top of page

În SUA, vaccinul Pfizer este în lumina controverselor legate de efectele sale adverse



La mai puțin de o săptămână înainte de Crăciun, planeta este traversată de vești din ce în ce mai descurajatoare. În ciuda unui an plin de eforturi și pierderi atât la nivel mondial cât și la nivel individual, omenirea continuă să fie supusă unui test al răbdării și rezistenței în fața pandemiei de coronavirus. Cu mai multe vaccinuri gata, planeta trebuie să facă pași mici dar corecți în lupta cu noul Covid-19. În timp ce vremea rece a adus o creștere a numărului de cazuri, liderii mai multor țări au decis să își plaseze țările în carantină pentru a evita o răspândire a noului virus și declanșarea unei catastrofe umane. Această veste a picat precum o palmă peste fața a milioane de oameni care au suferit un an întreg în izolare și pierderea libertății cu care erau obișnuiți. Mulți, au înfruntat deja o lună de carantină în noiembrie în ideea de a salva Crăciunul, dar sacrificiul lor pare să nu fi fost suficient.

De altă parte, disperate să înceapă cât mai repede campaniile de vaccinare împotriva noului coronavirus, mai multe țări au început să se confrunte cu efecte secundare ale poatențialelor seruri cu eficacitate ridicată.

În Statele Unite ale Americii, cea mai afectată țară de pandemia de coronavirus, vaccinul produs de giganții farmaceutici Pfizer – BioNTech a întâmpinat reacții alergice la două persoane care au primit o injecție în țară. Unul dintre acești doi îngrijitori vaccinați în Alaska a avut chiar o reacție gravă sau „anafilactică”, necesitând spitalizare. „Aceste persoane au fost tratate corespunzător și din fericire sunt vindecate sau pe cale de vindecare. Toate datele actuale continuă să justifice fără noi restricții vaccinul Pfizer, dar aceste cazuri subliniază nevoia de a rămâne vigilenți în timpul primei faze a campaniei de vaccinare. Agenția Americană a Medicamentului colaborează cu Pfizer pentru a continua modificările recomandărilor și informațiile de prescriere ale vaccinului, cu scopul de a atrage atenția asupra directivelor CDC (Centrul de Control și Prevenire a Bolilor) privind urmărirea post-vaccinare și gestionarea reacțiilor alergice imediate”, a transmis Doran Fink, de la Biroul de vaccinuri al Agenției Americane a Medicamentului, în timpul unei reuniuni a Comitetului Consultativ pentru autorizarea unui alt vaccin, și anume, cel produs de Moderna.

În prezent, autoritățile americane se află în strânsă legătură cu autoritățile britanice, care folosesc deja vaccinul Pfizer, cu scopul de a înțelege mai bine aceste cazuri. Noile recomandări cu privire la reacțiile adverse ale vaccinului Pfizer vor fi incluse în fișa serului. Modificările vor include avertismentul deja în vigoare pentru persoanele care au antecedente alergice la produsele conținute de vaccin, să evite vaccinarea pentru moment.

Potrivit autorităților sanitare americane, instalaţiile care efectuează vaccinarea trebuie să asigure, de asemenea, că au la dispoziţie imediat un tratament contra reacţiilor alergice severe. Dacă primește autorizarea de la Agenția Americană a Medicamentului, vaccinul Moderna va trebui să aplice aceleași avertismente în fișa sa.

Pentru a-i asigura pe americani că efectele adverse ale vaccinului nu intră în responsabiliatea companiei farmaceutice producătoare, Guvernul federal american a avertizat că oamenii care vor suferi efecte adverse grave din cauza vaccinului nu vor putea să reclame acest lucru în instanțe. Astfel, companii precum Pfizer și Moderna au primit imunitate pentru situațiile în care, în mod neintenționat, se va întâmpla ceva rău în legătură cu vaccinurile. În plus, americanii nu vor putea da în judecată Administrația pentru Medicamente și Alimente și nici pe angajatorii lor, dacă aceștia din urmă vor impune vaccinarea ca o condiție de angajare. „Este foarte rar să fie aprobată o imunitate acoperitoare. De obicei nu se oferă companiilor farmaceutice o protecție legală atât de mare” a declarat Rogge Dunn, avocat din Dallas specializat în litigii de muncă.

Conform Protv, „Congresul SUA a înfiinţat un fond pentru acoperirea salariilor pierdute şi a cheltuielilor medicale ale persoanelor care au suferit daune ireparabile din cauza unei contramăsuri acoperite, cum ar fi un vaccin. Acest fond este însă dificil de utilizat şi rareori efectuează plăţi. Acest fond a compensat sub 6% din solicitările primite în ultimul deceniu”.

În timp ce vaccinul Pfizer este în lumina controverselor legate de efectele sale adverse, SUA se pregătesc să aprobe cel de-al doilea vaccin. În cursul zilei de ieri, un comitet de experți americani a recomandat autorizarea de urgență a vaccinului contra Covid-19 al companiei Moderna, deschizând calea pentru expedierea dozelor dn acest weekend. În acest context, Statele Unite ar fi prima țară din lume care folosește deja vaccinul Moderna.

În cadrul unei reuniuni a mai multor experți, aceștia au fost întrebați: “Pe baza tuturor elementelor ştiinţifice disponibile, beneficiile vaccinului împotriva Covid-19 de la Moderna sunt mai mari decât riscurile utilizării acestuia la persoanele cu vârsta de 18 ani şi peste?” Decizia a fost cea aşteptată, FDA apreciind deja vaccinul ca fiind sigur şi cu o eficiență medie de 94,1%.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page