În SUA, adolescenții au primit undă liberă la vaccinul anti-Covid produs de Pfizer
Dacă în alte părți ale lumii, specialiștii se confruntă cu provocarea de a analiza efectele serului produs de AstraZeneca sau nivelul de contagiere al mutațiilor coronavirusului, în Statele Unite ale Americii, experții de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor au decis că se poate da startul vaccinării anti-Covid la copiii care au împlinit 12 ani. Această decizie a fost luată după ce 2.200 de copii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani au fost testați cu acest ser. “Dar având în vedere eficacitatea vaccinului la cei cu vârsta de 16 ani și peste, ne face să fim încrezători. Tot ce trebuie să mai facem acum este să studiem și să comparăm”, a mărturisit Dr. Henry Bernstein, consilier CDC.
În cursul zilei de ieri, autoritățile de peste Ocean au decis să aprobe administrarea serului produse de Pfizer în cazul acestei categorii de vârstă. “Eficacitatea vaccinului la cei cu vârste de la 12 până la 15 ani a fost de 100% și a fost într-adevăr destul de sigură. Există asigurări asigurări că acest vaccin nu va afecta creșterea și dezvoltarea copiilor. Vom face o reducere treptată a vârstei. Acum îl testăm la cei de la 12 la 15 ani. Apoi, vom analiza problema pentru cei de la 12 la 9 ani, de la 9 la 6 ani, de la 6 la 2 ani. Totuși, despre vaccinarea copiilor de toate vârstele am putea vorbi cel mai devreme la începutul anului viitor”, a completat Dr. Anthony Fauci, expert epidemiolog al guvernul din SUA.
Statele Unite nu sunt prima țară care a luat această decizie; săptămâna trecută, Canada a aprobat vaccinarea cu Pfizer a copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani. Israelul are în vedere aceiași decizie însă așteaptă ca mai întâi SUA să facă acest pas. În Europa, directoarea executivă a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), Emer Cooke, a anunțat că același vaccin ar putea primi la sfârșitul lunii mai, undă verde pentru administrare la adolescenți.
“În prezent, termenul pe care îl avem pentru aprobare este undeva în iunie. Încercăm să vedem dacă putem accelera acest proces (pentru a da undă verde) la sfârşitul lunii mai. Ni s-au promis date din analiza efectuată de Canada în următoarele câteva săptămâni şi acest lucru ar putea accelera procesul de revizuire. Depinde de statele membre UE când vor începe vaccinarea adolescenţilor din grupa de vârstă 12-15 ani după aprobarea EMA”, a afirmat, în presa internațională, Emer Cooke.
Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, Valeriu Gheorghiță,a oferit mai multe detalii despre imunizarea adolescenților din Europa în perioada următoare. “În general, există un decalaj de circa o lună între o autorizare eliberată de FDA (Agenţia americană pentru Medicamente) şi eliberată de Agenţia Europeană a Medicamentului. Deci, ne aşteptăm ca, probabil, sfârşit de mai - început de iunie să acorde şi Agenţia Europeană a Medicamentului această autorizare. Din câte ştiu, avem peste 20 de milioane de doze de la compania Pfizer deja contractate, care sunt livrabile până în septembrie, ceea ce ne asigură vaccinarea şi pentru această grupă de vârstă. Nu trebuie să mai contractăm doze suplimentare. Ca să înţelegem, între 12 şi 15 ani vorbim de circa 800.000 de persoane eligibile, nu e un număr foarte mare, deci putem asigura practic 1,6 milioane de doze. Putem să asigurăm sută la sută acoperire vaccinală. (...) Deci avem doze suficiente încât să asigurăm şi vaccinarea acestei grupe de vârstă, mai ales că nu vorbim de un dozaj diferit sau de o schemă diferită, acelaşi tip de vaccin se poate folosi fără nicio problemă”, a spus Valeriu Gheorghiță.
În prezent, și companiile Moderna și Johnson & Johnson au demarat teste clinice urmând să ceară aprobare, deocamdată în Statele Unite, pentru ca serurile lor să fie administrate și copiilor.
Între timp, lupta împotriva noului coronavirus continuă să fie principalul obiectiv al autorităților și specialiștilor din întreaga lume. După ce mai multe țări europene au decis să relaxeze din restricțiile impuse din cauza pandemiei, premierul spaniol, Pedro Sánchez a promis luni că Spania se află la 100 de zile distanţă de obţinerea imunităţii colective împotriva Covid-19, când cel puţîn 70% din populaţie va fi vaccinată.
“Cu ajutorul vaccinării am început să depăşim cea mai rea calamitate a umanităţii în ultimii o sută de ani. Ne aflăm la numai 100 de zile de obţinerea imunităţii de grup, adică atingerea obiectivului ca 70% din populaţia spaniolă să fie vaccinată şi, prin urmare, imunizată. Cred că 18 august este o dată aproximativă pentru atingerea acestui prag în Spania. Până în prezent, o treime din populaţia adultă a Spaniei a primit cel puţin prima doză de vaccin anti-COVID-19, jumătate din această treime primind şi rapelul”, a spus Pedro Sánchez la o conferinţă de presă la Atena, după o întâlnire cu omologul său grec Kyriakos Mitsotakis.
Comments