probleme doar americanilor ci și europenilor. În Marea Britanie, această nouă tulpină a coronavirusului este dominantă. Totuși, pentru că tulpina pare să provoace forme de boală simțitor mai ușoare, guvernul condus de Boris Johnson a decis să nu impună noi restricții în Anglia înainte de Revelion.
Asta deși numai în ziua de Crăciun au fost înregistrate 114.000 de cazuri noi. Numărul de spitalizări e în creștere în Regat, dar tot e de patru ori mai mic decât la vârful de 34.000 de internați, din 18 ianuarie 2021.
Și Franța depășește zilnic 100.000 de cazuri noi, dar guvernul Castex s-a mărginit să limiteze evenimentele cu public și să reducă intervalul dintre doza a doua de vaccin și booster, de la 4 la 3 luni.
Comments