top of page

2,89 de decese cauzate de Covid și 708,4 milioane de vaccinuri raportate la nivel mondialConform datelor oficiale înregistrate la nivel mondial, de la debutul administrării primului vaccin împotriva Covid-19 și până în prezent, peste 708,4 de milioane de doze de ser anti coronavirus au fost injectate pe întreg globul. Vestea bună este că 95% din omenire locuiește în țări care și-au lansat campaniile de vaccinare dând astfel șansa oamenilor să se imunizeze împotriva acestei boli și să se poată întoarce la normalitate cât mai curând. Totuși, în opinia Băncii Mondiale (BM) există în continuare inegalități puternice între țările cu venit mare, care concentrează peste jumătate dintre dozele administrate în lume, și țările cu venit mic, în care s-au administrat doar 0,1% dintre doze.

De altă parte, datele cu privire la bilanțul deceselor cauzate de pandemie arată că 2,89 de milioane de oameni și-au pierdut viața în lupta cu Covid-19. Dintre toate țările lumii, Statele Unite sunt țara cu cei mai mulți morți (559.117), urmate de Brazilia (340.776), Mexic (205.598), India (166.862) şi Regatul Unit (126.927).

Între timp, adevărata luptă continuă să îi țină preocupați atât pe autorități cât și pe oficialii sanitari. Chiar dacă oamenii de pretutindeni fac presiuni asupra guvernelor să relaxeze măsurile de restricție, oficialii nu se lasă tentați prea ușor. În Germania, spre exemplu, Cancelarul Angela Merkel a declarat că este de acord cu solicitările de a se introduce un lockdown mai strict, pentru o scurtă perioadă pentru a limita răspândirea coronavirusului în contextul înmulţirii infectărilor. În prezent, țara se confruntă cu al treilea val al pandemiei, fapt care i-a determinat pe liderii unor landuri să ceară un lockdown scurt dar mai dur, în paralel cu campania de vaccinare.

“Orice apel pentru un lockdown scurt, uniform, este corect. Germania se confruntă cu un număr tot mai mare de pacienţi la terapie intensivă. Guvernul analizează dacă este nevoie mai degrabă de măsuri naţionale, decât de unele regionaleAvem nevoie de o rată de incidenţă stabilă la sub 100”, a declarat presei purtătoarea de cuvânt Ulrike Demmer, făcând referire la numărul de cazuri pe o perioadă de şapte zile şi la 100.000 de locuitori. Conform Institutului Robert Koch, incidenţa este în prezent de 110,1, în timp ce bilanțul total al numărului de contaminări a ajuns la 2,9 milioane, după ce în cursul zilei de ieri au fost raportate alte 9.677 de cazuri noi. În ceea ce privește numărul de decese, acesta s-a ridicat la 77.401.

De altă parte, în Marea Britanie, autoritățile transmit populației vești bune. Potrivit calculelor publicate de University College London (UCL), după ce a vaccinat peste jumătate din populația adultă, britanicii vor ajunge la așa numita „imunitate colectivă” (de turmă) pe 12 aprilie. Mai precis, protecţia populaţiei împotriva coronavirusului, fie prin intermediul vaccinării fie pentru că s-au vindecat de boală, va ajunge la 73,4 % din populaţie la 12 aprilie, dată când este prevăzută a doua etapă de relaxare a restricţiilor. Potrivit experților universității, acest procent este suficient pentru a spune că s-a ajuns la o imunitate de turmă, care are loc atunci când un număr suficient de indivizi sunt protejaţi împotriva unei anumite infecţii şi acţionează ca barieră pentru a împiedica virusul să se răspândească.

Până acum, în Marea Britanie, 31 de milioane de persoane au primit prima doză de vaccin anti-Covid-19 şi peste 5 milioane cea de-a doua doză. Karl Friston, expert al UCL, a evidenţiat nivelul de imunitate al populaţiei, având în vedere că „peste 50 % dintre adulţi au fost vaccinaţi”.

Luni, 12 aprilie, în Anglia, începe a doua fază de relaxare a restricţiilor, cu redeschiderea magazinelor neesenţiale, saloanelor de coafură şi sălilor de sport. Prima fază a început pe 29 martie, când a fost anulată recomandarea de a nu ieşi din casă, cu excepţia cumpărăturilor esenţiale. Următoarea fază de relaxare este prevăzută pentru 17 mai, cu reluarea zborurilor internaţionale, deschiderea cinema-urilor și a restaurantelor.

Până acum, Anglia a folosit vaccinurile de la BioNTech/Pfizer şi Oxford/AstraZeneca, în timp ce Ţara Galilor a început săptămâna aceasta vaccinarea cu Moderna. Totuşi, agenţia de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a recomandat în cursul zilei de ieri să nu fie utilizat vaccinul de la AstraZeneca la cei sub 30 de ani, pentru potenţiala sa legătură cu cazurile rare de tromboembolism.

În Japonia însă, cercetătorii susțin că au descoperit în urma unui experiment, că o serie de medicamente care există deja pe piață, inhibă Covid-19 și patogenii similari. Practic, raloxifenul, un medicament pentru osteoporoză, remdesivirul, un medicament antiviral aprobat în mai multe țări pentru tratarea Covid-19 și pioglitazonă, utilizată pentru tratarea diabetului par să fie utile în lupta cu coronavirusul. Potrivit studiului, descoperirile pot ajuta în dezvoltarea de noi tratamente pentru bolile virale, însă vor trebui mai întâi efectuate studii clinice pentru a confirma rezultatele studiului japonez. “Dacă avem medicamente capabile să inhibe mai mulți viruși de tip ARN, acestea ar putea fi eficiente și împotriva noilor viruși care ar putea fi descoperiți în viitor”, a spus Haruhisa Inoue, profesor la Centrul de Cercetare pentru Celulele iPS din Japonia.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page