1 an de zile de când planeta trăiește sub teroarea pandemiei de coronavirus
11 mar. 2021
Astăzi se împlinește un an de când Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat public că epidemia de coronavirus s-a răspândit suficient în lume încât să fie considerată ca fiind o pandemie. De atunci și până acum, acest virus misterios a contaminat mai mult de 118 milioane de persoane și a ucis peste 2,6 milioane se oameni în întreaga lume. De la apariția primului caz de îmbolnăvire în Wuhan, China, la sfârșitul anului 2019 și până în momentul în care specialiștii de la OMS au declarat pandemie de coronavirus, în data de 11 martie 2020, peste 118.000 de persoane din 114 țări fuseseră infectați în timp ce numărul deceselor depășise la nivel mondial 4.200. În acel moment, mai mult de 90% dintre cazurile de contaminare erau înregistrate în China și Coreea de Sud. „Mai multe ţări au demonstrat că acest virus poate fi eliminat şi controlat”, sublinia la acel moment, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, explicând că pandemiile nu au legătură cu gravitatea bolii, ci cu răspândirea geografică. Conform experților de la OMS, o pandemie este declarată când o boală nouă pentru care oamenii nu au imunitate se răspândeşte în lume peste aşteptări.
La nivel global, Statele Unite ale Americii sunt cea mai afectată țară din lume, cu peste 29,1 milioane de contaminări și 529.203 decese asociate. SUA sunt urmate de India (11,26 milioane de cazuri și 158.063 de morți) și Brazilia (puțin peste 11,2 milioane de infectari și 270.656 decese). În ultimele 24 de ore autoritățile din Brazilia au înregistrat 79.876 de contaminări noi și 2.286 de morți. Cu toate că țara este în plină criză sanitară de peste 12 luni, președintele Jair Bolsonaro încă tratează pandemia că lipsită de amenințare. Această atitudine a președintelui care a minimalizat continuu riscul prezentat de coronavirus i-a atras multe critici oficialului din partea opoziției și a experților sanitari. Conștient că sistemul sanitar din majoritatea marilor orașe braziliene se află sub o mare presiune, Tedros Adhanom Ghebreyesus a spus că situaţia din Brazilia este „foarte îngrijorătoare”.
În ceea ce privește Europa, Marea Britanie este țara cea mai afectată, cu 4,24 de milioane de cazuri și 125.222 de decese. Cu toate acestea, autoritățile britanice au reușit cu un efort incredibil să vaccineze peste 30% din populație cu un ser anti-Covid-19.
Între timp, potrivit unui studiu efectuat de oamenii de știință din Marea Britanie şi publicat miercuri în British Medical Journal, tulpina britanică de coronavirus despistată în orașul Kent, în luna septembrie a anului trecut, prezintă o rată de mortalitate semnificativ mai mare, mai precis, mutația britanică prezintă o rată de mortalitate cu 30%-100% mai mare în comparație cu tulpinile anterioare. De la apariția ei și până astăzi, mutația s-a răspândit deja în peste 100 de țări. Potrivit Agerpres, această variantă are 23 de mutaţii în codul său genetic - un număr de modificări relativ mare - iar unele dintre acestea au făcut-o mult mai capabilă să se răspândească. Studiul arată că infecţia cu noua variantă a condus la 227 de decese într-un eşantion de 54.906 pacienţi diagnosticaţi cu boala Covid-19, comparativ cu 141 de decese într-un grup cu acelaşi număr de pacienţi infectaţi cu alte variante de coronavirus. “Coroborat cu capacitatea sa de a se răspândi rapid, acest lucru face din B.1.1.7 o ameninţare care ar trebui luată în serios”, a declarat Robert Challen, cercetător la Universitatea Exeter, coautor al studiului.
În lupta cu pandemia de coronavirus, carantinele și restricțiile impuse rămân o armă bună, până când personalul medical din mai multe țări reușesc să vaccineze cât mai multe persoane împotriva noului coronavirus. Conform mai multor oficiali europeni care au cerut să li se păstreze anonimatul, companiile farmaceutice au exportat din Uniunea Europeană 34 de milioane de doze de vaccinuri împotriva Covid-19 după 1 februarie. Dintre acestea, nouă milioane de doze au ajuns în Regatul Unit, patru milioane în Canada, trei milioane în Mexic şi un milion în Statele Unite.
Ministerul britanic al Sănătăţii a refuzat să dezvăluie numărul de doze exportate totuși, un purtător de cuvânt al premierului Regatului Unit, Boris Johnson a declarat că transferurile de vaccinuri şi componente ale acestora este supus “obligaţiilor contractuale ale furnizorilor de vaccin faţă de clienţi”. Nici Comisia Europeană nu a comunicat oficial astfel de date, deoarece are contracte de confidenţialitate cu companiile furnizoare.
Comments