top of page

Încălzirea globală rapidă va duce la o secetă istorică, inundații mortale și evenimente neobișnuite



În ciuda faptului că în prezent, omenirea se confruntă cu pandemia de coronavirus (debutată la sfârșitul anului 2019 și care a infectat peste 219 milioane de persoane din care a ucis 4,55 miloane), oamenii de știință atrag atenția și asupra altor pericole care amenință planeta.

Potrivit unui studiu întocmit de un grup de cercetare non-profit, Climate Central și publicat recent, încălzirea globală rapidă va duce la o secetă istorică, inundații mortale și evenimente neobișnuite de topire în Arctica provocând în același timp o creștere constantă a nivelului mării. Practic, aproximativ 50 de mari orașe de coastă vor trebui să pună în aplicare măsuri de adaptare „fără precedent” pentru a preveni creșterea nivelului mării care ar putea duce la înghițirea celor mai populate zone.

Analiza făcută în colaborare cu Universitatea Princeton și Institutul Postam pentru Cercetarea Impactului Climatic din Germania, a dus la contraste vizuale izbitoare între lume așa cum o cunoaștem astăzi și viitorul nostru subacvatic, dacă planeta se va încălzi cu 3 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.

În august, oamenii de știință din domeniul climei avertizaseră deja cu privire la faptul că temperatura planetei este deja cu 1,2 grade Celsius peste nivelurile respective.

„Temperaturile ar trebui să rămână sub 1,5 grade, spun ei, un prag critic pentru a evita cele mai grave efecte ale crizei climatice. Dar chiar și în cel mai optimist scenariu, unde emisiile globale de gaze cu efect de seră încep să scadă astăzi și sunt reduse până la zero net până în 2050, temperatura globală va crește în continuare peste pragul de 1,5 grade înainte de a scădea. În scenarii mai puțin optimiste, în care emisiile continuă să urce dincolo de 2050, planeta ar putea ajunge la 3 grade încă din anii 2060 sau 2070, iar oceanele vor continua să crească timp de decenii dincolo de acestea înainte de a atinge nivelurile de vârf", a declarat Benjamin Strauss, om de știință și șef la Climate Central, dar și autor principal al raportului, subliniind faptul că „alegerile de astăzi ne vor stabili drumul”.

Pentru a realiza acest studiu, Cercetătorii Climate Central au folosit date globale referitoare la altitudini și populație analizând părți ale lumii care vor fi cele mai vulnerabile la creșterea nivelului mării. Conform rezultatului, aceste zone tind să fie concentrate în regiunea Asia-Pacific. Astfel, în cadrul unui scenariu de încălzire de 3 grade, micile națiuni insulare sunt expuse riscului de pierdere aproape totală de pământ și opt din primele 10 zone expuse creșterii nivelului mării se află în Asia, cu aproximativ 600 de milioane de oameni expuși la inundații. Raportul întocmit de cercetători arată că India, China, Vietnam și Indonezia se află în primele cinci țări cele mai vulnerabile la creșterea nivelului mării pe termen lung, acestea fiind și țări care au adăugat capacitate suplimentară de ardere a cărbunelui în ultimii ani.

Luna trecută, un studiu publicat în revista Nature a constatat că aproape 60% din petrolul și gazele naturale rămase pe planetă și 90% din rezervele sale de cărbune ar trebui să rămână în pământ până în 2050 pentru a avea șanse mai mari de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. „Majoritatea regiunilor din întreaga lume trebuie să atingă vârful producției de combustibili fosili acum sau în următorul deceniu pentru a evita pragul climatic critic", informează Protv.

La Adunarea Generală a ONU din septembrie, China și-a făcut un angajament climatic major, fiind unul dintre cei mai mari emițători de gaze cu efect de seră din lume: țara nu va mai construi proiecte noi de energie pe cărbune în străinătate. Dacă planeta atinge 3 grade, Climate Central raportează că aproximativ 43 de milioane de oameni din China vor trăi pe uscat.

Etichete:

Commentaires


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page