top of page

În ultimele 7 zile, cazurile cu tulpina Delta au crescut cu 46% în Marea Britanie



Marea Britanie trage un semnal de alarmă în Europa, confirmând răspândirea exagerată a cazurilor de coronavirus cauzate de varianta Delta pe teritoriul său. În ciuda faptului că mai multe țări au luat decizia de a înăspri restricțiile impuse celor care călătoresc din Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, există încă suspiciunea că mutația poate ajunge într-un timp extrem de scurt în restul Europei.

Potrivit specialiștilor britanici, cazurile cu tulpina Delta au crescut cu 46% numai într-o săptămână. Practic, autoritățile sanitare au raportat în ultimele șapte zile, un număr de 35.204 de cazuri cu varianta indiană. Bilanțul total al contaminărilor cu Covid-19 a ajuns la 111.157, dintre care 102.019 au fost înregistrate în Anglia, 7.738 în Scoția, 788 în Țara Galilor și 612 în Irlanda de Nord. Săptămâna trecută, 99% dintre cazurile noi raportate pe teritoriul Regatului Unit au fost cu tulpina Delta. Îngrijorat de această nouă realitate, doctorul James Harries, de la Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie, a sfătuit oamenii să meargă să se vaccineze, însă a subliniat faptul că vaccinul nu oferă protecție totală și este nevoie în continuare de prudență.

Alarma dată de această variantă Delta, considerată cu până la 70% mai contagioasă decât virusul original, este confirmată și de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). Conform experților, varianta Delta a noului coronavirus, detectată pima dată în India la sfârșitul anului trecut, ar urma să reprezinte 90% din cazurile noi în Uniunea Europeană până la sfârșitul lunii august.

„Este foarte probabil ca varianta Delta să circule pe scară largă pe timpul verii, mai ales în rândul tinerilor care nu sunt vizaţi de vaccinare. Dacă varianta Alpha (B.1.1.7), detectată mai întâi în Marea Britanie, rămâne deocamdată predominantă în regiune, modelările agenţiei prognozează că varianta Delta (B.1.617.2), reperată iniţial în India, va reprezenta 70% din noile infectări în UE la începutul lunii august şi 90% la sfârşitul aceleiaşi luni, a avertizat Andrea Ammon, directoarea ECDC, într-un comunicat.

Pentru a stopa răspândirea variantei Delta, considerată cu 40% mai transmisibilă decât varianta Alpha, agenția europeană cheamă la accelerarea campaniilor de vaccinare. Totuși, datele de laborator și studiile realizare recent, arată că administrarea unei singure doze de vaccin nu furnizează decât o protecție limitată împotriva mutației indiene.

Potrivit ECDC (din care fac parte cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, dar și Islanda, Norvegia și Liechtenstein), până în prezent, aproximativ 30% din persoanele de peste 80 de ani și circa 40% din cele de peste 60 de ani nu au încheiat schema de vaccinare. Mai mult, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (cu cu sediul la Stockholm), sfătuiește statele membre să fie extrem de prudende în ceea ce privește relaxarea măsurilor sanitare împotriva coronavirusului. „Orice relaxare pe timpul verii a mpsurilor care erau în vigoare în UE/SSE la începutul lunii iunie ar putea antrena o creștere rapidă și semnificativă a numărului de cazuri zilnice în toate grupele de vârstă. Această evoluție ar conduce la o creștere a numărului de spitalizări și de decese, care ar putea atinge aceleași niveluri ca în toamna lui 2020 dacă nu se va lua nicio măsură suplimentară”, avertizează ECDC.

„În acest stadiu, devine crucial ca a doua doză de vaccin să fie administrată în intervalul minim autorizat după prima doză, pentru a accelera ritmul în care persoanele vulnerabile sunt vaccinate”, a pledat Andrea Ammon.

De altă parte, autoritățile sanitare din Statele Unite au facut public faptul că aproape toate decesele cauzate de Covid-19 survin la cei nevaccinați, arătând astfel cât de impetuos necesară este administrarea vaccinurilor și faptul că numărul deceselor zilnice ar putea fi zero dacă toți cei eligibili ar fi primit serul.

Această informație survine în urma unei analize a datelor din luna mai pe care guvernul american a publicat-o recent. Potrivit acesteia, infectările „rebele” ale celor vaccinați complet au fost sub 1.200 la mai mult de 853.000 de spitalizări Covid, reprezentând 0,14%. De altă parte, doar 150 din mai mult de 18.000 de decese Covid-19 înregistrate în luna mai, au fost ale unor oameni complet vaccinați, reprezentând astfel 0,8% sau sub 5 decese pe zi în medie.

La începutul lunii iunie, și Andy Slavitt, un fost consilier pentru Covid-19 din administrația lui Biden a confirmat că 98-99% din americanii care mor de coronavirus sunt nevaccinați. Iar dr. Rochelle Walensky, directoarea CDC, a spus joi că vaccinul este atât de eficace că „aproape fiecare deces, mai ales la adulți, provocat de Covid-19 este în prezent cu totul evitabil.”

Conform datelor oficiale, până în prezent, aproximativ 63% din americanii eligibili – cei în vârstă de peste 12 ani – au primit cel puțin o doză de vaccin, iar 53% sunt vaccinați complet. În timp ce vaccinurile sunt puține în multe țări, în SUA oferta este atât de abundentă că cererea a scăzut puternic și dozele stau nefolosite.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page