În Scandinavia nu mai sunt restricții împotriva Covid-19

În ciuda faptului că Omicron a contaminat un număr colosal de persoane de la depistarea acestei noi variante a coronavirusului acum două luni în Africa de Sud, specialiștii sunt de părere că ea este cea care va și încheia pandemia. Astfel, după mai bine de doi ani de la primul caz de coronavirus în lume, peste 385 de milioane de infectări și mai mult de 5,7 milioane de decese, Omicron este tulpina care va „normaliza” boala Covid-19.

Potrivit experților de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru Europa (regiune ce cuprinde 53 de state membre, dintre care unele sunt situate în Asia Centrală) datorită imunizării puternice actuale în Europa şi a severităţii mai scăzute a variantei Omicron, continentul se află într-o situaţie de „încetare a focului”, care ar putea conduce la sfârşitul pandemiei.

„Odată cu sfârşitul iernii, această perioadă de protecţie mai ridicată trebuie privită ca o ‘încetare a focului’ care ne-ar putea aduce o pace durabilă. Această situaţie poate continua doar dacă imunitatea este menţinută prin continuarea campaniilor de vaccinare şi monitorizarea noilor variante. Îndemn autorităţile sanitare să protejeze populaţiile cele mai vulnerabile. Potrivit datelor pe care le avem, săptămâna trecută au fost înregistrate aproape 12 milioane de noi cazuri, reprezentând cel mai mare număr de la debutul pandemiei, în urmă cu doi ani”, a declarat Hans Kluge în cadrul unei conferinţe de presă online.

Împăcate cu gândul că Omicron nu provoacă forme severe de boală și nici nu crește numărul de spitalizări și decese (așa cum a făcut-o varianta Delta), mai multe state europene au decis să renunțe la măsurile de restricție impuse pentru a preveni răspândirea virusului.

Astfel, după Danemarca, Finlanda și Norvegia, Suedia a anunțat astăzi că începând din data de 9 februarie, toate restricțiile anti-Covid vor fi eliminate. Motivul pentru această decizie îl reprezintă procentul ridicat al populației vaccinate și un pericol mai mic reprezentat de varianta Omicron. Decizia autorităților suedeze completează lista țărilor scandinave care au ales să revină la normalitate, după ce Danemarca a eliminat restricțiile în urmă cu două zile, Finlanda a transmis că va renunța la restricții de-a lungul lunii februarie, iar Norvegia a renunțat deja la toate restricțiile.

„A venit vremea să deschidem Suedia din nou. Contagierile vor rămâne ridicate o perioadă de timp, însă cele mai grave consecinţe au fost lăsate în urmă. Totuşi, riscul pentru cei nevaccinaţi se menţine ridicat, mai ales dacă este asociat unei vârste înaintate, astfel încât a anunţat că vor fi menţinute recomandările pentru această grupă de vârstă, a declarat la o conferinţă de presă şefa guvernului suedez, Magdalena Andersson.

La fel ca în Danemarca, Covid-19 nu va mai fi considerată o boală “critică” pentru societatea suedeză. În total, 83,6 % dintre suedezii de peste 12 ani au fost vaccinaţi anti-Covid-19 cu schema completă, iar 49,8 % dintre adulţi au primit şi doza suplimentară.

Decizia Suediei se referă la faptul că restaurantele vor putea rămâne deschise şi după ora 23:00 şi că se va renunţa la limitarea numărului de persoane la evenimentele publice, precum şi la recomandarea de a lucra de acasă şi de a reduce contactele în spaţiile interioare. În total, 83,6 % dintre suedezii de peste 12 ani au fost vaccinaţi anti-Covid-19 cu schema completă, iar 49,8 % dintre adulţi au primit şi doza suplimentară.

Între timp, restul Europei rămâne să se bucure de faptul că în majoritatea țărilor nu mai este nevoie efectuarea unui test PCR sau antigen înainte de a călători sau atunci când persoanele a